Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

Eerste fase nieuwbouw COD Sint-Vincentius opgeleverd

Het nieuwe woonzorgcentrum met een honderdtal bedden vervangt de bestaande, verouderde voorziening Sint-Jozef in Woumen, een deelgemeente van Diksmuide. Vanuit een stedenbouwkundige, historische, ecologische en maatschappelijke analyse heeft BURO II & ARCHI+I gekozen voor een hedendaagse kloostertypologie, die duidelijk verwijst naar het verleden. Door deze opstelling kan het woonzorgcentrum optimaal functioneren en kunnen de duurzaamheidseisen op een rationele en evenwichtige manier worden georganiseerd.

Het ontwerp sluit aan op het dorpsleven en op het achterliggende natuurreservaat De Blankaert. Door de keuze voor platte volumes, waarbij de horizontale lijn geaccentueerd wordt door de continue bodemplaat en de witte luifelranden per verdieping, sluit het geheel aan bij de vlakheid van het omringende landschap.

Architectuur
De horizontale luifels in wit gepolierd architectonisch beton en spievormige terrassen springen onmiddellijk in het oog. De luifels hebben echter niet enkel een esthetisch en sfeerbepalend karakter, maar zijn ook op andere punten functioneel. Ze dienen namelijk ook als verticale brandoverslag tussen de verdiepingen. De mobiele zonwering met screens en de rail voor het reinigen van de ramen zitten ingewerkt in de geprefabriceerde elementen.
De vijf afdelingen verschillen naargelang de zorggraad en de behoefte aan privacy. Naast de klassieke kamers en gemeenschappelijke voorzieningen, zijn er groepswoningen, een afdeling voor dementerenden, de mogelijkheid voor een tijdelijk verblijf en dagopvang. Door de doordachte situering van deze afdelingen op het terrein is er ofwel een aansluiting op de meer publieke zijde of op de meer landschappelijke zijde van het terrein. Ook de buitenruimtes weerspiegelen verschillende sferen, van meer intieme binnenzones tot weidse openheid.

Engineering
Dit nieuwe woonzorgcentrum is een voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid, met minimale energieprestatie-eisen van E60 en K30. De gebouwenschil heeft een goede thermische isolatie, is zo luchtdicht mogelijk en beschikt over buitenzonwering. Een condenserende gasketel met decentraal ventilatiesysteem D in combinatie met verticale bodemsondes (BEO-Veld), zorgen voor warmterecuperatie en afkoeling tegelijk, via betonkernactivering en vloerverwarming. Thermische zonnepanelen leveren warm water.
Door de kwalitatieve uitvoering met hoogwaardige materialen, geeft het project op een beheerste, subtiele en rustgevende manier vorm aan een gemeenschapsvoorziening met een oppervlakte van ruim 6.000 m². De bouwwerken zullen gefaseerd verlopen, omdat het huidige woon- en zorgcentrum tijdens het werk moet blijven functioneren. De werkzaamheden zijn gestart in 2012 en zullen vier jaar in beslag nemen. De eerste fase is nu opgeleverd.

Foto’s: Bart Heijnens

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details