Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Efficiënte BIM-exploitatie dankzij AR-app en digitale kluis

Efficiënte BIM-exploitatie dankzij AR-app en digitale kluis

Gelukkig schiet BIM-pionier Ingenium gebouweigenaars, facility managers en gebruikers te hulp met de introductie van twee handige tools: een augmented reality-app waarmee ze comfort- en technische problemen snel en efficiënt kunnen oplossen en een ‘digitale kluis’ die het beheer van as-builtdossiers een stuk eenvoudiger en overzichtelijker maakt. Projectmanager Niels Vercaemst geeft tekst en uitleg. 

De testcase in het Food Experience Center van Vandemoortele in Gent was zeer succesvol, dus de augmented reality-app is klaar om verder uitgerold te worden.

Comfort is een subjectief gegeven. Wat voor de één storend is, is voor een ander bijzonder aangenaam. Zeker in zorggebouwen is het vaak zoeken naar een gulden middenweg tussen persoonlijke voorkeuren en thermisch-functionele prestatieniveaus. Vandaar dat de zoektocht naar onderliggende technische problemen vaak erg complex is. Als multidisciplinair studiebureau met tonnen ervaring weet Ingenium hier echter wel raad mee. “In samenwerking met Savaco en In The Pocket hebben we ‘BIMvisible’ ontwikkeld: een handige, intuïtieve augmented reality-app waarmee je BIM-modellen bovenop de werkelijkheid kunt projecteren en zo snel en efficiënt comfort- en technische problemen kunt detecteren en verhelpen”, legt Vercaemst uit. “Via de app kunnen zelfs mensen met een beperkte technische kennis nagaan waar de (verborgen) installaties zich bevinden en kunnen zij alle bijbehorende data- en cijfergegevens van het gebouwbeheersysteem, zoals realtime sensorinformatie, raadplegen via hun smartphone.”

Wereld van verschil

Klinkt veelbelovend, maar hoe werkt BIM­visible precies? “Door het BIM-model met 3D-gemodelleerde technieken op ware grootte te visualiseren”, vertelt Vercaemst: “Als gebruikers hun smartphone naar een vals plafond richten, krijgen zij te zien welke technische onderdelen zich op die plek bevinden. En als zij vervolgens op een gevisualiseerd element (rooster, kanaal, luchtklep, …) klikken, dan kunnen zij allerlei nuttige informatie verkrijgen – van de contactgegevens van de installateur tot sensorinformatie zoals de huidige temperatuur van de ventilatielucht. Alle info is gecentraliseerd en wordt helder en overzichtelijk weergegeven, wat het veel makkelijker maakt om na te gaan welke comfort- en technische problemen zich eventueel voordoen. Een wereld van verschil in vergelijking met de traditionele manier van werken (plannen nakijken, valse plafonds openleggen, technische fiches opzoeken, het gebouwbeheersysteem consulteren, …).”

De grote meerwaarde van de app schuilt niet alleen in de gigantische tijdswinst en reductie van de foutenlast (BIM als ‘single source of truth’), maar ook in het feit dat gebouweigenaars, gebouwbeheerders en gebouwgebruikers eventuele problemen zelf kunnen aanpakken, aldus Vercaemst. “Zij hoeven hiervoor dus geen beroep te doen op (externe) technische ondersteuning. De testcase in het Food Experience Center van Vandemoortele in Gent was zeer succesvol, dus de app is klaar om verder uitgerold te worden!”

Doeltreffend documentbeheer

Het mag duidelijk zijn: Ingenium trekt volop de BIM-kaart, en dat niet alleen in de ontwerp- en uitvoeringsfase maar ook in de exploitatiefase. Naast BIMvisible ontwikkelde het tevens een ‘digitale kluis’ voor het beheren van as-builtdossiers. “Het gaat om een webplatform dat gebouwbeheerders in staat stelt om alle belangrijke info op een structurele manier te ordenen, op te slaan en te raadplegen. Plannen, BIM-modellen, technische fiches, contracten, keuringen, …: al deze documenten en bestanden worden ondergebracht in een overzichtelijke mappenstructuur, die we hebben uitgetekend op basis van de Europese normering. Zo kunnen bevoegde personen ze nadien snel terugvinden en kunnen er geen belangrijke gegevens verloren gaan”, aldus Vercaemst. “Een bijkomend voordeel is dat deze digitale kluis de stap naar een BIM-organisatie veel evidenter maakt. Zo zijn er bijvoorbeeld geen bijkomstige licenties of opleidingen voor BIM-software nodig. De gebouwbeheerder kan de benodigde informatie steeds raadplegen via het online platform. Nu we het systeem getest en goedgekeurd hebben door het integraal toe te passen op onze eigen gebouwen, is het de bedoeling om deze service voortaan ook aan te bieden aan externen. Geïnteresseerde partijen mogen ons dus altijd contacteren!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details