Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Bravis ziekenhuis zet Biosensor in bij coronapatiënten

Bravis ziekenhuis zet Biosensor in bij coronapatiënten

Extra hulpmiddel voor monitoring ademhaling en hartfrequentie

De verpleegkundigen op de cohortafdelingen van het Bravis ziekenhuis hebben sinds donderdag 16 april een extra hulpmiddel bij het in de gaten houden van hun coronapatiënten. De Biosensor van Philips meet elke minuut de ademhaling en de hartfrequentie van de patiënt. Wijken de waarden volgens een bepaalde trend af, dan gaat een signaal naar de telefoon van de verpleegkundigen.

De Biosensor, ook wel ‘slimme pleister’ genoemd, heeft de afgelopen maanden als pilot gedraaid op de chirurgische afdeling en is toegepast op patiënten die een grote buikoperatie hebben ondergaan. Door deze ervaringen ontstond het idee om de Biosensor ook in te zetten voor coronapatiënten die verpleegd worden op de cohortafdelingen. De situatie van deze patiënten kan onvoorspelbaar verslechteren. Dankzij de nieuwe technologie kunnen we hun ademhaling en hartslag continu monitoren. Het implementeren van de Biosensor voor de coronapatiënten is binnen drie weken gerealiseerd door een team van technici, Philips en verpleegkundigen. Een enorme prestatie, die mede gerealiseerd kon worden door de ervaringen op de chirurgische afdeling.

Continu

Teamleider Diana Kodde van acuut/complex is zeer te spreken over de Biosensor. “De toepassing is zeker van toegevoegde waarde voor de afdelingen waar coronapatiënten worden verzorgd”, stelt zij. “De verpleegkundigen voeren drie keer per dag een Early Warning Score uit. Daarbij wordt de situatie van de patiënt nauwgezet gecontroleerd. Met de Biosensor worden de ademhaling en de hartslag continu gemonitord. Stel dat de situatie van de patiënt tussendoor verslechtert, wat bij het coronavirus mogelijk is, en die situatie houdt tien minuten aan, dan krijgt de verpleegkundige een signaal op de telefoon en kan ingrijpen”, aldus Diana.

Pleister

De Biosensor bestaat uit een pleister en een kastje dat de meetwaardes ontvangt. “De pleister wordt bij de patiënt op de borst of onder de borst geplakt en geeft de waardes af naar het kastje dat bij het bed staat. Vanuit daar worden de gegevens elke minuut naar het programma op de computer en telefoon gestuurd. De pleister kan 96 uur blijven zitten voordat hij vervangen moet worden”, legt Diana uit.

Twintig

Op de cohortafdelingen in Bergen op Zoom en Roosendaal kunnen in totaal twintig patiënten extra gemonitord worden met de Biosensor. “In eerste instantie worden ze gebruikt voor patiënten die positief getest zijn op het coronavirus”, zegt Ouke Hoedemaker, zorgmanager Longgeneeskunde. “We hopen dat de monitoring bij kan dragen aan het sneller signaleren van een eventuele achteruitgang, zonder dat dit extra werk oplevert.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details