Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Magnoliahof, Venlo: Een aangenaam thermisch comfort en voldoende frisse lucht
3D-render van de luchtbehandelingsinstallatie op het dak.

Magnoliahof, Venlo: Een aangenaam thermisch comfort en voldoende frisse lucht

Net voor de bouwvakvakantie is op het Auxiliatrixpark in Venlo een nieuwe zorglocatie opgeleverd: Magnoliahof. Deze nieuwste zorglocatie van De Zorggroep bestaat uit twee losse gebouwdelen van elk vier woningen, die onderling geschakeld zijn. In elke woning zijn 10 zorgstudio’s ingericht rondom een binnentuin. 60 zorgstudio’s zijn bestemd voor mensen met een lichamelijke aandoening en 20 voor mensen met dementie of niet-aangeboren hersenletsel. Elke zorgstudio bestaat uit een royale zit-/slaapkamer, een keukenblok en badkamer. Per woongroep van 10 bewoners is er een gezamenlijke huiskamer (de buurtruimte). In de leefkeuken tussen twee buurtruimtes wordt dagelijks vers gekookt.

Een goede en fijne plek om te wonen, maar ook een prettige plek om te werken. Volgens die ambitie hebben De Zorggroep, Wauben ­Architects, Willems Bouwbedrijf, Energa en Van Tilburg Energie Design een architectonisch en energetisch plan op maat uitgewerkt, met maximaal oog voor een fijne ruimte-akoestiek, een aangenaam thermisch comfort en voldoende frisse lucht.

Comfortabel binnenklimaat

Op voorselectie van De Zorggroep en in onderaanneming van Willems Bouwbedrijf was Van Tilburg Energie Design verantwoordelijk voor de advisering, engineering en realisatie van de complete werktuigkundige installatie. Van de verwarming, koeling en ventilatie t/m de waterleidingen, riolering en hemelwaterafvoeren en inclusief de gebouwautomatisering. Bovendien staat de energiedesigner uit Horst de komende jaren in voor het beheer en onderhoud van deze installaties, vertelt projectleider Dave Engels. “Om een comfortabel binnenklimaat in alle ruimtes te borgen, hebben wij het project in tweeën gesplitst: het zorgdeel en de algemene ruimtes. De studio’s en gangzones in het zorgdeel zijn door ons voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling, terwijl acht WTW-units van Systemair voor de gewenste ventilatie zorgen. Om ruimte te besparen, is gekozen voor compacte Topvex plafondunits die eenvoudig vanaf de onderzijde geserviced kunnen worden. Afhankelijk van de ruimte is gekozen voor luchttoevoer aan de linker- of rechterzijde. De badkamers worden verwarmd door middel van een infraroodpaneel.”

Voor de verwarming, koeling en ventilatie van de algemene ruimtes zijn twee Geniox luchtbehandelingsunits van Systemair geïnstalleerd. “Beide luchtbehandelingsunits kunnen 3.800 m3/h lucht verversen en zijn uitgerust met een warmtewiel, koel- en verwarmingsbatterij.”

BIM en prefab

De keuze voor Systemair was een logische, volgens Engels. “Systemair is in basis onze preferred supplier. We voeren regelmatig samen projecten uit. Bovendien onderscheiden de producten zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. In de ontwerpfase hebben we alle installaties uitgewerkt in 3D/BIM, waarvoor Systemair alle benodigde geometrische en technische gegevens heeft aangeleverd. In het bouwteam zijn alle 3D-modellen samengevoegd en geclasht, om knelpunten te achterhalen en een snelle en soepele bouw te borgen. Ook zijn, vanwege de korte doorlooptijd, zoveel mogelijk installatiedelen geprefabriceerd. Denk bijvoorbeeld aan de rioleringen en de instortkanalen van het ventilatiesysteem.”

Uitwisselbaar gebouwd

In Magnoliahof wonen mensen met dementie, een lichamelijke aandoening of niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte. Door de studio’s uitwisselbaar te bouwen, kunnen zij door alle doelgroepen worden gebruikt. Op 6 augustus heeft Van Tilburg Energie Design haar installaties opgeleverd. “Sindsdien monitoren wij het energieverbruik, met als doel om een optimaal comfort hand in hand te laten gaan met zo laag mogelijke energiekosten.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details