Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Duurzaam denken vanaf de ontwerpfase

Duurzaam denken vanaf de ontwerpfase

Met ingang van 1 juli 2015 beschikt Dräger over een nieuwe huisvesting in Zoetermeer. Een gebouw waarin duurzaamheid, (eigen) technologie en gezondheid alle aandacht hebben gekregen. Een korte kennismaking met twee samengevoegde divisies.

Dräger staat voor ‘Technology for Life’. Met deze visie in gedachten wil Dräger Nederland technologie met de daarbij horende dienstverlening aanbieden vanuit een duurzaam, energiezuinig en milieuvriendelijk gebouw, waarin ook ‘de factor mens’ en dus de prettige werkomgeving een belangrijke rol speelt. Naast het toepassen van vele duurzame technieken en een hoge isolatiewaarde van de gebouwschil, is voor de medewerkers een prettige en veilige werkplek gecreëerd met nu ook letterlijk de altijd gewenste korte communicatielijnen. De twee divisies van het internationale familiebedrijf – Medical en Safety – die zich jarenlang op enkele kilometers van elkaar verder ontwikkelden, zijn nu weer samengebracht in één nieuw bedrijfspand. Dat biedt niet alleen intern voordelen, maar het is ook voor de klanten zichtbaar in onder andere één Dräger Academy.

Dräger installaties
Het gebouw is voorzien van een brandmeldinstallatie naar de laatste stand, zoals Dräger deze ook in bijvoorbeeld ziekenhuizen ontwerpt en installeert. Vanzelfsprekend is ook de hele gasvoorziening voor zowel de medische als de mechanische werkplaats-en (onder andere stikstof, zuurstof en ademlucht) uit eigen hand. Dat die gasvoorziening zelfs in het eigen gebouw grotendeels onzichtbaar is, wordt wel eens jammer gevonden. Tijdens de bouw waren niet alleen de aannemer en elektrotechnische installateurs bezig, maar waren er ook veel installateurs van Dräger aan het werk.

Moderne techniek
Het nieuwe gebouw is onder andere voorzien van warmte- en vochtuitwisseling via een ‘warmtewiel’ in het ventilatiesysteem, magneetkleppen in de waterleidingen naar de ‘natte groepen’ en elektromagnetische afsluiters in de gasleidingen naar de praktijklokalen van de Dräger Academy. Met de BREAAM-eisen in de hand zijn bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen en economische spoelsystemen met infrarood-sturing aangebracht in de natte groepen. En zelfs in de werkplaatsen ligt vloerverwarming; comfortabeler kan het eigenlijk niet. Het nieuwe gebouw is voorzien van een ultramoderne (LED-)verlichtingsinstallatie. In het gebouw is een modern DALI-besturingssysteem (Digital Addressable Lighting Interface) geïnstalleerd, waarmee elke armatuur apart geadresseerd en bestuurd kan worden. In afzonderlijke ruimten zitten bewegingssensoren, zodat aanwezigen het licht niet zelf in of uit hoeven te schakelen. Ook is er een ‘veegschakeling’ toegevoegd, die aan het eind van de werkdag alle lampen uitschakelt. Armaturen langs raampartijen worden bovendien automatisch gedimd als de daglichtbijdrage voldoende is. Een deel van de LED-armaturen is uitgerust met accupacks om ze tevens als noodverlichting dienst te laten doen.

Met dit alles heeft Dräger een efficiënt, duurzaam, ergonomisch en veilig gebouw gerealiseerd; passend bij de filosofie van Dräger.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details