Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De Groene Wei combineert dehuisvesting van twee doelgroepen
Gerard van Brakel (links) en Arpad Backx (rechts). (Beeld: Margot Visser)

De Groene Wei combineert dehuisvesting van twee doelgroepen

Ruimte, comfort en 24-uurs zorg

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk heeft Giessenburg zijn eigen woonzorglocatie, fraai gelegen aan de rand van het dorp. Wonen wordt hier gecombineerd met het zorgaanbod van De Lange Wei (ouderenzorg) en Syndion (zorg voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking). Door de combinatie van deze partijen is er 24 uur per dag zorg aanwezig.

De Groene Wei grenst direct aan de weilanden.

Het landelijke Giessenburg was lange tijd een witte vlek in de gemeente Molenlanden, vertelt Gerard van Brakel, ontwikkelmanager van corporatie KleurrijkWonen. “De gemeente heeft beleidsmatig bepaald dat er in de drie grotere dorpskernen een woonzorgvoorziening moest komen. In de kernen Arkel en Hoornaar waren die er vrij snel, in ­Giessenburg nam dat meer tijd in beslag. De planvorming heeft ruim vijftien jaar geduurd.”

Één bouwstroom

Het uiteindelijk goedgekeurde plan omvat naast het woonzorgcomplex ook de realisatie van twaalf levensloopbestendige en vier vrijstaande woningen. Aannemer BM van Houwelingen mocht het project ontwikkelen en bouwen. KleurrijkWonen sloot in 2019 aan bij het bouwteam. “En toen ging het ineens heel snel”, vertelt Van Brakel. “De gemeente wilde één bouwstroom, dus het project moest in één keer worden doorgebouwd. Binnen 1,5 jaar hebben we het plan naar start bouw gebracht, inclusief alle vergunningen en procedures.”

Er wordt gezamenlijk gekookt.

Langetermijnvisie

KleurrijkWonen stelde een aantal specifieke eisen aan het gebouw. “Het oorspronkelijke ontwerp ging uit van een tweelaags gebouw met vrij kleine appartementen. Omdat wij vanuit een langetermijnvisie naar een pand kijken, willen wij courante en dus grotere woningen. Zonder de dienstverlening van de zware zorg moeten wij het immers ook nog kunnen verhuren. Dat betekende een extra laag op het gebouw: in plaats van zo’n zeven meter werd het pand tien meter hoog. Dat was nog wel even spannend qua vergunning en instemming van omwonenden. Daarnaast hadden we extra eisen qua duurzaamheid van het gebouw. BENG was destijds nog niet de standaard, maar wij wilden het per se in het plan”, legt Van Brakel uit. Ook een punt van discussie was de dagbestedings- en ontmoetingsruimte op de begane grond. “Die was in het eerste ontwerp naar onze mening veel te groot. Een deel daarvan is nu omgezet naar een respijtkamer.”

Er zijn twee ruime gezamenlijke woonkamers.

Ruimte en comfort

Voor zorgorganisatie De Lange Wei is De Groene Wei de derde eigen locatie. De zorgorganisatie exploiteert 24 appartementen van 65 m2 die elk beschikken over een woonkamer met open keuken, twee slaapkamers, een ruime badkamer en een separaat toilet. In de twee gezamenlijke woonkamers wordt gekookt en is een leefplezierassistente aanwezig. Acht appartementen op de begane grond zijn bestemd voor bewoners met dementie. Zij ontvangen verpleeghuiszorg die wordt gefinancierd vanuit de Wet Langdurige Zorg. Zestien appartementen op de eerste en deels tweede verdieping zijn voor cliënten met dementie of somatische beperkingen die zelf de woning huren en zorg (Volledig Pakket Thuis) vanuit De Lange Wei krijgen. “Dat was voor de familie van cliënten wel even wennen”, vertelt manager Intramurale Zorg Arpad Backx. “Hun beeld was ‘we laten vader of moeder hier achter en jullie regelen alles’. Maar bijvoorbeeld medicijnen regelen is hun verantwoordelijkheid. Ook voor onze organisatie is de scheiding van wonen en zorg nieuw, waardoor het voor het verplegend personeel in het begin soms zoeken was.”

Het weidse uitzicht over de landelijke omgeving.

Bijzonder vindt hij het aantal echtparen dat in De Groene Wei woont. “Zij kunnen hier alleen samenwonen als ze allebei een WLZ-indicatie hebben. Dat komt niet vaak voor, maar toch hebben we inmiddels zes echtparen.”

Synergievoordelen

De cliënten van Syndion bewonen twaalf appartementen. Het zijn jongvolwassenen met een verstandelijke beperking die voor het eerst op zichzelf wonen. Bestuurder Harry Vogelaar noemt hun nieuwe woonsituatie ‘best uniek’. “Zo’n groot appartement, 45 m2, met twee kamers, dat kom je niet vaak tegen voor deze doelgroep.” 

Zonder de samenwerking met De Lange Wei had deze woonlocatie niet gerealiseerd kunnen worden, meent hij. “Het zijn maar twaalf appartementen. Doordat we functionaliteiten delen, zoals de nachtzorg maar ook de kosten van het gebouw, kunnen we zo’n mooie en luxe woonomgeving bieden aan deze jongeren. Ook KleurrijkWonen heeft hierin een belangrijke rol. Ik vind het geweldig dat zij haar nek uitsteekt om dit soort projecten te realiseren.”

Gefaseerde inhuizing

Op 30 september 2022 vond, na ruim een jaar bouwtijd, de oplevering plaats. De bouw is soepel verlopen, vindt Van Brakel. “BM van Houwelingen is een hele nette bouwer die mooi werk levert. Prettig is dat afspraken goed worden nagekomen. Ook heeft de aannemer zich flexibel getoond als het even tegen zat.” De inhuizing vond gefaseerd plaats. Backx: “We wilden volwaardig openen, maar vanwege de tekorten aan verplegend personeel konden we dat niet in één keer doen. Op 5 januari was het laatste appartement bewoond.”

Vogelaar vindt het eindresultaat prachtig geworden. “Syndion streeft naar kleinschalige locaties middenin de samenleving. De Groene Wei is daar een voorbeeld van en een mooie toevoeging aan ons aanbod.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details