Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De toekomst van zorgvastgoed is flexibel

De toekomst van zorgvastgoed is flexibel

Waar eerst uitdagingen als leegstand en de zorgverplaatsing naar thuis de boventoon voerden, is het nu vooral flexibiliteit waar vraag naar is. 

De COVID-19-crisis heeft in de zorgsector voor veel impact gezorgd. Het laat zien dat er in korte tijd ineens een acute vraag kan ontstaan naar specifieke zorg. Van groot belang is dat hier snel en flexibel op ingespeeld kan worden. Deze vraag naar flexibiliteit speelt echter al langer een rol. Voornamelijk van de hoogtechnologische ruimten van een ziekenhuis wordt flexibiliteit gevraagd. De hotelkamerfunctie van een ziekenhuis is prima in te richten in de bestaande ruimten, maar de hotfloorruimtes zoals operatiekamers en CSA’s zijn meer aan verandering onderhevig. De apparatuur en installaties van deze ruimtes worden steeds eerder vervangen, waarmee de technologische levensduur steeds korter wordt. Dat vraagt om ruimte die mee kan groeien en zich makkelijk aan kan passen aan de behoeften binnen de zorg.

De veranderende vraag komt voort uit een aantal trends binnen de medische sector. Zo wordt de druk op de zorg groter door vergrijzing, is er een groot tekort aan intramurale zorg en verplaatsen veel niet-complexe chirur­gische ingrepen naar gespecialiseerde klinieken buiten het reguliere ziekenhuis. De gebouwen waarin zorginstellingen gevestigd zijn, lopen vaak achter op het gebied van duurzaamheid en energie. Ondanks deze trends blijven de investeringen in het zorgvastgoed achter. Dat is grotendeels te verklaren door de coronapandemie. Toch laten onderzoeken zien dat er flinke groei in zorgvastgoed verwacht wordt. Laten we die kans aangrijpen om de tekorten en uitdagingen op een flexibele manier aan te pakken.

Voornamelijk van de hoogtechnologische ruimten van een ziekenhuis wordt flexibiliteit gevraagd.

Flexibele oplossing

Modulaire bouw biedt hiervoor de oplossing, of het nu om een permanente of tijdelijke oplossing gaat. Door te bouwen in modules is op- en afschalen heel eenvoudig. Dat maakt een gebouw levensloopbestendig, want wie kan er nu 30 jaar vooruit plannen? Een modulair gebouw heeft de mogelijkheid om mee te groeien met de behoeften van dat moment. Modulaire bouw is geïndustrialiseerde bouw; 80% van de bouw vindt plaats in de fabriek. Het gaat om complete modules die op de projectlocatie gemonteerd worden tot één gebouw. Hierdoor is de overlast op locatie minimaal en kan de betreffende afdeling onverhinderd blijven functioneren tot de nieuwe huisvesting gereed is.

Door een kortere ontwerpfase kunnen Jan Snel en Medexs eerder met de bouw beginnen en de afbouwtijd op locatie tot een minimum beperken. Tijdens de grondwerkzaamheden op locatie, wordt in de fabriek uw huisvesting al gebouwd. Daardoor zijn beide bedrijven in staat om een tijdwinst van 30 tot 50 procent te realiseren. En nog een belangrijk voordeel: door circulair te bouwen en het aantal (vervoers)bewegingen van en naar de projectlocatie te minimaliseren, stoten ze de helft minder CO2 uit dan traditionele bouwbedrijven. Dit zorgt ook voor weinig overlast op de bouwplaats en voor de omgeving.

Sterke samenwerking tussen Jan Snel en Medexs

Jan Snel en Medexs vormen samen een sterk kenniscentrum binnen de wereld van zorgvastgoed. Inmiddels hebben ze samen al enorm veel ervaring opgedaan met het realiseren van modulaire oplossingen voor de medische sector, waarbij Jan Snel ruim zestig jaar kennis en ervaring op het gebied van modulair bouwen inbrengt en Medexs een enorme knowhow wat betreft het inrichten en realiseren van zogenaamde ‘hotfloors’: operatiekamers, ruimtes voor spoedeisende hulp en intensive care afdelingen. Zo hebben opdrachtgevers één aanspreekpunt en expert voor het gehele traject; van aanbesteding en vergunningen tot installaties en service. Jan Snel en Medexs leveren uw zorghuisvesting indien gewenst turnkey op en zijn klaar voor verandering en flexibiliteit!     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details