Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Innovatief Landgraafswoon-zorgcomplex Residentie Emma biedt 24-uurszorg

Innovatief Landgraafswoon-zorgcomplex Residentie Emma biedt 24-uurszorg

Residentie Emma, een gloednieuw woon-zorgcomplex, opende in september 2023 haar deuren op een bijzondere locatie in Landgraaf. Het gaat om de plek waar de Emmastraat en Prins Bernardstraat in Nieuwenhagen samenkomen. Dit moderne complex is het resultaat van een geoliede samenwerking tussen de gemeente Landgraaf, zorgorganisatie Nobama Care en ontwikkelaar GEN Residenties en belichaamt een innovatieve benadering van ouderenzorg waarbij wonen en zorg juridisch gesplitst zijn. 

In Residentie Emma biedt Nobama Care 24 ruime zorgstudio’s voor ouderen met een intensieve zorgindicatie. Deze zorgstudio’s zijn bedoeld voor senioren die 24-uurszorg nodig hebben. Daarnaast zijn er nog 9 luxe aanleun-serviceappartementen beschikbaar, waar oudere bewoners zelfstandig kunnen wonen en tegelijkertijd zorg op maat kunnen ontvangen. Deze appartementen zijn bedoeld voor senioren met een lichtere zorgbehoefte, zoals hulp bij dagelijkse activiteiten zoals douchen. 

Residentie Emma is opvallend modern ingericht, met een grote gezamenlijke huiskamer.

Kleinschalige opzet

Wonen en zorg zijn in dit innovatieve woonconcept expliciet gesplitst en dat blijkt onder meer uit het feit dat Residentie Emma in Landgraaf gerund wordt door twee bedrijven: GEN Residenties en Nobama Care. Maurice Hamers, directeur van GEN Residenties, legt uit dat de bewoners hier in de praktijk niks van merken, want het wonen en de zorg zijn tiptop geregeld en de hoogwaardige zorgdiensten zijn 24 uur per dag beschikbaar. Daar staan professionele medewerkers zoals verzorgenden, verpleegkundigen, activiteitenbegeleiders en een specialist ouderenzorg namelijk altijd garant voor. “Belangrijk is dat in deze constructie de mensen juridisch gezien nog thuis wonen. Hierdoor is hun eigen bijdrage voor de zorg in deze kleinschalige woon-zorgcomplex woonvorm aanzienlijk minder dan die in een grootschalig verpleeghuis zou zijn. Met een middeninkomen van plusminus 30.000 euro per jaar en een eigen vermogen van twee ton, bijvoorbeeld uit het eigen huis, is het al goed mogelijk om in dit moderne woon-zorgcomplex te komen wonen.” 

Een echte teamspeler!

Habenu van de Kreeke, een veelzijdig Limburgs familiebedrijf, heeft in samenwerking met GEN  Residenties en Nobamacare de nieuwe Residentie Emma in Landgraaf gerealiseerd. Als hoofdaannemer heeft ze opnieuw haar toewijding aan hoogwaardige kwaliteit bewezen. Het resultaat van de goede samenwerking mag er zijn: een woon-zorgcomplex dat zowel esthetisch als functioneel indrukwekkend is.

Kennisuitwisseling

Op basis van deze fraaie nieuwbouw heeft een woningstichting Habenu van de Kreeke zelfs de opdracht gegeven om ook zeven levensloopbestendige woningen vlakbij het nieuwe woon-zorgcentrum te realiseren. Het bedrijf hanteert als werkwijze het zogeheten bouwteammodel, waarbij aannemers en opdrachtgevers vanaf de ontwerpfase nauw samenwerken. Zo worden kennisuitwisseling en slimme oplossingen bevorderd, maar groeit ook het draagvlak.

