Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Geavanceerd Human Centric Lighting-systeem ondersteunt het biologisch ritme optimaal’
Verkeerszone ziekenhuis Innsbruck.

‘Geavanceerd Human Centric Lighting-systeem ondersteunt het biologisch ritme optimaal’

Een wereldmarktleider is het aan zijn stand verplicht om aan de weg te timmeren en innovatief en toekomstgericht bezig te zijn. Ledvance heeft deze rol op het gebied van verlichtingssystemen. Vier jaar geleden is Ledvance opgericht als afsplitsing van Osram, met de focus op professionele producten voor zorg, onderwijs, kantoren, industrie en retail. Intussen is de multinational actief in 140 landen, met wereldwijd 50 vestigingen én het hoofdkantoor in Garching bij München.

Ronald Moeskops, verantwoordelijk voor marketing professionele markt in de Benelux en Marcel Beerden, Project Sales Support
Benelux praten ons bij over Ledvance en over de meest recente ontwikkelingen en pilots. Moeskops: “Ledvance is een combinatie van led en advance. Dit kun je vrij vertalen naar de ongelofelijke vooruitgang die we de laatste vijftien jaar hebben doorgemaakt met verlichting en waar we nu op voortborduren.”

Restaurant van ziekenhuis te Innsbruck.

Biolux

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen is Human Centric Lighting, of HCL. Moeskops: “We kunnen tegenwoordig licht op het juiste moment, in de juiste intensiteit, in de juiste kleurtemperatuur en op de juiste plek brengen, afgestemd op de biologische klok en rekening houdend met de aanwezige hoeveelheid daglicht. Ledvance heeft een eigen innovatief HCL-systeem ontwikkeld, genaamd Biolux.
Op basis van slimme algoritmes zijn vijf belangrijke scènes gemaakt in oplopende kleurtemperaturen: Relax, Create, Natural, Focus en Boost. Dit HCL-systeem past het kunstlicht aan om de gewenste daglichtsimulatie te krijgen en zo het biologisch ritme optimaal te ondersteunen. Ook kan met één druk op de knop op de overzichtelijke bediening een scène geselecteerd worden. De gebruiker staat bij dit systeem helemaal voorop. Er kunnen maximaal twintig armaturen mee aangestuurd worden en daarmee is het ideaal voor ruimtes als patiëntenkamers, personeelsvertrekken en kantoren met weinig daglicht. Het is eenvoudig te installeren en gemakkelijk in gebruik. Niet voor niets heeft Biolux eerder dit jaar van de VDE een driesterrencertificaat ontvangen, voor zover ik weet als eerste HCL-systeem.”

Naar daglicht toe

“We proberen altijd zoveel mogelijk het daglicht op te zoeken”, vult Beerden aan. “Daglicht heeft een lichtsterkte van 10.000 Lux, bij een typische kantooromgeving is dat vaak minder dan 500 Lux. Dat verschil kun je moeilijk met kunstlicht opvullen. Verticale verlichtingssterkte, hoe is de lichtsterkte op ooghoogte en hoe zijn de wanden uitgelicht: er zijn veel facetten die komen kijken om een verlichtingssituatie succesvol te maken. Met ons assortiment aan verlichtingsarmaturen, de Biolux HCL Control Unit en de draadloze communicatie via het ZigBee-
protocol kunnen wij elke ruimte optimaliseren.”

Ziekenhuis

Moeskops wijst onder meer op een aantal recente (pilot)projecten in de zorg en het onderwijs: “In 2018 hebben we in Innsbruck een ziekenhuis voorzien van 6.000 Ledvance armaturen. Het betreft foyers, verkeerszones, personeelsruimten, patiëntenkamers, horeca en parkeergarages. Allemaal verschillende aspecten in een gebouw, elk met een eigen pakket oplossingen en met een mooi, samenhangend geheel als eindresultaat.”

De vijf scènes van Ledvance Biolux.

Dali Pro IoT

Eind dit jaar wordt een volgende troef van Ledvance uitgespeeld: DALI Pro IoT. Moeskops: “Deze stuureenheid is niet zozeer gericht op gebruikerscomfort maar veel meer op energiebesparing. Daglichtregeling bestaat nu bijna 25 jaar, maar er wordt steeds meer Internet of Things bij betrokken. DALI Pro IoT verzamelt data over wat er in een ruimte gebeurt in de Ledvance Cloud, om daarmee in combinatie met de armaturen tot een optimaal energiezuinige verlichting te komen. Het bedrade systeem werkt met sensoren voor aanwezigheid, heeft stuureenheden aan de wand en kan tot 250 lichtpunten aansturen. DALI IoT-armaturen van derden werken er ook op, als ze maar met de juiste DALI IoT driver zijn uitgevoerd. Uiteraard is DALI Pro IoT een gespecialiseerd product waarvan de installatie een opleiding vereist. Dat doen we met partner-installateurs.”

Nog verder vooruitkijkend besluit Beerden met Vivares ZigBee. “Dit verlichtingssysteem wordt in het voorjaar van 2021 geïntroduceerd en is draadloos op basis van het ZigBee-protocol. Armaturen en componenten zijn beide benodigd om tot een optimaal verlichtingssysteem voor de eindgebruiker te komen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details