Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Bouwen aan de Zorg: vijftien jaar bouwen op vertrouwen

Bouwen aan de Zorg: vijftien jaar bouwen op vertrouwen

Dit vakblad maken wij met een stabiel bladenmakersteam, telkens weer aangevuld met jong talent, en met groot plezier en veel inzet. De grote motor en spil van het geheel is sinds de eerste uitgave in augustus 2000 bladmanager Patty Ros. Ervaren in beide branches en gezegend met ondernemerstalent, onderhoudt zij al vijftien jaar een uitgebreid relatienetwerk. “Relaties zijn voor mij belangrijk en ik denk graag met mensen mee.” Een vraaggesprek met een vakvrouw in de zorgbouw.

Toen je in februari 2000 in dienst trad bij Louwers Uitgeversorganisatie, een uitgeverij met een sterke focus op bouwbladen, had je er al een lange carrière in de bouwgerelateerde handel, de media en de verzorging opzitten. Maar een blad dat zorg en bouw samenbracht was er nog niet. Waarom viel je dat zo op?

“Ik ben mijn beide ouders vroeg verloren. Mijn moeder kreeg op jonge leeftijd de Ziekte van Alzheimer en het was moeilijk om haar in een verpleeghuis te plaatsen. Toen ben ik bij haar gaan wonen en heb haar een tijd verzorgd. Ik had in die jaren een vaste baan bij ‘Het Zondagsnieuws’, een huis-aan-huisblad in Eindhoven. Daar heb ik geleerd met een kleine groep mensen in korte tijd veel werk te verzetten en toch creatief te zijn. Daarvoor heb ik in het familiebedrijf van mijn ouders gewerkt, dat veel zaken deed met aannemers en heb ik zelfs nog tropisch hardhout verhandeld. Toen ik bij Louwers kwam werken – in eerste instantie voor andere bouwbladen – kwam ik erachter dat er nagenoeg geen blad was voor de bouwwereld binnen de zorg. Door veel gesprekken met ziekenhuizen en woonzorgcentra, is Bouwen aan de Gezondheidszorg – zoals het blad toen nog heette – ontstaan. Eerst twee keer, daarna vier keer en nu zes keer per jaar. Al snel hebben we het blad uitgebreid naar Vlaanderen, omdat er steeds meer relaties over en weer ontstonden tussen Nederlandse en Vlaamse zorgbouwpartijen. In Vlaanderen moet je echter de weg weten. Wat dat betreft is het een grote pre dat we met de uitgeverij in het grensgebied zitten en voeling hebben met die cultuur.”

Hoe heb jij de afgelopen vijftien jaar ervaren op het gebied van commerciële ontwikkelingen, relaties en inhoudelijke veranderingen in de zorgbouw?

“Door de jaren heen heb ik veel mensen leren kennen – van directeuren van ziekenhuizen, facilitair managers, architecten en aannemers tot vertegenwoordigers van leveranciers. Deze zijn voor mij allemaal even belangrijk. Vaak komen er tijdens gesprekken verschillende vragen waarop ik soms niet direct een antwoord heb. Dan ga ik het uitzoeken en bel ik de betreffende persoon erover terug. Dat wordt gewaardeerd. Relaties zijn voor mij belangrijk en ik denk graag met mensen mee. Verder probeer ik via Linkedin-groepen op de hoogte te blijven. Ik moet natuurlijk iedere uitgave weer interessant maken voor de lezers, dus wij publiceren niet alleen over projecten maar ook over beurzen en congressen. Die projecten en evenementen bezoek ik ook met enige regelmaat, om te voelen wat er speelt. In de zorgmarkt verandert zoveel, en velen denken de oplossing te hebben voor de problemen die er nu zijn. Ik denk weleens dat personen in de regering en gemeentes die nu beslissingen nemen over minder verpleeghuizen, eerst maar eens drie maanden zelf vrijwilligerswerk moeten gaan doen of moeten gaan werken in de zorg. Dan gaan ze wel anders denken. Voor marktpartijen in de zorgbouw zijn er natuurlijk veel uitdagingen, zoals het langer thuis wonen en de genoemde krimp in het aantal zorglocaties. Aan de andere kant zie ik veel toekomst in het transformeren van zorgcentra.”

Waarop ben je zelf het meest trots?

