Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Realisatie van de eerste complete dentale kliniek in Nederland

Realisatie van de eerste complete dentale kliniek in Nederland

Vrijwel het gehele jaar 2022 heeft het geduurd om de gewenste uitbreiding en opschaling van de bestaande kaakkliniek in Hoofddorp naar een complete dentale kliniek, inclusief OK en röntgenfaciliteit, te realiseren. Het resultaat mag er nu dan ook zijn! Opdrachtgever, maar bovenal patiënten zijn erg enthousiast over het bereikte resultaat en dat geeft als bouwer absolute voldoening…

Alhoewel SRBA Controlled Environment (voorheen Brecon Cleanroom Systems) gewend is om in de healthcaresector te werken, was het toch een uitdaging nu een compleet zelfstandige kliniek te bouwen met een totaal oppervlakte van 660 m2. In dit geval een complete dentale kliniek inclusief een ontvangst- en wachtruimte, kantoren, behandelkamers, een röntgenfaciliteit en een 30 m2 grote OK met de noodzakelijke nevenruimtes zoals een opdekkamer, sterilisatiekamer en compressorruimte. 

Enerverend en uitdagend

Salesmanager van SRBA Jerome Gullit, en in dit geval als projectmanager ook sterk betrokken bij de realisatie van het complex, kijkt terug op een enerverend en uitdagend jaar. “Waar we bij de start nog te maken hadden met een hoofdaannemer en adviseur, waren we na enkele maanden alleen over met de werktuigbouwkundig en elektra-installateur”, vertelt hij. “Er werd na vertrek van de eerder genoemde partijen in samenwerking met de kaakchirurg, Dr.Tim Forouzanfar, initiatiefnemer en directeur van de kliniek, hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het ontwerp en stap voor stap kwamen we tot een mooi resultaat. Als SRBA hebben wij niet alleen de Controlled Environment faciliteiten gebouwd, maar de gehele bouwkundige etage inclusief het complete interieur in de behandelkamers en de vaste inrichting zoals de kitchenette, balie enzovoort.”

Bijzondere aandacht

De wanden van nagenoeg de gehele etage zijn uitgevoerd met HPL als toplaag. De OK is gebouwd met het prefab geproduceerde BCPS wandsysteem van SRBA, een door het Fraunhofer Instituut GMP gecertificeerd wand- en plafondsysteem. “In verband met de straling vroeg de röntgenfaciliteit om speciale, met inwendig loden plaat uitgevoerde panelen, zoals ook de compressorruimte bijzondere aandacht vroeg”, aldus Gullit. “De wanden zijn hier met akoestische folie beplakt en de zwevende vloer zorgt voor de noodzakelijke geluidsisolatie.”

Een fraaie uitstraling bieden de toegepaste glazen wandpanelen waarbij zelfs enkele panelen in een ronde vorm zijn toegepast. De toegepaste materialen en glooiende vormgeving vormen samen een harmonieus geheel en bieden de patiënt de noodzakelijke privacy in een transparante en moderne omgeving.

Voorbeeld

De in deze reportage genoemde kliniek is een voorbeeld van de vele projecten waarbij SRBA Controlled Environment haar BCPS wand- en plafondsysteem heeft ingezet. Een prachtig modulair systeem, prefab geproduceerd en reeds vele malen toegepast in de GMP healthcare sector, maar ook in high care foodfaciliteiten of cleanrooms waarin Medical Devices worden geproduceerd. SRBA is initiatiefnemer van het PP4CE initiatief. Deze alliantie staat meer en meer bekend als dé ontwerper en bouwer van bijvoorbeeld turnkey bereidingsapotheken in de verschillende ziekenhuizen. Enkele voorbeelden treft u op deze pagina’s aan.

Fusie

Elders in dit magazine treft u een publicatie aan over de fusie van Brecon met de Muller Afbouw Groep. De nieuwe organisatie staat voor Slimme en Betrouwbare Bouw Prestaties (SRBA/Smart and Reliable Building Achievements). De nieuw gevormde bundeling van bedrijven biedt de mogelijkheid aan om complete kantoor-, laboratorium- en cleanroomfaciliteiten te ontwikkelen en realiseren, inclusief de complete inrichting en een correct onderhoudsplan!

De Kliniek voor Kaakchirurgie

Prof. Dr. Tim Forouzanfar aan het woord: “Sinds 2021 is de Kliniek voor Kaakchirurgie actief in Hoofddorp in, tot voor kort, een wat meer bescheiden faciliteit. In de kliniek kon men kleine kaakchirurgische ingrepen met lokale anesthesie uitvoeren. De Kliniek voor Kaakchirurgie is tevens een verwijspraktijk voor bijzondere tandheelkunde en orthodontie. Er wordt eveneens nauw samengewerkt met de Stichting Bijzondere Tandheelkunde Amsterdam, die ook is gehuisvest in ons pand. We zijn van mening dat er in de komende decennia veel zal veranderen in de gezondheidszorg. Er zal steeds meer buiten de muren van een ziekenhuis en in kleine instellingen zorg worden geleverd. Dit is namelijk patiëntvriendelijk en goedkoper. We verwachten dat er in de toekomst rondom het ziekenhuis meer en meer satellietklinieken komen die specifieke zorg bieden.”

“In het buitenland zien wij steeds meer kleine dentale ziekenhuizen”, aldus Forouzanfar. “Kleine centra met een breed team van specialisten in huis die specialistische dentale zorg kunnen bieden! Dat concept hebben we nu als een van de eerste dentale klinieken in Nederland gerealiseerd. Eind 2021 hebben we het idee opgepakt om onze kliniek fors uit te breiden met een OK en diverse overige faciliteiten. Zeker een uitdaging in een tijd waarin wereldwijd de coronapandemie in ernstige vorm heerste.” Steriele ruimtes, behandelkamers en een röntgenkamer maakten onderdeel uit van het uitdagende plan. “Ik had de wens om ons reeds bestaande gamma van diensten als Orthodontie, Parodontologie en Endodontologie uit te breiden met onder meer Pijnbestrijding maar ook Esthetische Tandheelkunde.”

Voortouw

De uitbreiding van de bestaande kliniek verliep zeker niet als verwacht. De hoofdaannemer en adviseur verlieten op enig moment het bouwteam en het is primair de Brecon-organisatie geweest die vervolgens het voortouw heeft genomen om het project tot een goed einde te brengen. 

“Ik ben de Brecon-organisatie en projectleider Jerome Gullit zeer dankbaar voor hun inzet. Zonder hen en partners Le Cuivre Installateurs en Van Leeuwen was het zeker niet gelukt om het werk binnen de gewenste bouwperiode te realiseren.”

Kaakchirurg Prof. Dr. Tim Fourazanfar is inmiddels 15 jaar in de academie werkzaam als mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Naast zijn werk in het ziekenhuis was hij op zoek een nieuwe uitdaging. Dientengevolge heeft hij enkele jaren geleden een kliniek voor kaakchirurgie opgestart in Hoofddorp.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details