Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht krijgt nieuwe noodstroominstallatie
De nieuwe en dus grotere noodstroomvoorziening wordt opgesteld in een nieuw te realiseren energiegebouw bij de achteringang van het ziekenhuis.

Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht krijgt nieuwe noodstroominstallatie

Dat de zorg in onze samenleving een sleutelrol speelt, hebben wij ten overvloede ervaren tijdens de coronapandemie. Gelukkig stonden de zorginstellingen en hun medewerkers klaar om de zorg draaiend te houden.

Dat draaiend houden is voor E. VAN ­WINGEN NV (EVW) een vanzelfsprekend motto en daar zal ook het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht binnenkort op kunnen rekenen. EVW kreeg onlangs van ULC Installatietechniek uit Utrecht de opdracht om in het ziekenhuis 4,5 MW aan noodstroomvermogen te plaatsen, verdeeld over drie machines van 1.875 kVA / 1.500 kWe per stuk. Er wordt ook al aan de toekomst gedacht, want de configuratie wordt meteen voorbereid voor een vierde aggregaat, met het oog op eventuele uitbreiding. 

EVW kreeg de opdracht om in het ziekenhuis 4,5 MW aan noodstroomvermogen te plaatsen, verdeeld over drie machines van 1.875 kVA / 1.500 kWe per stuk.

Gegarandeerd stroom

De bestaande installatie in het Albert Schweitzer ziekenhuis is niet meer toereikend voor het noodstroomvermogen in piekverbruik en ook de functionele wensen vanuit de organisatie zijn groter geworden. De nieuwe en dus grotere noodstroomvoorziening wordt opgesteld in een nieuw te realiseren energiegebouw bij de achteringang van het ziekenhuis. Dankzij de noodstroomvoorziening is er bij netuitval gegarandeerd stroom voor de essentiële verbruikers (verlichting en apparatuur). Hiervoor wordt ingetakt op de middenspanningsring van het ziekenhuis. Veel aandacht gaat uit naar redundantie door de verschillende aggregaten als elkaars back-up te laten functioneren. Deze masterbesturing wordt zodanig uitgevoerd, dat bij uitval van één master de andere master kan overnemen en er dus geen fataal functieverlies is. Alle besturingskasten worden voorzien van een PLC gecombineerd met een moderne MMI (Man Machine Interface) waarbij de installatie ook op afstand kan worden opgevolgd.

Ten behoeve van de veiligheid worden tussen de verschillende cruciale onderdelen brandscheidingen aangebracht. Ook wordt grote aandacht besteed aan de geluidsbeperking voor omwonenden. De installatie gaat nu bij EVW in productie en de levering is voorzien in het voorjaar van 2023.

Topreferentie

Het Albert Schweitzer-project zal voor EVW in Nederland een topreferentie worden.
Bovendien bevestigt de Vlaamse fabrikant hiermee nogmaals haar ervaring en expertise in energieoplossingen voor de zorgsector. Het project in Dordrecht doet bijvoorbeeld denken aan de configuratie die EVW bouwde en installeerde voor het AZ Alma in Eeklo, waar de installatie inmiddels al enige tijd in bedrijf is. Via de onderhoudsovereenkomst werd voorzien in deskundige opvolging door het serviceteam van EVW.

Dit betekent echter niet dat EVW in ­Dordrecht haar eerste installatie in de Nederlandse zorg zal bouwen. Het Admiraal De Ruyter ziekenhuis in Zeeland vertrouwt al jaren op de aggregaten van EVW en voor Rijnstate, de ziekenhuizengroep uit de regio Arnhem, zijn momenteel ook twee projecten in uitvoering. Daar komen een 800 kVA noodstroomaggregaat in de Polikliniek en een 500 kVA unit in het Laboratorium, beiden in Elst.

Leading supplier

E. VAN WINGEN NV is in België leading supplier van de Vlaamse zorgsector, een trend die 50 jaar terug begon met de levering van dieselnoodstroomaggregaten en sinds de eeuwwisseling ook warmtekrachtkoppelingen en intelligente energiesturingen omvat. Talrijke zorginstellingen deden ondertussen al een beroep op deze Vlaamse fabrikant om verouderde back-upsystemen na jaren trouwe dienst te vernieuwen of uit te breiden met state-of-the-art oplossingen die aansluiten bij de noodzaak aan stroomzekerheid en energie-efficiëntie. Met het prestigeproject in Dordrecht betreedt EVW nu ook op volle kracht het Nederlandse zorglandschap.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details