“Dat vind ik echt een moeilijke vraag. Ik denk het grote aantal vaste adverteerders dat ik in vijftien jaar heb opgebouwd. Hoe dat zo is gekomen? Ik merkte al snel dat de zorg een wereld is waarin menselijke relaties heel belangrijk zijn. En het zit gewoon in mij even een kaartje te sturen als iemand iets meemaakt. Maar ik wil dat niet teveel aan de grote klok hangen, zoiets hoort er volgens mij gewoon bij. Als een ander mij iets geeft, krijgt die relatie dat ook weer dubbel en dwars terug. Ik word zelf ook vaak gebeld met ideeën voor projecten en zo groeit er iets waarop je kunt bouwen. En niet te vergeten zorgt de vaste kern van redacteuren en vormgevers voor de nodige continuïteit, waardoor het blad inhoudelijk door kan groeien.”

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Foto’s: Barry Hoogkamer

RELATIES AAN HET WOORD
Voor Jeroen Floris, Marketing Manager Benelux bij nora flooring systems, speelt ‘Bouwen aan de Zorg’ een belangrijke rol als inhoudelijk communicatiemiddel. “‘Bouwen aan de Zorg’ laat de leverancier én de gebruiker aan het woord, in goed belichte projecten. Het blad vervult een belangrijke rol als informatiebron voor ons en onze partners in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast wordt in het blad nuttige branche-informatie gedeeld, bijvoorbeeld met betrekking tot belangrijke brancheverenigingen, congressen en actuele zorginnovaties. Onze relatie met het blad voelt als een warm bad.”

Cees van Dam, directeur van sanitaire hulpmiddelenproducent Lopital, spreekt van een ‘speciale band’ met ‘Bouwen aan de Zorg’ en bladmanager Patty Ros, met wie hij acht jaar geleden voor het eerst in contact kwam. “Lopital was toentertijd de eerste producent van hygiëne- en transferhulpmiddelen in het blad. Wij vinden de combinatie van advertenties en inhoudelijke bijdragen nog steeds goed werken, omdat wij op deze manier onze toegevoegde waarde goed kunnen uitleggen aan onze klanten. En het blad wordt goed gelezen, merken wij aan de feedback die wij op artikelen krijgen. Ook daarom wil ik ‘Bouwen aan de Zorg’ van harte feliciteren.”

Wissner-bosserhoff viert dit jaar zijn tienjarig jubileum in Nederland en is al sinds 2006 betrokken bij het blad. Managing Director Benelux Erkan Sahin: “Wij adverteren regelmatig. Een belangrijke reden is dat ‘Bouwen aan de Zorg’ het enige blad in zijn soort is voor Nederland én België; die combinatie is voor ons erg interessant. Daarnaast heeft het blad gewoon een goede uitstraling, met een harde kaft en goede fotografie. Wij denken overigens dat de zorgbouw een nog breder podium verdient. Het zou goed zijn het begrip ‘Bouwen aan de Zorg’ en wat er allemaal bij komt kijken, eens te belichten in een televisieprogramma.”

Heleen Sieben, mede-eigenaar van Artimo Textiles, werkt al sinds de oprichting van ‘Bouwen aan de Zorg’ samen met het blad. “Wij zijn een leverancier van vlamvertragende interieurstoffen die – projectmatig – onder andere aan de zorg levert. Die niche maakt een belangrijk deel uit van onze omzet. Vroeger adverteerden wij in veel bladen; dat hebben wij op een gegeven moment afgebouwd. ‘Bouwen aan de Zorg’ is het enige gedrukte blad waarin wij nu nog regelmatig adverteren. Het is het enige in zorgbouw gespecialiseerde blad dat de leverancier de ruimte biedt inhoudelijke bijdragen aan zorgprojecten te tonen. De relatie is altijd goed geweest en wij vinden het blad iedere keer nog verbeteren. Graag feliciteren we ‘Bouwen aan de Zorg’ met het vijftienjarig jubileum.”

Debby Peters, manager communicatie & PR bij CCG Holding: “’Zorgland’ in de Benelux wordt al jarenlang goed weergegeven in het blad ‘Bouwen aan de Zorg’. Het biedt een goede mix van de ‘cure’ en ‘care’, met heldere artikelen en mooie foto’s. Ontwikkelingen in de zorg worden goed gevolgd – zowel vastgoedgerelateerd als op het gebied van dienstverlening. Wij zijn zeer tevreden over de prettige samenwerking met het blad.”

“Als ik aan ‘Bouwen aan de Zorg’ denk, denk ik in de eerste plaats aan de actieve redactie”, zegt Edwin van der Waal, directeur van Lensen Projectinrichters BV. “Jullie zijn daar waar het gebeurt, het blad is actueel. De zorg is best een moeilijke markt om te beschrijven. Net als zorgbouwpartijen moet je je ook als blad continu vernieuwen. En waar andere bladen zich vooral op tekst concentreren, is het blad onderscheidend met een goede balans tussen inhoud en fotomateriaal. Voor marktpartijen in de zorgbouw is dit een ideale mix, dat hoor ik ook van collega’s.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details