Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Brandcheck is ideaal om prestaties meetbaar te maken’

‘Brandcheck is ideaal om prestaties meetbaar te maken’

Als een van de eerste gebruikers van Brandcheck noemt Mark Bernard, veiligheidsadviseur bij Omring, de zorgorganisatie in West-Friesland, meteen enkele voordelen. “De tool helpt ons bij het meetbaar maken van het brandveiligheidsniveau in onze zorginstellingen. Via de app brengen we stap voor stap de status van onze brandveiligheid in kaart. We zien meteen of en zo ja waar we verbeteringen kunnen aanbrengen. En het dashboard is erg geschikt om het management in een oogopslag te informeren.”

Omring heeft als zorgorganisatie al meer dan honderd jaar haar wortels in West-Friesland, de kop van Noord-Holland en op Texel. Van verzorging tot gespecialiseerde verpleging. Van behandeling tot revalidatie. Zowel thuis als in een van de 25 woonzorglocaties. Om de brandveiligheid in haar woonzorgcomplexen te borgen, zocht Mark Bernard een systeem dat niet alleen eenvoudig in gebruik is, maar dat ook past bij zijn visie en aanpak. Hij koos voor Brandcheck, een tool die is gebaseerd op de door TNO ontwikkelde technologie en gebruik maakt van de risicobenadering. “Natuurlijk willen wij inzichtelijk maken dat en zo ja, hoe we aan de gestelde eisen voldoen. Maar tegelijk vinden we het ook belangrijk om inzichtelijk te maken waar we over gelijkwaardige oplossingen beschikken; laten zien dat we met onze aanpak het vereiste en gewenste veiligheidsniveau behalen. Met Brandcheck kunnen we al deze zaken in één tool bekijken, beoordelen en vastleggen.”

Scannen en vastleggen

Omdat de tool via een app beschikbaar is voor smartphones en tablets, kun je al lopend door het gebouw elke situatie ter plekke inventariseren en vastleggen. “Uit de scan volgt dan een score, waarbij we meteen zien of we wel of niet aan de gestelde voldoen. Het gaat niet alleen om technische voorzieningen, maar ook om bouwkundige en organisatorische aspecten. Kortom, een zeer complete tool, waarbij de uiteindelijke resultaten op een dashboard zichtbaar zijn. Daar worden alle voorzieningen van een groen, oranje of rood ‘stoplicht’ voorzien, zodat we zelf, maar ook onze directie, in één beeld kunnen zien welke aspecten aandacht nodig hebben en welke onderdelen – de rode – meteen actie vereisen.”

Goede wisselwerking met TBQ

Omdat Mark Bernard een van de eerste gebruikers is, geeft hij TBQ ook feedback over het gebruik van de tool. “De wisselwerking is echt heel goed. In het gebruik komen wij zaken tegen die, voor ons, beter kunnen of die misschien niet zo praktisch zijn. TBQ pakt die informatie, in overleg, direct op en in de meeste gevallen volgt dan snel een aanpassing waardoor de tool nog beter en eenvoudiger wordt.” Volgens Bernard kun je met de tool aangeven of jouw voorzieningen aan de minimumeis uit het Bouwbesluit moeten voldoen, of dat je zelf een hoger niveau hanteert. “Je bepaalt zelf of je beter wilt presteren dan de wettelijke ondergrens. Ook kun je voor specifieke voorzieningen of maatregelen aangeven dat ze gelijkwaardig zijn. Dat bespreken we dan wel met de brandweer en/of de veiligheidsregio.”

Meerjarige verbintenis

Hoewel Omring nog maar recent is begonnen met het gebruik van Brandcheck, is men erg enthousiast. De zorgorganisatie ging dan ook meteen een meerjarige verbintenis aan met TBQ. “Wij hebben een driejarig contract gesloten, de maximale contractlengte die wij met toeleveranciers kunnen aangaan. Daaruit spreekt natuurlijk veel vertrouwen. Wij hebben de eerste complexen inmiddels in kaart gebracht. Voor eind 2019 hopen we alle woonzorglocaties met Brandcheck te hebben geïnventariseerd.
Voor meer informatie zie www.tbq.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details