De twee kunstwerken, die de entree van Woon Zorg Centrum Bestenwaerd in Dirksland flankeren, zijn illustratief voor de harmonie in het gebouw. Het is daar waar de zorginstellingen SjaloomZorg en CuraMare, verdeeld over drie bouwlagen, in prachtige en hoogwaardig geoutilleerde ruimten naast elkaar diverse zorg aanbieden.
De naam Bestenwaerd is ontleend aan een nabijgelegen polder. Het statige gebouw staat in een prachtige woonwijk aan de rand van Dirksland en had zo maar door kunnen gaan voor het plaatselijke gemeentehuis. “Het was eigenlijk voorzien als appartementengebouw”, zegt Cees Blokland (senior adviseur en projectleider VTD CuraMare), die samen met Conny Berkenbosch (SjaloomZorg) de rondleiding verzorgt. Tijdens die rondgang wordt al snel duidelijk dat achter de fraaie architectuur wooncomfort en techniek hand in hand gaan.
Het eerste voorbeeld dat Blokland toont, vormen de trapdeurtjes bij de opgang naar boven en vele andere deuren en ruimten: geen doorkomen aan wanneer ‘de druppel’ niet is geautoriseerd, zo blijkt als een bewoner naar boven wil. “Het gehele pand is sleutelloos, deels online en deels offline. Door middel van domotica is het gehele gebouw verdeeld in zones. Steeds kunnen we zien waar alarm wordt gemaakt en kunnen we á la minuut hulp bieden.” Berkenbosch: “Elke bewoner heeft zijn eigen specifieke zorgkenmerken. Maatwerk voorziet voor hen in woon- en verblijfscomfort.” Een ander voorbeeld waarop al snel wordt gewezen, is de glazen gang, die maakt dat bewoners ongestoord een rondje kunnen lopen. Ook de kleurrijke binnentuin spreekt aan en verhoogt het woon- en verblijfscomfort. Het zijn slechts voorbeelden van weloverwogen bouwen en inrichten voor bewoners (permanent of tijdelijk bij revalidatie) die veelal gebaat zijn bij (persoonlijke) begeleiding. De comfortvoorbeelden stapelen zich gedurende de rondgang met Blokland en Berkenbosch op: van biodynamische LED-verlichting tot hoogwaardige en slim ingerichte (bad)kamers, appartementen, keukens, een chill- en fitnessruimte en een multifunctionele vergaderkamer die in drie delen, geluiddicht, kan worden opgesplitst.
In Bestenwaerd heeft SjaloomZorg (begeleidingsgericht) een woongroep (acht personen), zevenentwintig appartementen en zeventien studio’s. Het is voor de zorginstelling een samengaan van de voormalige locaties Salem, Molenzicht en Elkersweide. “Waar we niet aan hebben getornd, is de namen van de afdelingen. Aanduidingen zoals Grutto, Kluut en Snip maken ook de nieuwbouw voor de bewoners vertrouwd”, zegt Berkenbosch. CuraMare heeft in de nieuwbouw vier woongroepen met elk acht personen, achttien appartementen (somatiek) en tweeëntwintig plaatsen voor eerstelijnsverblijf. De CuraMare-bewoners komen van de verouderde locatie of woonzorglocatie Geldershof.
De grondslag voor Bestenwaerd ligt op 20 november 2017. Toen werden de eerste stappen gezet op weg naar de nieuwbouw. Het bouwteam, deels de projectgroep en externe adviseurs, startte vier maanden later. Na de selectie van de bouwteampartners werd eind oktober 2019 met de bouw gestart. Afgelopen mei werd het pand opgeleverd. Zowel Blokland als Berkenbosch kijkt terug op een geslaagd traject met een ‘meer dan prachtig resultaat’. Maar ook een heel duurzaam resultaat. Het gebouw is gasloos en omvat voor zowel personeel als bewoners tal van praktische en comfortabele snufjes. Neem de centrale keukens of die in de appartementen: allemaal zijn ze voorzien van ruime kastruimte en hoogwaardige apparatuur. Blokland demonstreert de afzuigkap in één van de grote keukens. De afzuiging komt naar boven uit het aanrechtblok, blijft laag en maakt dat het personeel zicht kan houden op de bewoners in de gezamenlijke woonkamer. Hij toont ook de meterkast in één van de appartementen. De bewoner/ster kan kiezen uit de tv/internetkabel ‘van’ Bestenwaerd of voor een eigen provider via een glasvezelverbinding. Ook is een aantal woonruimten voorzien van tilliften aan het plafond zodat personeel en bewoners ook van die vorm van verplaatsen kunnen profiteren. De inrichting van de natte ruimten toont dat er door opdrachtgever en architect niet over een nacht ijs is gegaan. Praktische oplossingen maken dat positionering van sanitair en kastruimte het comfort in kamers en appartementen in alle facetten verhoogt. Een mooi voorbeeld zijn de enorme deuren die open kunnen en maken dat slaap- en woonkamer één worden. Dat is niet alleen ideaal voor het verplaatsen van een bedlegerige, maar zorgt er tevens voor dat het bezoek van een aan het bed gekluisterde bewoner/ster comfortabel kan aanschuiven aan het bed.
