Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuw concept voor revalidatiezorg
Duidelijk aanwezig in de plint.

Nieuw concept voor revalidatiezorg

Revalidatiecentrum voor hand-, pols- en elleboogrevalidatie en neurorevalidatie &Basalt

Expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde Basalt heeft pal tegenover de ingang van het Haga Ziekenhuis een prachtige nieuwe locatie kunnen bemachtigen voor hand-, pols- en elleboogrevalidatie en neurorevalidatie. De begane grond van de grootschalige nieuwbouw met de naam Schoone Ley is op 20 september in gebruik genomen met een nieuw concept voor revalidatiezorg. Enige nadeel is dat het concept zodanig goed aanslaat, dat de ruimte alweer te klein lijkt.

Gang met behandelkamers.

Basalt had tot voor kort een hand-, pols- en elleboogcentrum in het Juliana Ziekenhuis. “Maar daar moesten we uit”, begint Willem Wiegersma, voorzitter van de Raad van Bestuur van Basalt. “Een eerste optie lag binnen de muren van het Haga, maar dat zou helemaal achterin komen en veel minder vierkante meters betekenen. Toen pal tegenover het Haga Ziekenhuis een groot woningbouwproject werd ontwikkeld door Heijmans, dachten wij: wat is er mooier dan dat! Basalt heeft toen de hele begane grondlaag gekocht. Dit hebben wij meteen aangegrepen om een compleet nieuw concept uit te rollen, niet alleen voor hand-, pols- en elleboogrevalidatie, maar ook voor neurorevalidatie.” 

Heldere nummering in oranje op petrol.

Negentien deelnemers

In het nieuwe centrum, dat de naam &Basalt heeft gekregen, wordt medisch specialistische revalidatie verbonden met eerstelijns zorg op het gebied van onder andere logopedie, ergotherapie, fysiotherapie, diëtetiek, handtherapie en huidtherapie. Wiegersma: “Iedereen praat altijd over de juiste zorg op de juiste plaats. Wij willen dat met &Basalt in de praktijk brengen. Van de vele eerstelijnspraktijken die we hebben benaderd, bleken er negentien bereid om met ons een concept uit te werken waarin we in één gebouw zowel de tweedelijns zorg als de wat eenvoudigere eerstelijns zorg konden combineren. Met dit innovatieve zorgconcept breken wij door de muren van afzonderlijke instellingen – de silo’s in de zorg – en wordt een expertise- en kenniscentrum gecreëerd dat efficiënte en kwalitatief hoogwaardige poliklinische revalidatie kan bieden voor de regio Haaglanden. Het zal de eerste plek in Nederland zijn waar verschillende eerstelijns handtherapiepraktijken fysiek naast elkaar met de tweedelijns therapeuten gaan samenwerken.”

Wachtruimte voor meerdere praktijken. Hier kunnen patiënten tevens ontspannen en met elkaar in gesprek komen. Er is ook een keuken waar patiënten tijdens de behandelingen kunnen oefenen om zich te redden met huishoudelijke taken. (Beeld: &Basalt)

Onder één dak

De voordelen zijn er vooral voor de patiënten. Wiegersma: “Doordat in het gebouw de eerstelijns fysio voor de handen bijvoorbeeld naast de revalidatiearts zit, kunnen patiënten eenvoudig doorstromen, is een vraag stellen heel eenvoudig en, als het een complexer geval betreft, kan snel multidisciplinaire hulp georganiseerd worden. We krijgen van alles over de vloer: mensen met een trauma, een hersenbloeding, een verbrijzelde hand, …. die in één van de vele ziekenhuizen waarmee we samenwerken zijn behandeld door een chirurg, traumatoloog, orthopeed of neuroloog. Deze mensen zijn gericht op interventie, wij zorgen vervolgens dat de patiënten weer terug kunnen naar hun werk, hun gezin en hun sociale leven. Dat is voor sommige patiënten best ingewikkeld, maar met alle mogelijkheden onder één dak en een multidisciplinaire aanpak is de kans op succes het grootst. De uitgebreide onderlinge kennisuitwisseling, gecombineerd met onderzoek naar het meest efficiënte zorgpad voor hand-, pols- en elleboogrevalidatie, maakt dat dit een uniek expertisecentrum voor handrevalidatie in Nederland is.”  

Behandelkamer.

Plannen 

Naast de nauwe banden met ziekenhuizen als Haga, HMC, Alrijne, Reinier de Graaf, Groene Hart en LUMC in Zuid-Holland is er ook intensieve samenwerking met partnerorganisaties als Klimmendaal in Arnhem en Rijndam in Rotterdam. Over verdere ambities zegt Wiegersma: “Eerst deze locatie tot een succes maken, daarna willen wij dit concept mogelijkerwijs in onder meer Leiden, Zoetermeer en Delft in de praktijk brengen. En we hebben geen geheimen voor elkaar: iedereen is van harte welkom om te kijken hoe het werkt.” 

