Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuw dialysecentrum voor VieCuri Medisch Centrum
Het mooie, nieuwe gebouw met veel daglicht en zicht naar buiten heeft zich nu al bewezen voor alle gebruikers.

Nieuw dialysecentrum voor VieCuri Medisch Centrum

Een kwalitatief hoogwaardig gebouw voor een kwetsbare groep patiënten

Alles aan het menselijk lichaam is vanzelfsprekend, zolang het probleemloos functioneert. Als dat niet of niet meer zo is, wordt het een andere zaak. Mensen met een onvoldoende of ontbrekende nierfunctie realiseren zich dat maar al te goed: enkele keren per week dialyseren is hun lot, ook tijdens vakanties en feestdagen. Een zware belasting voor henzelf en voor hun omgeving. Het nieuwe dialysecentrum van VieCuri Medisch Centrum moet het voor deze patiënten allemaal iets gemakkelijker en aangenamer maken. 

De bouwcoördinatie van het nieuwe dialysecentrum was in handen van Projectcoördinator Bouw en Techniek Eric Boots van VieCuri. Hij kijkt terug op een goed verlopen bouwproces. “Vooraf is intensief overlegd tussen alle betrokkenen, niet in de laatste plaats de patiënten, en is een wensenlijst opgesteld. Als je daarvan tachtig procent kunt realiseren, heb je het goed gedaan. We hebben het vooral voor onze patiënten, maar ook voor onze medewerkers zo goed mogelijk willen doen.” 

Maatwerk

De nieuwbouw vervangt de verouderde, met ruimtegebrek kampende dialyseafdeling op de zesde verdieping van het ziekenhuis. Terwijl het aantal dialyseplekken licht is uitgebreid – van 22 naar 24 – is het vloeroppervlak met de helft gegroeid ten opzichte van de oude afdeling. “Meer privacy was een veelgehoorde wens. Maar er zijn ook patiënten die het onderlinge contact juist waarderen. In het nieuwe dialysecentrum is daar rekening mee gehouden, waardoor aan patiënten maatwerk kan worden geboden”, vertelt Boots.

“De toegankelijkheid van het nieuwe dialysecentrum is ook beter”, vervolgt hij. “Op de begane grond, met parkeergelegenheid voor de deur en korte looplijnen. Een groot voordeel omdat patiënten het centrum meerdere malen per week bezoeken. Bovendien wordt het bezoek aan het nieuwe dialysecentrum er minder ‘medisch’ door.”     

Qua architectuur voegt de nieuwbouw zich in de ring van donkerrode bakstenen gebouwen rondom het ziekenhuis.

Hoogwaardige omgeving

“Met ons ontwerp voor het nieuwe dialysecentrum voor het VieCuri Medisch Centrum hebben we een kwetsbare patiëntengroep een kwalitatief hoogwaardige omgeving voor hun behandeling willen bieden”, aldus architect Martijn van Bentum van architectenbureau Wiegerinck. “Omdat ze er zo vaak moeten zijn, is het ziekenhuis voor nierpatiënten ook een beetje ‘thuis’. Veel patiënten ontwikkelen een onderlinge band. Daar hebben we in ons ontwerp rekening mee gehouden door de dialyseplaatsen in de zaal in groepjes van twee en vier te situeren. De ruimte kenmerkt zich door lichte tinten en natuurlijke materialen, grote raampartijen met zicht op de dit najaar aan te leggen tuin, comfortabele stoelen die onderdeel zijn van een dialysemeubel waar de benodigde apparatuur onzichtbaar in is weggewerkt en een prettige akoestiek. Het nieuwe dialysecentrum ligt naast de entree van het ziekenhuis, maar buiten het hoofdgebouw, waardoor het vanzelf al een bepaalde ‘eigenheid’ heeft. Qua architectuur voegt de nieuwbouw zich in de ring van donkerrode bakstenen gebouwen rondom het ziekenhuis.” 

Naast de dialysezaal is er een poliklinisch gedeelte voor poliafspraken met arts of verpleegkundige of instructie voor patiënten die thuis dialyseren. Verder is er ook ruimte gecreëerd voor IC-patiënten en poliklinische patiënten die acuut dialyse nodig hebben en/of in isolatie moeten dialyseren. Zij komen via het ziekenhuis, door een gang die het dialysecentrum verbindt met het ziekenhuis. 

De splitsing van polikliniek en dialysezaal is helder afleesbaar in het gebouw. “De basis van ons ontwerp is de centrale, hoogwaardig ontworpen wachtruimte, waar de verschillende patiëntengroepen worden gescheiden”, legt Van Bentum uit. “Een hoge ruimte, voorzien van daglicht en mooie verlichting en een huiselijke inrichting met leestafels, banken en fauteuils.” 

Zorg gaat door én vóór

Het dialysecentrum is gebouwd door Cornelissen Aannemingsbedrijf uit het Brabantse plaatsje Zeeland. Cornelissen werkt al een jaar of tien voor VieCuri Medisch Centrum, tot tevredenheid van beide partijen. Wederzijds respect, begrip, oplossingsgerichtheid en afspraak is afspraak zijn volgens projectleider Jarno van Griensven de pijlers onder die samenwerking. “Zo’n goede relatie zouden we graag met elke opdrachtgever hebben!” Sinds het eerste project van Cornelissen Aannemingsbedrijf voor VieCuri is het bedrijf steeds vaker door zorgaanbieders ingeschakeld. “Het stelt bepaalde eisen aan ons als bedrijf en ook aan onze mensen en dat ligt ons”, constateert Van Griensven. “Er is een bepaalde mentaliteit voor nodig. Je werkt in een zorgomgeving en de zorg gaat altijd door én vóór. Daar moet je rekening mee houden en mee om kunnen gaan. We werken ook veel in de retail en zijn het dus gewend. Dit zijn sectoren waar je meer dan gemiddeld klantgericht moet zijn.” 

