Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Mobiele units om reguliere zorg bij tweede golf op peil te houden
Henk Willem van Dorp, DGA van Van Dorp B.V.. “De unit is voorzien van een sluis, warmtepomp, watertoevoer en een ruimte die dienst doet als patiëntenkamer.” (Beeld: Suzanne van de Kerk)

Mobiele units om reguliere zorg bij tweede golf op peil te houden

Diverse operaties en ingrepen werden op de lange baan geschoven en sommige patiënten met serieuze klachten kozen er zelf voor zich niet bij arts of ziekenhuis te melden. Dit leidde weer tot gezondheidsproblemen op lange termijn, zoals extra amputaties bij diabetespatiënten. Kortom: preventieve oplossingen zijn noodzakelijk. 

Om goed voorbereid te zijn op die tweede golf in het najaar kwamen diverse partijen samen om over een oplossing na te denken: een mobiele isolatiekamer waar coronapatiënten volledig veilig en geïsoleerd behandeld kunnen worden. Het idee ontstond bij Margreet Vos, arts en microbioloog bij het Erasmus Medisch Centrum, maar ook lid van het Outbreak Management Team (OMT). Zij ging in overleg met de TU Delft die vervolgens  Van Dorp B.V. (gespecialiseerd in technische en facilitaire dienstverlening) en Jan Snel (specialist op het gebied van flexibel bouwen) bij dit initiatief betrok. Het doel was om bij een nieuwe uitbraak op diverse plekken in het land snel compacte schouwbare isolatiekamers te kunnen plaatsen.

Verhoogde mobiele unit

“Het is een verhoogde mobiele unit die snel te produceren en te bouwen is”, zo verklaart Henk Willem van Dorp, DGA van Van Dorp B.V.. “Deze unit is voorzien van een sluis, warmtepomp, watertoevoer en een ruimte die dienst doet als patiëntenkamer. De unit is heel eenvoudig aan een bestaand gebouw te koppelen, waardoor de capaciteit van het zorgcomplex wordt vergroot. Bij de tweede golf moet de zorg in Nederland snel kunnen schakelen en dan zijn deze units ideaal. Het idee erachter is dat je zo in een bepaald gebied extra capaciteit kunt creëren. Bij de start van de coronacrisis in maart en april kwam een deel van de reguliere zorg stil te liggen. Dankzij deze unit kunnen we dat probleem zoveel mogelijk beperken.”

Veel expertise

Van Dorp bouwde in de afgelopen 35 jaar expertise op, op het gebied van ventilatie in correlatie met eventueel besmettingsgevaar bij virusdeeltjes die zich via de lucht verspreiden. Bij het familiebedrijf zijn bijna 2.000 medewerkers in dienst die werken bij 20 vestigingen verspreid over Nederland, UAE en Slovenië. De kennis van techniek was altijd aanwezig, maar de toegevoegde waarde schuilt vooral in het verzorgen van de totale technische en facilitaire dienstverlening. Daarbij is het doel om een gezonde leef-, werk- en leeromgeving te ontwikkelen.

Omdat op de locatie van Van Dorp in Rotterdam voldoende ruimte beschikbaar was, wordt daar een demo van de mobiele unit geplaatst. Van Dorp: “Sinds november vinden daar de definitieve testen plaats, maar we zijn van de zomer al begonnen met de voorbereidingen. Een optimale voorbereiding is echt essentieel We letten tijdens deze testfase vooral op luchtcirculatie. Het is belangrijk dat de lucht niet terugstroomt langs de patiënt. In die ruimte dient continu schone lucht aanwezig te zijn. Dat is de eis. De eerste reacties vanuit de markt klinken bijzonder positief en we verwachten snel met leveren te kunnen beginnen.”    ′

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details