Heldere boodschap.

Bouwteam

Om &Basalt concreet voor elkaar te krijgen in de plint van de Schoone Ley was overigens geen eenvoudige opgave. “De plint was niet ontworpen voor een uitgebreide zorgfunctie en had bijvoorbeeld een vrij lage plafondhoogte waar weinig plek was voor installaties. Bovendien zit de begane grondlaag vol met schuine wanden en veel kolommen die de bovenliggende woontoren moeten dragen. Des te meer trots ben ik op het team, dat hier toch een goed functionerend revalidatiecentrum in heeft weten te bouwen. Op basis van een reeds opgestelde huisvestingsvisie en onze zorgvisie hebben we met Cure+Care consultancy een functioneel Programma van Eisen opgesteld. Architect Coen Kessels van Samen Werkende Architecten Adviseurs bv heeft voor het ontwerp verschillende locaties van ons bezocht en enkele dagen en ook een nacht meegelopen op de revalidatieafdeling. Tijdens deze dagen zijn er diverse open gesprekken en interviews geweest met het personeel en de klanten. Bouwkundig aannemer Hooijdonk, Idos Interieurs, die de gehele vaste inrichting heeft verzorgd, E-installateur Sasburg Techniek en
W-installateur Building Services hebben vervolgens de hele plint omgetoverd tot ons nieuwe centrum.”

&Basalt is net operationeel, maar Wiegersma is nu al een beetje overvallen door het succes. “We merken nu al dat het concept aanslaat. De samenwerking in een grote keten verloopt goed, de samenwerking door de negentien gebruikers gaat prima en we kunnen revalidatiepatiënten op een plek volledig opvangen, behandelen en weer zoveel mogelijk terug de maatschappij in helpen. En daar doen we het uiteindelijk toch voor.”    

Impressie van het interieur. (Beeld: &Basalt)

MENSEN ZIJN BELANGRIJKER DAN GEBOUWEN

Dát is de visie van SW Architecten Adviseurs bv. Samen met de gebruikers (de zorgontvangers en zorgverleners)
is het ontwerp gemaakt, dat verdeeld is in een prikkelarm consulair deel en een deel voor de fysiekere validatietherapie.


Het besef dat mensen met een niet aangeboren hersenaandoening de omgevingsprikkels vaak ongefilterd binnen krijgen, heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er gekozen is voor tapijt in de spreekkamers. Bureauopstellingen zijn bovendien zo gekozen, dat de klant de minste prikkels ontvangt. De verlichting is niet recht boven de looproutes geplaatst en in de behandelkamers is de verlichting in verschillende groepen dimbaar. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen.

Aan de andere zijde is gekozen voor een open sfeer, die ontmoeten mogelijk maakt. Hierdoor is de afstand tussen zorgontvangers en zorgverleners minimaal. Het gebouw is hiermee niet alleen een jas rond de therapie, maar zelf ook een onderdeel hiervan.

Uitgebreide elektrotechnische installaties voor &BASALT/de Schoone Ley

Basalt heeft medio januari Sasburg Techniek, gespecialiseerd in elektrotechnische installaties in de zorgsector, benaderd met het verzoek om op basis van de tekeningen van SW Architecten en binnen een termijn van 3 weken het complete elektrotechnische ontwerp en bijbehorende offerte en begroting te realiseren. 

Ook de uitdaging ten aanzien van de uitvoering ging Sasburg Techniek niet uit de weg; het revalidatiecentrum diende voor de bouwvak 2021 operationeel te zijn. 

Sasburg Techniek heeft de complete licht-, kracht-, data-, brandmeld-, inbraak-, toegangscontrole- en noodstroominstallatie aangelegd. Daarnaast zijn in het nieuwe revalidatiecentrum 14 onderzoek-/spreekkamers uitgevoerd conform de medische classificatie G1. “We zijn trots dat we met onze expertise hebben mogen meedenken en meewerken aan &Basalt/de Schoone Ley en dat we samen dit eindresultaat hebben weten neer te zetten”, zegt Arjan Kleuver.

Feiten en cijfers

Opdrachtgever
Basalt Revalidate

Architect
SW Architecten Adviseurs

Adviseur
Cure+Care consultancy

BOUWKUNDIG AANNEMER
Hooijdonk

E-installateur
Sasburg Techniek

VASTE INRICHTING
Idos Interieurs

Losse INRICHTING
Lean Office Solutions

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details