Bouwkundig was het dialysecentrum volgens Van Griensven geen bijzonder ingewikkeld project voor Cornelissen. “Slechts één bouwlaag, vrijstaand, niet inpandig, zoals we voor VieCuri vaak moeten werken. De grootste uitdaging zat in de speciale eisen op het gebied van klimaatbeheersing, hygiëne en afwerking omdat dialysepatiënten er lang moeten verblijven, gemiddeld vijf uur en dat drie of vier keer per week. En de installatie was bijzonder met onder andere klimaatregeling en verwarming, waarvoor een speciaal plafond is gerealiseerd, maar daar kan projectmanager Wouter Pepping van installateur Croonwolter&dros meer over vertellen.”  

Basis van het ontwerp is de centrale, hoogwaardig ontworpen wachtruimte.

Innovatieve technieken

“Voor de nieuwbouw van het dialysecentrum hebben we – in nauwe samenwerking met Spie voor de E-installaties en Cornelissen voor de bouwkundige werkzaamheden en uiteraard het VieCuri Medisch Centrum – de realisatie van de W-installaties uitgevoerd”, vertelt Pepping. “Een vast en hecht team heeft het hele project van voortraject tot en met oplevering verzorgd.” De W-installatie van dit project bestaat uit lage temperatuur verwarming, hoge temperatuur koeling, luchtbehandeling, warm en koud water, medische gassen, sanitaire installaties, brandblusinstallaties en de regeltechnische installatie. “Naast de standaarden van VieCuri zijn ook innovatieve technieken gebruikt om een kwalitatief hoogwaardige installatie te realiseren”, aldus Pepping. “Wensen van opdrachtgever, medisch personeel en patiënten zijn vertaald naar een efficiënte en duurzame installatie die voor optimale verblijfsomstandigheden zorgt. In de dialysezaal is immers een hoog klimaatcomfort gewenst omdat patiënten hier urenlang stil zitten, terwijl de aanwezige dialyseapparatuur voor een grote en wisselende warmtelast zorgt.” 

Huiskamergevoel

Om een huiskamergevoel te creëren, is er veel aandacht besteed aan een esthetische inpassing van onder andere luchtbehandeling, verlichting en brandmelding in zones in het plafond, legt Pepping uit. “We hebben gebruik gemaakt van technische stroken in het plafond, waardoor de te onderhouden installaties goed bereikbaar zijn. Het gestucte gipsklimaatplafond – met de rustige uitstraling van een ‘normaal’ plafond – zorgt per dialyseplaats voor regelbare koeling en verwarming. Samen met de luchtbehandeling reageren verwarming en koeling tevens op de omgeving voor een optimaal klimaatcomfort.” 

Dankzij technische stroken in het plafond blijven de installaties goed bereikbaar voor onderhoud.

Gebruiksvriendelijk en beschermd

Wiegerinck heeft het interieurontwerp van de nieuwbouw verzorgd; aan de uitvoering heeft Van Lier Maatwerk in Interieurs een belangrijke bijdrage geleverd. Het bedrijf is zeer ervaren in interieurbouw, zowel voor de particuliere als projectenmarkt. “We werken vaak voor VieCuri Medisch Centrum en ook andere ziekenhuizen en zorginstellingen. Daardoor hebben we veel ervaring met projecten voor de zorg en de speciale eisen die er – bijvoorbeeld op het gebied aan hygiëne – aan worden gesteld”, zegt directeur Barry Beijnsberger van Van Lier. Voor het nieuwe dialysecentrum heeft Van Lier onder andere het meubilair, de dialyse-units en een houten, akoestische wandbekleding gemaakt met minuscule gaatjes van 0,5 millimeter om het geluid te dempen. Design en kleurstelling van het meubilair zijn door de architect bepaald, maar in samenspraak met de gebruikers en VieCuri heeft Van Lier het functioneel vormgegeven. Alles is bijvoorbeeld aangepast aan de specifieke systemen die in het ziekenhuis worden gebruikt. Verder is het gebruiksvriendelijk en beschermd om te zorgen dat het niet snel beschadigd raakt, bijvoorbeeld door de talrijke karretjes die in het ziekenhuis worden gebruikt. 

“Het werk voor het dialysecentrum van VieCuri sluit aan bij wat we normaal zoal maken in de zorg”, besluit Beijnsberger. “We zijn heel tevreden over het resultaat, wat mede te danken is aan de goede samenwerking met alle betrokken partijen en het ziekenhuis.” 

Patiënten en personeel zijn zeer te spreken over de prettige sfeer in het nieuwe dialysecentrum van het VieCuri Medisch Centrum. Het mooie, nieuwe gebouw met veel daglicht en zicht naar buiten heeft zich nu al bewezen voor alle gebruikers.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details