Eenmaal in de technische ruimte en later op het dak van Bestenwaerd gaat Blokland uitgebreid in op de uitgebreide techniek, die het gebouw warm of koel houdt en voorziet van stroom. “We hebben overal vloerverwarming, koeling plus gebalanceerde luchtverwarming. Voor de luchtbehandeling hebben we twee kasten met warmtewielen en de bevochtiging gebeurt adiabatisch, gebaseerd op de verdamping van water. Het opwekken van de verwarming/koeling vindt plaats door middel van warmtekoudeopslag in de bodem in combinatie met een lucht/water-warmtepomp. De warmwatervoorziening voor de bewoners gaat via een elektrische doorstroomboiler en op de algemene punten in het gebouw hebben we elektrische boilers.” 385 zonnepanelen voorzien het gebouw van de benodigde elektriciteit. “Goed voor 142.450 Wp”, voegt Blokland nog een voorraadwaardering toe.
Heeft Bestenwaerd voor de bewoners een vertrouwde klank, ook in de gangen zijn veel elementen uit Dirksland en daarbuiten naar binnen gehaald. De prints (Vescom) van Dirksland, maar ook van het naastgelegen Sommelsdijk geven de nieuwe omgeving van bewoners en medewerkers een vertrouwd beeld, waarin het comfortabel wonen en verblijven is en die de slogan ‘Goed, beter, Bestenwaerd!’ eer aandoet.
Werken in een team is de basis voor een succesvolle inrichting
Projectinrichting in de zorg is bij Officious in deskundige handen. Het bedrijf uit Papendrecht heeft dat onlangs bewezen bij Bestenwaerd in Dirksland. “Alles op het gebied van inrichting hebben we verzorgd”, zegt Ronald Wor van Officious. Zeker zo belangrijk vindt hij het doorlopen traject. Want ook al is het één gebouw, Officious had op de drie bouwlagen te maken met zowel zorginstelling CuraMare als SjaloomZorg.
“We hebben als team gewerkt aan de best mogelijke inrichting.” Dat team bestond niet alleen uit specialisten van Officious maar ook uit verantwoordelijken en medewerkers van CuraMare, SjaloonZorg en bewoners. “In perfecte harmonie zijn we gekomen tot een inrichting die aansluit bij de wensen en behoeften in Bestenwaerd.” Wor noemt de tafels, stoelen en banken en de daaraan gekoppelde kwaliteitsnormen en kleurconcepten. Maar ook het uitgiftebuffet in de centrale hal straalt niet alleen een aansprekende sfeer uit, maar is geënt op de expertise van Officious. Veel hoeft hij niet uit te leggen. De centrale hal in Bestenwaerd oogt sfeervol en biedt alle comfort voor bewoners en bezoekers. Bij binnenkomst en in gesprek met de leiding wordt snel duidelijk dat er al enkele maanden wordt genoten van een geslaagde inrichting.
Officious richt zich vooral op de inrichting van projecten en zorginstellingen. Steeds is het uitgangspunt de gebruiker. Die moet zich thuis voelen in de omgeving waar hij leeft en/of werkt. “Het is daarom dat we graag in teamverband werken.” De projectinrichter voelt haarfijn aan waar accenten horen te liggen en welke materialen passen bij het leven van de man of vrouw in onder meer de zorginstelling.
Sanitair: maatwerk voor gebruiker én personeel
“Onze zorg is het leveren van maatwerk sanitair in badkamers, zodat mensen met een beperking zichzelf optimaal kunnen redden.” Directeur Kees Verhoef gaat in op de expertise van Bano Benelux en meer bepaald op de 41 maatwerk wastafels in de nieuwbouw van Bestenwaerd in Dirksland.
“Afhankelijk van de ruimte en gebruikers zijn ze links of rechts uitgevoerd. Daardoor kunnen gebruikers met een rolstoel of rollator er gemakkelijk gebruik van maken.” Veiligheid en gebruiksgemak schuilen ook in de kwaliteit en de maximalisatie van onder meer de watertemperatuur. “We leveren maatwerk producten en dat reikt ver. Zo kunnen klanten ook kiezen voor manueel of elektrisch in hoogte verstelbare wastafels en toiletten.”
Als voorbeeld geeft Verhoef het tot 60 centimeter hoogte elektrisch verstelbare toilet. “Het is niet alleen in het voordeel van de gebruiker, maar ook van het verzorgend personeel.” Hij ervaart dat niet alleen in zorginstellingen dit soort maatwerk wordt gewaardeerd maar ook bij particulieren thuis. “Die kiezen steeds vaker voor levensloopbestendig sanitair in badkamers.”
Bano is al meer dan twee decennia specialist als het gaat over aangepaste badkamerhulpmiddelen voor ouderen, senioren en mensen met een beperking. U vindt Bano Benelux in D’ Oude School in Papendrecht.
Feiten en cijfers
• Interne stuurgroep: gestart 20 nov. 2017
• Interne projectgroep: gestart 22 nov. 2017
• Bouwteam: gestart 12 febr. 2018 (deel projectgroep plus externe adviseurs)
• Vrije prijsaanvraag in de markt gelegd: 29 aug. 2018
• Aannemingsovereenkomst: 18 okt. 2019
• Start bouw: 28 okt. 2019
• Oplevering: 6 mei 2021
Architect
Architecten Born, Sommelsdijk
Los interieur en gordijnen
Officious, Papendrecht
Keukens
Tieleman Keukens, Middelharnis
Badkamers
Bano Benelux, Papendrecht
Prefab badkamers Sjaloom kasten in natte ruimten
Alcomel, Tessenderlo
Domotica
Verkerk, Zwijndrecht