Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Portal Zorginspirator geeft professionals regie over carrière

Portal Zorginspirator geeft professionals regie over carrière

Vandaag is Zorginspirator gelanceerd: een onafhankelijk online carrière-platform, speciaal voor professionals die bezig willen zijn met hun toekomst in de zorg. Op zorginspirator.nl krijgen zij een concreet en soms verrassend inzicht in hun persoonlijke carrièremogelijkheden. Functies dichtbij en verderweg. Nu én in de toekomst. Plus: ze leren er wat nodig is om van hun huidige naar gedroomde functie toe te groeien via opleiding of training. Een slim hulpmiddel dat hun blik op hun carrière in de zorg verruimt. Er is veel meer mogelijk dan veel professionals nu denken. 

Zorginspirator is een initiatief van de sector zelf* en wordt ondersteund door het ministerie van VWS.

* Werknemers- en werkgeversorganisaties verenigd in de arbeidsmarktfondsen A+O VVT, OOfGGZ, SoFoKleS (Kamer UMC), StAG, StAZ. 

Dagelijks zetten ruim 1,2 miljoen professionals in Nederland zich in voor de mensen die zorg nodig hebben. Hoe zorgen we ervoor dat al die professionals geïnspireerd blijven werken in de sector? Een blik bieden op hun carrièrekansen in de sector helpt daarbij. Zorginspirator.nl is een nieuw, veelzijdig instrument. Een aantal professionals heeft al kennisgemaakt met het portal en reageert positief. “Het voordeel van Zorginspirator is dat het laagdrempelig is,” vertelt Angelique Valks, aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling in een ziekenhuis. “Collega’s vinden het vaak lastig om bij hun organisatie kenbaar te maken dat ze misschien iets anders willen gaan doen. Daarom is Zorginspirator een heel goed alternatief, omdat je je zelf kunt oriënteren en verdiepen in wat je mogelijkheden zijn.”

Toekomstperspectief vergroten 

Werknemers- en werkgeversorganisaties zijn enthousiast over het platform. “Opleiden en ontwikkelen is een belangrijke wens van medewerkers. De mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen is van groot belang om medewerkers te behouden voor de zorgsector”, zegt Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn namens de betrokken werknemersorganisaties. “Zorginspirator is daarbij belangrijk, evenals de mogelijkheden die werknemers vanuit hun werkgever krijgen. Het instrument geeft inzicht in functies en opleidingen waar zij zelf misschien niet snel op zouden komen.”

Sabine Scheer van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), namens de betrokken werkgeversorganisaties: “Het is een veelzijdig instrument dat ook werkgevers belangrijke inzichten kan geven. Bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, trainingen en toekomstfuncties. En het is fantastisch dat medewerkers zich zelf actief kunnen richten op hun loopbaanontwikkeling. Zo heb je een mooie basis om het gesprek met elkaar te voeren.”

Met behulp van actuele data en slimme algoritmen krijgen professionals concreet inzicht in hun persoonlijke werkperspectieven. Je kunt voor jezelf kijken: wat wil ik eigenlijk? Waar kan ik naartoe groeien? Zorginspirator geeft heel duidelijk de functierichtingen aan en welke opleidingen daarbij aansluiten,” aldus Lennard Zwart, administratief medewerker bij een organisatie voor mensen met een beperking.

Toekomstvariant voor elke functie 

Het unieke aan Zorginspirator is dat het portal niet alleen inzicht geeft in de mogelijkheden van nu. Elke functie is ook voorzien van een toekomstvariant, waarbij rekening is gehouden met maatschappelijke ontwikkelingen en technologische innovaties. Zorgprofessionals kunnen zo zien hoe hun eigen functie verandert en welke opleidingen of cursussen ze kunnen volgen om bij te blijven.

Zorginspirator is er voor alle medewerkers in de algemene en universitaire ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Zowel in zorgverlenende en medische beroepen, als in ondersteunende functies als ict en administratie. Professionals met een registratie in een beroepsregister kunnen in Zorginspirator ook hun werkervaring, opleiding, bevoegdheden en bekwaamheden bijhouden. Daarnaast is het portal geschikt voor herintreders en zij-instromers in de zorg om zich te oriënteren. Dat beaamt Yvo Verheij, voorheen cateringmanager voor grote bedrijven. “Als Zorginspirator eerder had bestaan, was mijn carrière wel anders verlopen. Dan was ik eerder in de zorg gaan werken.” Sinds 2012 is hij werkbegeleider horeca. Hij leidt mensen met een verstandelijke beperking op.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details