Hecht familiebedrijf 

Met diverse disciplines in eigen huis en een sterke focus op onderwijs, zorg en utiliteitsbouw, is Habenu van de Kreeke een betrouwbare partner die garant staat voor een optimale kostenbeheersing. Ondanks de uitdaging van extreem stijgende bouwkosten is ze er, dankzij haar ervaring en bijzondere werkwijze, bijvoorbeeld in geslaagd om de bouwkosten van Residentie Emma binnen de perken te houden. Met 350 medewerkers en een jaarlijkse omzet van 95 miljoen euro is Habenu van de Kreeke een belangrijke speler in Limburg en Belgisch Vlaanderen. Ondanks die schaalgrootte is het altijd een hecht familiebedrijf gebleven, waar vertrouwen in elkaar en de partners centraal staat. 

De open keuken speelt in de gezamenlijke huiskamer van Residentie Emma een centrale en verbindende rol.

WOZO: voorkeur voor geclusterde woonvormen  

Bewoners van Residentie Emma genieten van privacy in hun eigen appartementen, maar hebben ook de mogelijkheid om deel te nemen aan gemeenschappelijke activiteiten, afhankelijk van hun individuele behoeften en voorkeuren. Nobama Care staat bekend om haar hoogwaardige zorgdiensten en persoonlijke benadering, met een team van hoogopgeleide zorgprofessionals die 24/7 beschikbaar is om ondersteuning op maat te bieden. Het complex verwelkomde haar eerste bewoners vanaf begin oktober 2023, na anderhalf jaar voorbereiding en een even lange bouwfase.

Naar verwachting zal volgens Hamers het nieuwe complex binnen een jaar volledig bezet zijn, want er is grote behoefte aan dit soort innovatieve zorgoplossingen. “Het is duidelijk dat Nederland kampt met een schrijnend tekort aan verzorgingshuizen en verpleegklinieken. Naar verwachting verergert dit probleem alleen maar vanwege de sterke vergrijzing en de overheidsfocus op het zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen van ouderen. In het kader van het programma Wonen en Zorg voor Ouderen (WOZO) wordt bijvoorbeeld een ambitieus plan geschetst om 290.000 nieuwe woningen te bouwen, waaronder nul-treden-woningen, geclusterde woonvormen ter bevordering van sociaal contact en geclusterde verpleegzorgplekken voor mensen met dementie. Verpleeghuizen blijven ook beschikbaar voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben, maar kleinschalige woonvormen met 24-uurszorg zoals Residentie Emma genieten de voorkeur.” 

Professioneel & betrokken 

Stefan Gorissen van Gorissen Bedrijfskeukens complimenteert alle partners met het prachtige eindresultaat en voegt daaraan toe: “Wij willen ook graag de bewoners van Nobama Care Residentie Emma feliciteren en wensen hen veel woongenot en culinair plezier.”
 
Het in Limburg gevestigde familiebedrijf Gorissen Bedrijfskeukens is al sinds 1938 actief in kwalitatief hoogwaardige grootkeukeninrichtingen. Ze bedient de professionele markt en heeft een gevarieerd klantenbestand, met onder andere horecagelegenheden, overheidsinstanties, banken, scholen, pleegzorg, gehandicapten- en ouderenzorginstanties, bedrijfsrestaurants, bakkerijen en slagerijen. Gorissen Bedrijfskeukens is al lange tijd een trouwe partner van Nobama Care.

Nazorg & onderhoud

Voor Residentie Emma heeft ze een sfeervolle open keuken gecreëerd, inclusief koeltechnologie, kook- en bakapparatuur en een afzuigsysteem. Bovendien is ze verantwoordelijk voor de nazorg en het onderhoud. Bij Gorissen Bedrijfskeukens zijn kwaliteit, service en betrokkenheid geen loze beloften, maar gewoon de praktijk van alledag. De tienkoppige servicedienst staat zeven dagen per week
ter beschikking, zodat een hoge klanttevredenheid te allen tijde gewaarborgd is!

