Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Groen belangrijk voor gezondheid en herstel van patiënten

Groen belangrijk voor gezondheid en herstel van patiënten

Groen in en rondom verzorgingshuizen, ziekenhuizen en overige klinieken is goed voor het klimaat binnen en buiten de zorginstelling. Dit maakt dat groen tevens gunstig is voor het herstel en de gemoedstoestand van patiënten en het algehele welbevinden van medewerkers en bezoekers. Meerdere onderzoeken van Wageningen University & Research hebben dit aangetoond.

Wat wordt hier met groen bedoeld? Onder groen bij zorginstellingen verstaan we bijvoorbeeld (binnen)tuinen om in te ontspannen of een behandeling te ondergaan, groene daken, gevels en wanden en planten in centrale ruimten als restaurant en wachtkamers, in beddenkamers en in sommige behandelruimten. Daarnaast zijn er de groenvoorzieningen rondom de zorginstelling met onder meer plantenborders, grasvelden en bomen.

Wageningen University & Research

Minder stress
Uit diverse Amerikaanse studies is gebleken dat groen goed is voor patiënten/cliënten, medewerkers en bezoekers van een zorginstelling. Zo kan uitzicht op bijvoorbeeld bomen een kalmerende uitwerking hebben en de ligduur na een operatie verkorten. Bovendien kan dit ervoor zorgen dat een patiënt pijn beter verdraagt en dus minder zware pijnstillers hoeft te gebruiken. Groen buiten én binnen een zorginstelling zorgt voor minder stress bij patiënten of cliënten, maar ook bij personeel. Het is daarom aan te raden om planten in bijvoorbeeld wachtkamers en beddenkamers te zetten. Planten hebben bovendien een positieve uitwerking op het binnenklimaat, omdat ze de lucht zuiveren van onder meer concentraties CO2. En doordat ze vocht verdampen, zorgen ze tegelijk voor minder droge lucht. 

Wageningen University & Research

Meer buitengroen
Een groene omgeving met bijvoorbeeld bomen in de straat zorgt zomers, zeker in de stad, voor minder hitte in en rondom gebouwen. Daardoor neemt de zogenaamde warmtestress bij mensen af. Deze heeft een negatieve invloed op vooral ouderen, chronisch zieken en op het concentratievermogen van medewerkers. Aantrekkelijke groenvoorzieningen rondom een zorginstelling brengen bovendien met zich mee dat mensen sneller buiten een ommetje gaan maken. Dit is vooral voor hoogbejaarde mensen en ambulante patiënten een gunstige bijkomstigheid. Daar komt bij dat een pand in een schaduwrijke omgeving minder gekoeld hoeft te worden. Ook groene daken en gevelgroen dragen bij aan een betere isolatie van het gebouw waardoor de kosten voor koeling én verwarming kunnen dalen. Kortom, redenen genoeg om in, op en rondom zorginstellingen te zorgen voor voldoende groen.

Zie www.nl.thegreencity.eu voor meer informatie over de wetenschappelijke rapporten.

Tekst | Irene Teunissen   Beeld | iVerde

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details