Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ziekenhuizen

Rijndam Revalidatie ondergaat noodzakelijke opfrisbeurt

Revalideren gaat beter en sneller in een omgeving die prikkelt om actief te worden.

DSC02350

Tekst | Margot Visser

Beeld | Rijndam

18 maart 2021 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

Dat was het uitgangspunt voor de renovatie van de verouderde kliniek Rijndam Revalidatie in Rotterdam. Ook is het sanitair van de 41 patiëntenkamers vernieuwd en de technische staat van het gebouw op orde gebracht. “We moesten altijd het gebouw vergoelijken, nu past het beter bij wie we zijn.”

De natuurlijke kleuren en materialen komen door het hele gebouw terug.

Hij heeft vaak hetzelfde commentaar gehoord van patiënten die korte of langere tijd in de kliniek aan de Westersingel verbleven: “De zorg was geweldig, maar dat gebouw….” Projectleider Arjan Van den Boom van Rijndam Revalidatie kon zich daar volledig in vinden. “De entree was donker, de inrichting was verouderd en nodigde niet uit om even een rondje te lopen of ergens gezellig te gaan zitten, terwijl dat juist zo belangrijk is voor onze patiënten. We willen hen motiveren om uit bed te komen en actief bezig te zijn, dat draagt bij aan hun herstel. Dan moet je een omgeving creëren die dat stimuleert, met een mooi restaurant, sfeervolle huiskamers, hier en daar leeshoekjes en een mooie sportzaal.”

Veel hout en groen, in de vorm van kasten met planten, dragen bij aan een prettige verblijfsomgeving.

Drieledige renovatie

Rijndam Revalidatie heeft 16 locaties in Rotterdam en omliggende regio, met locatie Westersingel als klinische en hoofdlocatie. Het pand, fraai gelegen aan het Museumpark in hartje Rotterdam, is in 1995 gebouwd en was zowel technisch als esthetisch flink verouderd. Aanvankelijk waren er plannen om naast een grondige renovatie ook nieuwbouw te realiseren in de vorm van twee extra verdiepingen. Dat bleek niet haalbaar en dus moesten de ambities worden bijgesteld. Van den Boom: “We hebben de renovatie beperkt tot het echt noodzakelijke: groot technisch onderhoud om het gebouw weer in goede en veilige staat te brengen, een esthetische ingreep om onze patiënten meer comfort en een inspirerende omgeving te bieden en het vernieuwen van het patiëntensanitair.”

Ondanks een redelijk beperkt budget is het gelukt om overal sfeer toe te voegen.

Zo min mogelijk overlast

Het project is gefaseerd aangepakt om de overlast voor de patiënten zoveel mogelijk te beperken. De zorg ging immers gewoon door tijdens de renovatie. “Met name onze doelgroep met hersenletsel is erg kwetsbaar en kan weinig prikkels verdragen. Om die reden hebben we bepaalde ingrepen ook achterwege gelaten, zoals het slopen van wanden en het verleggen van installaties. Ook hebben we alle werkzaamheden zo compact mogelijk, met niet-kruisende lijnen, ingepland”, legt de projectleider uit.

Corona

Begin 2019 ging het project van start met de vernieuwing van het sanitair. De werkzaamheden waren net begonnen toen de eerste coronagolf zich aandiende. Dat betekende een extra uitdaging voor projectmanager Marieke Smit van Stevens Van Dijck. “We waren net gestart met de renovatie van zes badkamers en toen ging het hele gebouw zes weken op slot. Dat gooide de hele planning overhoop. We hadden ineens met allerlei nieuwe regels te maken die we moesten integreren in onze werkmethodiek. Dat bleek niet altijd eenvoudig, want hoe houd je bijvoorbeeld met twee personen 1,5 meter afstand in een badkamer? Toch bood de situatie ook kansen om door te pakken. De poliklinieken gingen dicht en er waren minder opnames. We hebben de doorlooptijd per badkamer iets opgelengd en een efficiënt ‘treintje’ gemaakt qua werkzaamheden. Zo kon KOERS, aannemer van de sanitaire werkzaamheden, toch goed blijven doorwerken en liep de planning niet al teveel vertraging op.”

