Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Hygiëne en veiligheid zijn zeker in de zorg een bijzonder heikel thema’

‘Hygiëne en veiligheid zijn zeker in de zorg een bijzonder heikel thema’

De legionellabacterie veroorzaakt een luchtweginfectie die zowel mensen met chronische ademhalingsproblemen als mensen met een verzwakt immuunsysteem treft. De bacterie ontwikkelt zich daar waar stilstaand water en een bron van voedingsstoffen aanwezig zijn, denk aan biofilm in leidingen of wateropslagtanks. De bacterie vermenigvuldigt zich bij temperaturen van 20 tot 45°C en kan bij inademing in aërosolvorm schadelijk zijn.

Tekst en beeld | Delabie Benelux

Omdat het onmogelijk is om biofilm uit te roeien, dienen zorginstellingen de nodige maatregelen te treffen om de vorming af te remmen en de bacteriegroei te beperken. Hygiëne en veiligheid hebben echter niet alleen te maken met het weren van bacteriën, maar zeker ook met het minimaliseren van het verbrandingsrisico. Want, zo stelt de wetgeving, om het risico op bacteriegroei tegen te gaan, dienen zorginstellingen warmer water te produceren en in het leidingsysteem te verdelen. Daardoor verhoogt echter ook het risico op huidverbranding, vooral bij gehospitaliseerde personen met minder gevoeligheid en/of minder reflexen. Het is dus noodzakelijk om een vaste maximumtemperatuur te behouden en tegelijk het risico op brandwonden in te perken, door gerichte veiligheidsmaatregelen te treffen.

Thermostaat

Delabie voelt zich sterk betrokken bij de bestrijding en preventie van bacteriegroei en biedt een ruime waaier aan technische oplossingen. Zo biedt een thermostaat de gebouwbeheerder de mogelijkheid om de voorgeschreven temperaturen in het net aan te houden en de veiligheid van de gebruikers te verzekeren. De thermostaat dient een antiver­brandingsveiligheid te hebben die verzekert dat het warme water automatisch en onmiddellijk wordt afgesloten, zodra het koud water uitvalt en omgekeerd.

Automatische spoeling

Door daarnaast te kiezen voor elektronische kranen die zijn uitgerust met een periodieke spoeling, wordt waterstagnatie en dus ook bacteriegroei voorkomen. Een automatische spoeling activeert zichzelf namelijk elke 24 uur na het laatste gebruik en spoelt gedurende 60 seconden. Een antistagnatie elektroventiel, zonder rubberen membraan waarachter steeds een kleine hoeveelheid stilstaand water achterblijft, is een bijkomend voordeel in de strijd tegen bacteriegroei.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details