Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Gevelbanden met visualisatieperforaties maken blikvanger van parkeergebouwen AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Gevelbanden met visualisatieperforaties maken blikvanger van parkeergebouwen AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Naast het AZ Sint-Lucas & Volkskliniek is onlangs een nieuw parkeergebouw gerealiseerd. Een tweede gebouw is in uitvoering. De parkeergebouwen, van acht en vier verdiepingen hoog, bieden plaats aan respectievelijk negenhonderd en vijfhonderd parkeerplekken en vormen een markant herkenningspunt vanaf de Ring rond Gent. Tijdens de ontwerpfase is veel aandacht besteed aan de sfeer en uitstraling van de gebouwen, die onder andere wordt bereikt door de witte, aluminium gevelbanden met verschillende visualisatieperforaties.

Metal Design Works is verantwoordelijk voor de advisering, stabiliteitsberekeningen, engineering, bouwcoördinatie en montage van de aluminium gevelbanden. “Aanvullend zijn hier nog enkele producten aan toegevoegd, waaronder circa 1.300 m glazen borstweringen, circa 1.007 m lage leuningen en circa 408 m persroosters, die voorkomen dat auto’s – door de niveauverschillen – naar beneden kunnen vallen”, vertelt René de Nijs, accountmanager bij Metal Design Works. De Nijs is ontzettend trots dat zijn bedrijf deze opdracht gegund heeft gekregen. “Direct na de start van mijn bedrijf in september 2013, heb ik al diverse gevels van visualisatieperforaties mogen voorzien, waaronder een bibliotheek in Brugge en het AMC Spinoza-centrum in Amsterdam. Deze referenties en een aantal specifieke productie-investeringen hebben er mede toe geleid dat we in december 2013 ‘on speaking terms’ waren met Antwerpse Bouwwerken over het project AZ Sint-Lucas & Volkskliniek.”

Perforaties in diamantvorm
Voor de parkeergebouwen zal Metal Design Works in totaal circa 5.000 m² aluminium beplating gaan voorzien van een perforatie in diamantvorm, in zes verschillende groottes. “Een specifieke wens van de architect”, vertelt De Nijs. “De perforaties, passend binnen ponsdiameters van 20 tot 115 mm, zijn een fraai ontwerp van ABSCIS Architecten. In totaal zijn er zes verschillende paneelontwerpen met perforaties gemaakt, in hoogtes van 1.400 mm, 1.550 mm en 1.620 mm. De panelen zijn steeds verschoven boven elkaar gemonteerd.”
De dynamiek van de parkeergebouwen wordt gerealiseerd door verschillende uitkragende hoeken, met daarin groenvoorzieningen, vertelt De Nijs. “Op de plekken waar de gevellijn naar buiten komt, zijn door ons voorzieningen voor de LED-strips gemaakt.”

Mock-up
Alvorens de productie van de panelen kon beginnen, heeft Metal Design Works een mock-up gemaakt met verschillende panelen, zowel recht als (deels) gewalst. “De architect, aannemer en opdrachtgever kregen hierdoor een goed beeld van het eindresultaat.” Nadat alle details waren afgestemd, heeft moederbedrijf The Steel Company de volledige productie verzorgd, inclusief de specifieke bestekseis: het verwijderen van alle scherpe kanten en bramen rond de perforaties en snijkanten. De panelen zijn in- en uitwendig voorzien van een witte poedercoating, om corrosie te voorkomen. “Hierdoor is een zeer hoogwaardig product ontstaan.” Alle panelen zijn 3 mm dik, vertelt De Nijs, waardoor ze zeer vlak en stabiel zijn.

Tekst: Lieke van Zuilekom

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details