VZW Home Vrijzicht
02:44
28-01-2019

Elverdinge, VZW Home Vrijzicht

Opvallende gordijngevel biedt panoramisch zicht op de omgeving 

Bewoners en medewerkers betrokken bij renovatie woonzorgcentrum Elverdinge

De vzw Home Vrijzicht investeert fors in de renovatie van haar woonzorgcentrum in Elverdinge bij Ieper. Binnenkort wordt de eerste fase afgerond, waarbij de oude cafetaria met bovenliggende kamers vervangen wordt door een nieuwbouwvolume, dat vooral opvalt door een kopse zijde in glas, die bewoners, bezoekers en medewerkers een indrukwekkend panoramisch zicht op de omgeving bezorgt.

Vanaf begin volgend jaar volgt de volledige herwaardering van de oudste vleugel van de zorginstelling. In 2021 moet Home Vrijzicht klaar zijn voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Uitbreiding van het aantal woongelegenheden was niet aan de orde, maar wel de aanpassing aan de strengere normen en de bevordering van het comfort en de huiselijke sfeer. De geschiedenis van Home Vrijzicht gaat terug tot in 1908, toen pastoor De Nolf de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid vroeg om vanuit het voormalige opvanghuis in Elverdinge de zorg van de kwetsbare mens op zich te nemen. Directeur Stefan Devlieger: “Naar het voorbeeld van de zusters willen we in Home Vrijzicht ook vandaag de meest zorgbehoevende 65-plussers een excellente én betaalbare zorg op maat aanbieden. Het bestaande rust- en verzorgingstehuis, dat dateert van eind jaren zestig, was echter compleet verouderd en voldeed niet meer aan de strenge hedendaagse normen voor woonzorginstellingen.”

“Het rusthuismodel is de laatste jaren sterk veranderd en woonzorgcentra bieden vandaag éénpersoonskamers met één of twee ruimten, tweepersoonskamers en speciale zorgaangepaste woongelegenheden. Daarom besloten we in 2005 een renovatieproject met VIPA-subsidiëring op te starten, om onze infrastructuur aan te passen aan het nieuwe zorgverhaal gebaseerd op kleinschalig genormaliseerd wonen. We namen ruim de tijd om samen met architecten, ontwerpers een interieurdesigners alle mogelijkheden af te toetsen en betrokken ook de gebruikers – met name onze bewoners en medewerkers, bij deze ontwerpfase. We kozen finaal voor de realisatie van een nieuwbouwvolume op de plaats van de bestaande cafetaria met negen bovenliggende kamers en de herwaardering van de oudste vleugel van het woonzorgcentrum. De architect kreeg de moeilijke opdracht een gebouw te ontwerpen, dat perfect paste in de omgeving maar toch in het oog sprong door enkele opvallende kenmerken.” 

VZW Home Vrijzicht
Stefan Devlieger (rechts) en Klaas Thermote (links) voor het opvallende nieuwbouwvolume in aanbouw op de site van Home Vrijzicht.

Vervangingsnieuwbouw
Na de goedkeuring van de plannen nam Home Vrijzicht de coördinatie van de bouwwerken zelf in handen, en vond met hoofdaannemer Coussee-Bostoen een ideale partner met veel ervaring in de sector. In maart 2017 werd de bestaande vleugel afgebroken en vervolgens startte de aannemer met de bouw van een nieuw volume met 39 woongelegenheden, meerdere leefruimtes en een nieuwe cafetaria. “Het gebouw met vier bovengrondse bouwlagen en een kelderverdieping combineert een strakke witte gordijngevel op het gelijkvloers met een gevel in lichtgroene crepi, onderbroken door grote raampartijen met geanodiseerd bronzen schrijnwerk omgeven door groene geglazuurde faience-tegels op de andere verdiepingen,” licht ir. Klaas Thermote, projectleider bij Coussee-Bostoen toe. “Dé eyecatcher is echter de spectaculaire kopse zijde met een grote gordijngevel, die bewoners, bezoekers en medewerkers vanuit de gemeenschappelijke leefruimten een panoramisch zicht op het centrum van Elverdinge en de ruime omgeving bezorgt, alsof ze op de steven van een schip staan.”

Binnenin zorgt het gebruik van hout voor een warme en huiselijke sfeer in zowel kamers, gangen als leefruimten. Aangepaste zorgtechnologie en domotica moeten het leven van de bewoners nog aangenamer maken. Zwaar zorgbehoevende personen en mensen met dementie kunnen hierdoor eenvoudig gevolgd en begeleid worden zonder dat ze in een gesloten afdeling moeten wonen. De open cafetaria speelt een belangrijke rol bij de verdere integratie in de maatschappij. Grote glaspartijen zorgen immers voor een ononderbroken zicht op de omgeving en de passanten en de organisatie van activiteiten door externe organisaties, zal de band tussen de bewoners van Home Vrijzicht en andere inwoners van Elverdinge nog versterken.

Renovatie van de oudste vleugel
Begin volgend jaar verhuizen de senioren naar hun nieuwe woongelegenheden en start het tweede deel van het project, dat in vier fases zal verlopen. Tussen 2019 en 2021 worden alle ramen in de oudste vleugel van het woonzorgcentrum vervangen. Voor de afwerking van gevel kozen architect en bouwheer voor een baksteen die qua look sterk aansluit bij de originele gevelsteen. Binnenin worden alle kamers grondig gerenoveerd en zullen op verschillende plaatsen kleinere kamers plaats maken voor grotere ruimten met aparte woon- en slaapgedeelten. “Na dit renovatieproject zal ons woonzorgcentrum klaar zijn voor de uitdagingen van vandaag en morgen”, sluit Stefan Devlieger af. “Tijdens de bouwwerken hebben we er alvast op toegezien, dat onze bewoners en medewerkers geen grote hinder ondervonden en konden blijven functioneren in hun gewone omgeving. Bij Home Vrijzicht staat het comfort van en de zorg voor de bewoner immers steeds centraal.”

Tekst |  Johan Debaere  Beeld | Home Vrijzicht en Johan Debaere
Uitgelichte afbeelding: 
De kopse zijde met de grote glaspartijen vormt de eyecatcher van het project. Vanuit de gemeenschappelijke leefruimten krijgen bewoners, bezoekers en medewerkers hier een spectaculair panoramisch zicht op de omgeving.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Topaz LakenhofZorgcomplex Amarant