Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Antwerpse ziekenhuizen willen centrale apotheek bouwen in Kontich
De toekomstige centrale apotheek van ZAS.

Antwerpse ziekenhuizen willen centrale apotheek bouwen in Kontich

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS), de samensmelting van de Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA en GZA, wil in 2026 een centrale apotheek in gebruik nemen in de gemeente Kontich. Het gaat om zowel een apotheek met een cleanroom voor de bereiding van medicatie als om een distributieapotheek van waaruit medicijnen vertrekken naar de ziekenhuissites.

Met de nieuwe centrale apotheek stomen de ZAS-ziekenhuizen zich klaar voor de nieuwe Belgische regelgeving, die vanaf 2026 van kracht is. De strengere normen die vanaf dan van kracht zijn voor ziekenhuisapotheken die medicatie produceren, zijn gebaseerd op PIC/S (Pharmaceutical Inspection Co-operation Scheme), een internationale organisatie op het vlak van farmaceutische inspecties en normen voor de kwaliteitscontrole en -verzekering van farmaceutische producten.  

Productieapotheek

De productieapotheek met cleanroom is een hoogtechnologische omgeving, die instaat voor de centrale bereiding van patiënt- en studiemedicatie. Op jaarbasis gaat het om honderdduizend magistrale en steriele bereidingen. Vanuit de productieapotheek vertrekt de medicatie naar de verschillende ziekenhuissites.

Distributieapotheek

De distributieapotheek is de logistieke omgeving waar geneesmiddelen, implantaten en medisch materiaal in bulk geleverd worden. Vervolgens worden de producten gecontroleerd op echtheid en via geautomatiseerde processen opgeslagen. Nadien volgt de herverpakking en verdeling naar de verschillende ziekenhuissites. Op jaarbasis gaat het om veertien miljoen stuks. Geneesmiddelen in blister worden herverpakt tot op eenheidsdosisniveau voor de verdeling aan individuele patiënten in het ziekenhuis. Deze werkwijze garandeert de volledige traceerbaarheid tot en met de toediening aan de patiënt.

De centrale apotheek krijgt twee verdiepingen en een technische verdieping. Ze wordt opgetrokken op het bedrijventerrein Satenrozen, vlakbij de E19 en zal onder meer chemotherapie en immuuntherapie produceren voor meer dan twee op de drie ziekenhuispatiënten in Antwerpen en haar randgemeenten. De nieuwe apotheek zal goed zijn voor 150 banen in Kontich, waar honderd mensen gelijktijdig aan het werk zullen zijn. De grote campussen van ZAS zullen zelf een satellietapotheek hebben. Die kan medicatie aanleveren die dringend nodig is op die site.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details