Veel licht en groen

Deels gelijktijdig ging ook de esthetische ingreep van start. Alle verblijfsgebieden en logistieke ruimtes, waaronder de receptie, centrale hal, het café, de wachtruimten, balies en gangen van de poliklinieken (in totaal 3.700 m²), zijn onder handen genomen door renovatie-aannemer Maasmond en hebben een nieuwe, frisse uitstraling gekregen. In de centrale hal is het resultaat meteen goed zichtbaar. Van een ‘donker hol’ is de ruimte getransformeerd tot een lichte ontvangst met uitnodigende zitjes. Veel hout en groen, in de vorm van kasten met planten, dragen bij aan een prettige verblijfsomgeving. Die natuurlijke kleuren en materialen komen door het hele gebouw terug.

Smit: “Ondanks een redelijk beperkt budget is het gelukt om overal sfeer toe te voegen. Oorspronkelijk zouden alleen de wanden en plafonds geschilderd worden, maar in de loop van het project zijn steeds meer elementen aangepakt, zoals nieuwe verlichting en vast meubilair. Dat is het resultaat ten goede gekomen.”

Renoveren om de revalidatie heen
Rijndam Revalidatie biedt al meer dan 100 jaar medisch specialistische revalidatie en helpt kinderen, jongeren en volwassenen om te gaan met een ziekte, aandoening of ongeval. Doel is een zo zelfstandig en gezond mogelijk leven. Maasmond heeft de hoofdlocatie aan de Westersingel het afgelopen jaar grondig gerenoveerd. Het hele gebouw is van binnen geschilderd in frisse lichte kleuren. Overal is nieuwe vloerbedekking gekomen – uiteenlopend van tapijt en laminaat tot harde pvc – en de liften zijn opgeknapt. Overeenkomstig het ontwerp van de architect is het restaurant verplaatst en hebben diverse ruimtes een andere bestemming gekregen. Mede door het timmerwerk voor nieuwe balies, kastjes, tafels en bureaus heeft het pand een warme uitstraling gekregen. De renovatie heeft een klein jaar geduurd en is begin 2021 opgeleverd. Dankzij korte interne verhuizingen konden de werkzaamheden kamer voor kamer worden uitgevoerd. Hierdoor is de revalidatie van alle gasten en bezoekers doorgegaan. Maasmond stemt de aanpak en de planning altijd op dergelijke belangrijke voorwaarden af. Naast renovatie verzorgt Maasmond projectinrichting en meerjarenonderhoud van zakelijk vastgoed, van deelwerk tot compleet turnkey-project. Maasmond beschikt over een eigen gordijnenatelier en verzorgt alles in eigen hand, binnen planning en budget en altijd met een hoge kwaliteit. Maasmond is daarmee gezichtsbepalend voor ieder project.

Begrip

Inmiddels is na ruim een jaar de renovatie vrijwel volledig afgerond, op enkele huiskamers na. Smit kijkt terug op een intensieve periode. “We hebben veel gevraagd van mensen, ook van het zorgpersoneel. Iedereen heeft het door corona al lastig en dan willen we ook nog eens verbouwen. Ook van ons vroeg dat extra inzet en coördinatie.” Van den Boom beaamt dat het niet altijd even makkelijk was. “Qua planning loop je altijd achter de feiten aan, waardoor sommige dingen onhandig uitpakken. Ging het gebouw na zes weken eindelijk weer open, begonnen wij met het verbouwen van de centrale hal. Toch was er veel begrip, zowel bij patiënten als zorgmedewerkers, omdat iedereen zag hoe hard het nodig was. En het is het dubbel en dwars waard geweest. Ik word nu vrolijk als ik het gebouw binnenkom, het past veel beter bij wie we zijn.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%