Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Bacteriewerend kraanwerk voor MontLégia-ziekenhuis

Bacteriewerend kraanwerk voor MontLégia-ziekenhuis

Alles moest tot in de puntjes kloppen in het nieuwe MontLégia-ziekenhuis, ook qua sanitaire uitrusting. En dus ging Assar Architects op zoek naar een esthetische oplossing voor de patiëntenkamers en gemeenschappelijke delen, die een echte ‘hoteluitstraling’ hebben terwijl in de zorgafdelingen vooral het medische aspect primeert. De keuze viel al snel op Delabie, dat de verwachtingen volledig inloste. “Hygiëne is cruciaal in een ziekenhuisomgeving. Onze producten hebben een gladde afwerking om bacteriën maximaal te weren en voldeden dan ook perfect aan de eisen van de bouwheer”, vertelt Thomas Bottemanne, business development manager bij Delabie.

Delabie

In de gemeenschappelijke sanitaire ruimtes volstonden zelfsluitende TEMPOSOFT-kranen met een drukknop.

 

Naast vaste en inklapbare wandbeugels en douchekranen leverde ­Delabie drie types kraanwerk met een garantie van tien jaar: BIOSAFE-wastafelmengkranen voor de patiëntenkamers, zelfsluitende TEMPOSOFT-kranen met drukknop voor de publieke sanitaire ruimtes en elektronische TEMPOMATIC 4 MIX- en BINOPTIC MIX-wastafelmengkranen voor de rvs-spoelbakken tussen de operatiezalen. “In de gemeenschappelijke sanitaire ruimtes volstonden kranen met een drukknop, maar in de patiëntenkamers is dat anders. De reden voor de toepassing van de BIOSAFE-wastafelmengkranen met geïntegreerde kraanuitgang is voor de hand liggend: de uitloop is het deel waar bacteriën (en dan vooral Pseudomonas Aeruginosa) het best gedijen, want water en lucht komen er samen. In combinatie met de reductie van achterblijvend water in de kraan bij het sluiten zorgt dit voor een minimaal risico op bacteriev­orming”, legt Bottemanne uit.

Hygiëne optimaliseren

Het zorgpersoneel kan onder meer gebruikmaken van elektronische ­BINOPTIC MIX-wastafelmengkranen met infraroodsensor aan het einde van de uitloop, één van de absolute blikvangers in het Delabie-gamma. De wastafelmengkranen leveren niet alleen een enorme waterbesparing op (90%), maar zijn ook begiftigd met een glad lichaam en een geïntegreerd elektroventiel dat het water in de kraan bij elke spoeling vernieuwt. “­Water dat stagneert in de kraan, kan onder meer leiden tot legionellabesmetting, dus dat is absoluut te vermijden. Bovendien zijn de kranen uitgerust met een automatische functie die ze een minuut laat lopen als ze 24 uur niet gebruikt zijn”, verduidelijkt Bottemanne. “We hebben onze technische knowhow maximaal benut om de hygiëne in MontLégia te optimaliseren. Een kraan kan een pietluttig detail lijken in zo’n omvangrijk ziekenhuis, maar kan wel degelijk een broeihaard van bacteriën zijn als je er niet voldoende aandacht aan besteedt. We zijn dan ook blij dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?