Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Gebouwen dwingen tot een andere beleving’
Domi Curae met bakstenen gevels. (Illustratie: 2.0 Architecten).

‘Gebouwen dwingen tot een andere beleving’

Architect Eric Schellevis gaat dieper in op Domi Curae. In laatstgenoemde schuilt een vooruitziende blik in de zorg gekoppeld aan de snelle realisatie van nieuwbouw.

Al meerdere decennia is 2.0 Architecten werkzaam in de zorg. “Met name de afgelopen jaren, na het opheffen van het College Bouw, hebben we de mogelijkheden tot het ontwikkelen van nieuwe concepten met beide handen aangepakt,” zegt Schellevis. “Bij het project Park Dekkerswald in de bossen van Groesbeek hebben wij, als een van de partijen, aan de wieg gestaan van het Vlinderconcept. Het passende onderkomen voor dementerende mensen leidt hier tot een reductie van medicijngebruik (30 procent) en een vermindering van het ziekteverzuim van het personeel (3 tot 4 procent).” 2.0 Architecten gaat prat op het concept maar gaat verder omdat het zich ook bedrijfsmatig onderscheidt. Personeelskosten wegen immers zwaar op een zorgorganisatie. “We staan open voor ideeën en integreren bij de ontwikkeling van nieuwe zorgconcepten onze visie op zorg,” aldus Schellevis. Hij gaat in op het anders inrichten van gebouwen. “Een gebouw dwingen tot een andere beleving. Denk aan kortere schakels zoals het opheffen van gangen, slaapkamers grenzend aan de woonkamer maar ook de aankleding van een ruimte. Vergeet niet, een dementerende ziet de wereld anders. In kleine ruimten voelen mensen met dementie zich veiliger. Waar we ook veel van leren? Mensen op de werkvloer en uiteraard van nauwe betrokkenheid bij projecten.” Het Vlinderconcept werd voor het eerst uitgevoerd in Park Dekkerswald.

Op het Zorgplein in Weert vinden vele disciplines hun weg naar de patiënt. (Beeld: Dick Holthuis).

Het Zorgplein Land van Horne in Weert, waaraan zorgcentrum Martinus, het Huntingtoncentrum, Behandelcentrum en Geriatrisch Revalidatiecentrum liggen, is eveneens een representant van de aanpak van 2.0 Architecten. “Belevingsgericht en efficiënt,” zegt Schellevis. Het is een voorbeeld van nieuwbouw waarin een keur aan disciplines, van wonen tot behandelen, hun weg vinden naar de patiënten. Belangrijk daarbij is dat facilitair, zoals bevoorrading en afvalstromen, verloopt via speciale routes in het gebouw. Niet zorggerelateerde bewegingen gaan via de (parkeer)kelder de lift in naar de bouwlagen en blijven uit het zicht van de bewoners. “Geen enkel moment op de dag is er op de afdelingen onrust of zijn er prikkels door de aanwezigheid van externen. Zie het als een residentiële woonfaciliteit.”

Zorgplein Land van Horne in Weert, een representant van de aanpak van 2.0 Architecten. (Beeld: Dick Holthuis).

‘Het beste resultaat’ voor de gebruiker schuilt ook in het in eigen huis ontwikkelde zorgconcept Domi Curae. In die groepsvoorziening verlegt het team van 2.0 Architecten grenzen, samen met aannemer Willems Bouwbedrijf in Venlo. “Bedacht en uitgeëngineerd.” Volgens Schellevis gaan fijn wonen en een passende beleving in Domi Curae samen met een gunstige exploitatie en aanzienlijk lagere bouwkosten.” Hij schetst het te lopen bouwtraject: “2,5 maanden definitiefase, 3,5 maanden bouwvoorbereiding en 6,5 maanden realisatie. Binnen een jaar kunnen opdrachtgevers maar vooral de bewoners genieten van een doordacht en hoogwaardig onderkomen.” De bouw is gebaseerd op het utiliteitsbouw principe. Staal- en montage-bouw met zonnepanelen en gasloos. “We gaan dat nu in de markt zetten in verschillende gedaanten, van klassiek tot een modern uiterlijk met veel hout.” Kortere looplijnen vertalen zich in minder belasting van het personeel maar ook in een nachtdienst door een zorgmedewerker. “Reken maar uit, wat daarmee wordt bespaard. Zowel de exploitatie als  het welzijn van de bewoners spint garen bij het Domi Curae-concept.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details