Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hoofdverdeler vormt elektrotechnisch brein in Prinses Máxima Centrum

Hoofdverdeler vormt elektrotechnisch brein in Prinses Máxima Centrum

Op 5 juni 2018 is het Prinses Máxima Centrum in Utrecht officieel geopend. In dit centrum voor kinderoncologie wordt expertise op het gebied van zorg en research op het allerhoogste niveau gebundeld. Met een oppervlak van ruim 45.000 vierkante meter is het Prinses Máxima Centrum het grootste kinderoncologisch centrum van Europa.

“Het uiteindelijke doel van het Prinses Máxima Centrum is om ieder kind met kanker te genezen en om bij te dragen aan een optimale kwaliteit van leven”, vertelt Jaap Knoppert, Communicatieadviseur bij het Prinses Máxima Centrum. “De vormgeving van het pand draagt daaraan bij. De architectuur is opvallend, speels, maar vóór alles functioneel. Via een kleurrijke transparante brug is het kinderoncologiecentrum verbonden met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), waardoor kinderen die in het Prinses Máxima Centrum verblijven indien nodig gemakkelijk gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de operatiekamers of intensive care.”

Kinderoncologisch centrum
Frits van Kooten, Bouwplaatsmanager Installatietechniek bij HOMIJ Technische Installaties (links) en Abe de Jong, Projectmanager bij Hager (rechts) in de technische ruimte van het Prinses Máxima Centrum.

Maximale aandacht voor welbevinden
Het Prinses Máxima Centrum omvat in totaal vijf bouwlagen, waarvan de topverdieping de techniekruimtes bevat. In het complex zijn vier binnentuinen ingericht, evenals een behandelcentrum met dagbehandeling, polikliniek en kliniek. Ook zijn er 87 ouder-kindkamers van circa 42 m² voorzien. Verder beschikt het gebouw over veel leeftijdsgebonden voorzieningen, zodat de sociaal-emotionele ontwikkeling optimaal gestimuleerd kan worden. “Naast een chillroom voor tieners en een bouwspeeltuin voor de allerkleinsten beschikken we over een science centre, waar kinderen, ouders en bijvoorbeeld klasgenootjes kunnen ontdekken wat kinderkanker precies is”, vertelt Knoppert. “In een oefen-MRI kunnen kinderen in alle rust ontdekken hoe een MRI-onderzoek in zijn werk gaat. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan het welbevinden én het genezingsproces van onze jonge patiënten.”

Kinderoncologisch centrum
De hoofdverdeler – die het elektrotechnische brein van het gebouw vormt – wordt gevoed door het nieuwe Hager railkokersysteem.

Elektrotechnische installatie
De nieuwbouw is – in samenwerking met de ouders en kinderen – ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs. De bouw is uitgevoerd door bouwcombinatie ‘Pro Liberis’, een samenwerking waarin HOMIJ Technische lnstallaties bv en Visser & Smit Bouw bv (beide VolkerWessels-ondernemingen) en Kropman lnstallatietechniek bv deelnamen. “In dit project waren wij verantwoordelijk voor de complete elektrotechnische installatie, van de glasvezelkabels tot en met de elektrische voorzieningen en alle verlichting”, vertelt Frits van Kooten, Bouwplaatsmanager Installatietechniek bij HOMIJ Technische Installaties. “En ook de werktuigbouwkundige, sanitaire en medische gassen-installaties vormden onderdeel van onze opgave. Voor de hoofdverdeler, onderverdelers en railkokersystemen hebben wij een beroep gedaan op Hager, waarmee we regelmatig projecten uitvoeren. Hager heeft vanaf een vroeg stadium van het project meegerekend aan de vermogens voor alle verdeelkasten en de engineering, productie en levering van de hoofdverdeler en 180 onderverdelers verzorgd. De hoofdverdeler – die het elektrotechnische brein van het gebouw vormt – wordt gevoed door het nieuwe Hager railkokersysteem.” Abe de Jong, Projectmanager bij Hager: “Door vanaf een vroeg stadium betrokken te zijn, actief mee te denken in de ontwerpfase en proactief te leveren, hebben wij HOMIJ Technische Installaties én het Prinses Máxima Centrum volledig ontzorgd. Net als onze bouwpartners zijn wij enorm trots op de bijdrage die wij aan dit bijzondere behandelcentrum mochten leveren.”

Kinderoncologisch centrum
In een oefen-MRI kunnen kinderen in alle rust ontdekken hoe een MRI-onderzoek in zijn werk gaat.

Tekst | Lieke van Zuilekom  Beeld | Hager

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details