Innovatief woon-zorgcomplex 

Het project in Landgraaf richt zich dus expliciet op de groeiende behoefte aan woon-zorgcomplexen voor ouderen in een snel vergrijzende samenleving. De verwachting is dat in 2040 het aantal inwoners met gevorderde dementie, dat niet meer zelfstandig kan wonen, aanzienlijk zal toenemen. De behoefte aan dit soort kleinschalige, geclusterde woon-zorgcomplexen blijft dan ook groeien. In 2040 zijn er bijvoorbeeld 18.000.000 inwoners in Nederland en plusminus 500.000 inwoners die door gevorderde dementie niet meer zelfstandig kunnen wonen. In Zuid-Limburg gaat het om 800.000 inwoners waarvan er in 2040 22.000 bewoners boven de 80 en dement zijn. Het concept van Residentie Emma onderscheidt zich van grootschalige verpleeghuizen, zowel in schaalgrootte als in juridische structuur. Het complex biedt plaats aan maximaal 26 bewoners en heeft de woon- en zorgcomponenten duidelijk gescheiden. De juridische structuur is zelfs zodanig dat bewoners juridisch gezien nog steeds thuis wonen, wat resulteert in aanzienlijk lagere zorgbijdragen. Residentie Emma is opvallend modern ingericht, met een grote gezamenlijke huiskamer die is voorzien van sfeervolle meubels en uitkijkt op een prachtige tuin die het hele jaar door veranderende kleuren biedt. 

Verse maaltijden uit eigen keuken

De open keuken speelt in de gezamenlijke huiskamer van Residentie Emma een centrale en verbindende rol. Hier wordt ontbeten, geluncht en ’s avonds worden er verse, ter plekke bereide maaltijden geserveerd. Bewoners genieten dagelijks van maaltijden in de grote gezamenlijke ruimte, waar ze ook kunnen deelnemen aan gemeenschappelijke activiteiten. Tegelijkertijd beschikken ze over ruime privékamers met eigen badkamers, elk met een oppervlakte van 35 vierkante meter. De meeste bewoners hebben psychogeriatrische aandoeningen of ernstige somatische problemen, waardoor ze intensieve zorg nodig hebben. Toch behouden ze een zekere mate van vrijheid want met moderne technologie kan precies worden vastgesteld waar bewoners zijn en kunnen leefcirkels op maat gerealiseerd worden. 

Residentie Emma biedt een vooruitstrevende benadering van ouderenzorg en levert een waardevolle bijdrage aan het aanpakken van de groeiende behoefte aan hoogwaardige zorg en huisvesting voor ouderen in Nederland.  

Mens – Zorg – Veiligheid

Met De Heer Medicom kiest u voor een professionele partner met ruim 60 jaar ervaring in de zorgsector. “Wij onderscheiden ons met name door onze expertise op het gebied van de ontwikkeling en implementatie van innovatieve zorgdomotica-oplossingen.”

“Systeemintegratie is daarbij het sleutelwoord. Dat wil zeggen dat onze geavanceerde oplossingen op een inventieve wijze gekoppeld kunnen worden op één gebruiksvriendelijk platform. Met een ruim scala aan mogelijkheden bieden wij een totaaloplossing voor onder andere zorgcommunicatie, persoonsbeveiliging, dwaaldetectie, toegangscontrole, telefonie en video-observatie. Vanuit ons motto Mens – Zorg – Veiligheid bouwen wij samen aan een toekomst en dragen wij bij aan meer zekerheid en veiligheid binnen de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, GGZ en ziekenhuiszorg.”

Feiten en cijfers
  • Opdrachtgever Wozoco Emma b.v.
  • Zorgverlener Nobama Care b.v.
  • Architect V Architecten, Nuth
  • Aannemer Habenu van de Kreeke, Nuth
  • Bouwmanagement Tumcom b.v.
  • Systeemintegratie De Heer medicom, Born
  • Vloer ID2-projectinrichting, Landgraaf
  • Grootkeuken Gorissen Bedrijfskeukens, Maastricht
  • Bouwtijd december 2021- april 2023 • Selectie architecten: 2010 • Oplevering sloop: februari 2022 • Overdracht sloop naar nieuwbouw: maart 2022 • Start nieuwbouw: maart 2023
  • Capaciteit 9 aanleun-serviceappartementen en 24 zorgkamers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details