Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Luxueuze assistentiewoningen in harmonie met de natuur
De site rond residentie De Wondel is autoluw.

Luxueuze assistentiewoningen in harmonie met de natuur

In de groene long van Wondelgem kreeg de oude parktuin van Kasteel Morek een complete herbestemming. Het resultaat is een uniek, stijlvol woonproject met 35 assistentiewoningen dat in harmonie is met de natuurlijke omgeving.

Tot voor kort was het aanbod aan kwaliteitsvolle assistentiewoningen ondermaats in Wondelgem, een deelgemeente van Gent. Toen Stad Gent bij projectontwikkelaar Danneels aanklopte om het terrein rond Kasteel Morek een herbestemming te geven, was de keuze snel gemaakt. Toch vormde de site een uitdaging, omdat de parktuin van het kasteel een kenmerkend bomenbestand omvat dat zo goed mogelijk bewaard moest blijven. “Op aangeven van Stad Gent schakelden we Bontinck Architecture and Engineering in. Met heel wat indrukwekkende projecten op haar palmares, zoals de ­Ghelamco Arena van AA Gent, bestond er geen twijfel over haar expertise”, vertelt Wim De ­ Meyer, pr- en communicatieverantwoordelijke bij Danneels. “Samen met de groendienst, stedenbouw, bosbehoud, veiligheidsdienst en brandweer bepaalden we de inplanting van drie woonvolumes, samen goed voor 35 assistentiewoningen.”

De bruine, genuanceerde baksteen met levendige structuur verwijst naar het blad en de schors van de bomen in de parktuin.

Bosrijke omgeving als inspiratiebron

De integratie van de nieuwbouw in de natuurrijke site vormde meteen ook het uitgangspunt voor het ontwerp. “De keuze van de materialen, kleuren en structuur van de nieuwbouw zijn volledig ingegeven door de omringende natuur. Ons concept streefde naar een optimale dialoog tussen nieuwbouw en parkbos”, vertelt Camille Bergez, architect bij Bontinck Architecture and Engineering. “De drie bouwvolumes zijn uitgevoerd in de Archipois Barn Bruin-baksteen van Wienerberger: een genuanceerde baksteen met een levendige structuur die verwijst naar het blad en de schors van de bomen in de parktuin. De bruine aluminium gevelbekleding voegt elegante accenten toe en weerspiegelt de groene omgeving in combinatie met de grote raampartijen. Binnen trokken we de kleur van het buitenschrijnwerk door in de leuningen.”

De appartementen zijn voorzien van modern comfort, afgestemd op de noden van de bewoners.

De woonunits hebben een of twee slaapkamers en een ruim terras. Onder de gebouwen A en B is een ondergrondse parking voorzien. Elk gebouw kenmerkt zich door een ruime overdekte inkom. De volumes B en C beschikken bovendien over een gemeenschappelijke ruimte met cafetaria, die naadloos overgaat in een overdekte buitenruimte. De bereikbaarheid van de units en het gemak voor de bewoners stonden voorop in het ontwerp. Zo is alles drempelloos uitgevoerd voor een vlotte passage.

Duurzaam karakter

Het groene karakter uit zich niet alleen in de architectuur. Bosbehoud was een essentieel element in de ontwerp- en bouwfase. Aan de achterzijde van het nieuwe volume is een deel bos heringeplant om te compenseren voor het gerooide stuk. Bepaalde paden in de oude parktuin blijven onverhard en vormen een speelse lus rond de nieuwbouw. Voertuigen worden zo veel mogelijk geweerd op de site. Tijdens de uitvoering ging alle aandacht naar de impact op de bomen. Speciale hekkens garanderen de bescherming van bomen en boomwortels.  En ook qua technieken kozen bouwheer en  projectontwikkelaar voor duurzame oplossingen. De volumes zijn uitgerust met ventilatiesystemen D, lucht/water-warmte­pompen en zonnepanelen. De woonunits hebben zonnescreens om de warmte te weren tijdens de hete zomermaanden. Daarnaast krijgen sommige gebouwen een groendak.

De appartementen zijn voorzien van modern comfort, afgestemd op de noden van de bewoners.

Vernuftig oproepsysteem

Om aan de noden van de bewoners te voldoen, werden alle units uitgerust met een doordacht noodoproepsysteem. In de leefruimte en badkamer en op het bedieningspaneel van de bel is een noodknop aanwezig. Bewoners krijgen ook een polsband ter beschikking waarmee ze indien nodig assistentie kunnen inschakelen. Daarnaast zijn alle flats uitgevoerd volgens de Vlaamse normen, met bijvoorbeeld aangepaste hoogtes voor brievenbus en sanitair. 

Residentie De Wondel is optimaal geïntegreerd in de parktuin van Kasteel Morek. (Beeld: fotec.be)

Residentie De Wondel opende op 1 juli 2022 officieel haar deuren. Alle woonunits zijn inmiddels verkocht en bewoond. Het ultieme bewijs van de uitzonderlijke kwaliteit en vormgeving die de betrokken partners nastreefden in dit project.   

Onverharde paden vormen een speelse lus rond de nieuwbouw.
Feiten en cijfers
  • Bouwheer Stad Gent (Gent)
  • Architect Bontinck Architecture and Engineering (Gent)
  • Hoofdaannemer Danneels (Brugge)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details