Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Braakliggend weiland omgetoverd tot kwalitatieve woonzorgcampus
Het U-vormige gebouw bestaat uit drie bovengrondse verdiepingen en een grote kelder.

Braakliggend weiland omgetoverd tot kwalitatieve woonzorgcampus

Eind juli opende in Oudenburg de nieuwe woonzorgcampus Bloemenhof zijn deuren. Voor de bewoners hun intrek konden nemen in het nieuwe gebouw, vonden er ingrijpende werken plaats om de braakliggende site bouwklaar te maken, gevolgd door de kwalitatieve totaalrealisatie van het centrum.

Er was al langer nood aan een bijkomend woonzorgcentrum in Oudenburg. Zorgvastgoedspecialist Cofinimmo vond in Korian een geschikte partner om een kleinschalig centrum op te richten. Dat telt 65 kamers en biedt plaats aan 68 bewoners. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Artec+, onder leiding van Wim Verdoodt. Vandenbussche werd door hen ingeschakeld voor de omgevingsaanleg, ruwbouw, afwerking en technieken. “Op het eerste gezicht ziet Bloemenhof er eenvoudig en vrij traditioneel uit”, vertelt Stijn De Jaeger, projectleider bij aannemer Vandenbussche. “In oktober 2021 zijn we van start gegaan met de grond- en beschoeiingswerken op een braakliggend stuk weiland. Een kleine twee jaar later is het gebouw volledig afgewerkt.”

Het maatwerkmeubilair combineert natuurlijke en kleurrijke tinten met het oog op een huiselijke en activerende sfeer waarin bewoners en personeel comfortabel leven en werken.

Jarenlange ervaring zinvol benut

Het U-vormige gebouw bestaat uit drie bovengrondse verdiepingen en een grote kelder. Het gelijkvloers is ingericht als publieke ruimte met een gezellige cafetaria, grote leefruimtes, een kapsalon, medische ruimtes en ruime terrassen, aangevuld met eenpersoonskamers. Op de verdiepingen vind je bewonerskamers met een bijbehorende gemeenschappelijke ruimte voor activiteiten, ontspanning en maaltijden. De kelder is ingericht als parkeerzone voor het personeel om het maaiveld te vrijwaren. Ook de technische ruimtes en de industriële keuken bevinden zich ondergronds. 

De Jaeger: “De werken vatten aan met een uitgebreide bronbemaling. Met behulp van een berlinerwand aan de straatzijde en een talud op het perceel zelf konden we een droge bouwput van 3,5 meter diep genereren. Van daaruit trokken we een waterdichte betonkuip op voor de kelder. Deze werken vormden het fundament van het bouwproces. Onze jarenlange ervaring in de sector kwam dan ook goed van pas. De duidelijke visie van de bouwheer en architect resulteerde in een logische, huiselijke en activerende indeling waarin bewoners en personeel comfortabel leven en werken.”

Vandenbussche stond in voor de volledige omgevingsaanleg, ruwbouw, afwerking en technieken van wzc Bloemenhof.

Uitpakken met speelse afwerkingen

De bovengrondse constructie is opgetrokken uit predallen en kalkzandsteen. Voor de muren tussen de kamers viel de keuze op gipswanden, gezien hun beperkte gewicht en hun flexibiliteit bij latere verbouwingswerken. Om de eerder traditionele bouwstijl te doorbreken, werd in de gevelbekleding gespeeld met verschillende afwerkingen, waarvan 60% metselwerk, aangevuld met crepi en gevelplaten. Dit doorbreekt de eentonigheid en geeft het gebouw een speelse uitstraling.

Betrouwbare dossierbeheerder

Vandenbussche stond in voor de totaalrealisatie van WZC Bloemenhof. Zij fungeerde als vast aanspreekpunt doorheen het bouwproces en garandeerde zo een vlotte en betrouwbare opvolging van de werken. Wekelijks vond een werfvergadering plaats met relevante partijen zoals de ingenieur voor de technieken, de bouwheer en uitbater, de architect, de ingenieur stabiliteit, de hoofdaannemer en de interieurarchitect. Door deze vlotte, nauwgezette samenwerking werd WZC Bloemenhof tijdig en kwalitatief opgeleverd. De Jaeger: “Onze werfleider en projectingenieur bezitten een grote dossierkennis en hebben een rugzak vol expertise en knowhow. Dat stelt Vandenbussche in staat om met de juiste, betrouwbare onderaannemers in zee te gaan die de kwaliteit leveren waar onze firma dag in, dag uit naar streeft.”

Om de traditionele bouwstijl te doorbreken, werd in de gevelbekleding gespeeld met verschillende afwerkingen, waaronder metselwerk, crepi en gevelplaten.
Feiten en cijfers
  • Bouwheer Cofinimmo (Brussel) en Korian (Kontich)
  • Architect Wim Verdoodt, Artec+ (Welle)
  • Hoofdaannemer Vandenbussche (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details