Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Roermond | Moeder & Kind centrum Laurentius

Roermond | Moeder & Kind centrum Laurentius

Een bezoek aan een ziekenhuis staat bij niemand prominent op de bucketlist genoteerd. Maar voor kinderen is de wereld van artsen, apparatuur en priknaalden al helemaal geen plek waar ze graag vertoeven. Het Laurentius Ziekenhuis koos er bij de recente metamorfose van de kinderafdeling, als onderdeel van het Moeder & Kind Centrum, bewust voor om een entourage te ontwikkelen die volledig aansluit op de belevingswereld van een kind.

Na grondig onderzoek koos het Roermondse ziekenhuis voor een kleurrijk thema met als titel ‘Op ontdekkingsreis door het ziekenhuis’. Een concept dat gericht is op kinderen van 0 tot 18 jaar. Hierbij staan de ontdekkingsreizigers Rik de Ranger en Skip de Kameleon centraal. Namen die door kinderen zelf zijn gekozen. Nu de afdeling gereed is, wordt ook de rest van het ziekenhuis kindvriendelijk ingericht en maakt het Laurentius Ziekenhuis bijvoorbeeld ook op social media en op wenskaarten gebruik van dit thema. “We hebben er bij de invulling van het thema goed op gelet dat het ook voor 14- en 16-jarigen aantrekkelijk is.”, aldus Sven Lamerichs, manager beheer en techniek. “Daarom is gekozen voor een herkenbare reis over de hele wereld die voor jong en oud leuk en boeiend is. We zien het in de praktijk terug dat het werkt. Meisjes van 17 zijn op de afdeling met de kinderen aan het spelen. Iedereen wordt vrolijk en vergeet voor even de ware reden van het ziekenhuisbezoek.”

Moeder & Kind centrum Laurentius

Raam van de couveusekamer op de kinderafdeling.

Educatie en ontspanning
De renovatie van de kinderafdeling – met in totaal 24 bedden – is onderdeel van een grootschalig bouwproject van het hele ziekenhuis dat al in 2012 fysiek in gang werd gezet. Na de sloop van een aantal gebouwen vond in 2015 de eerste nieuwbouw plaats. In totaal gaat het om 35.000 vierkante meter renovatie en 15.000 vierkante meter nieuwbouw. De verwachting is dat alles uiterlijk in 2021 gereed moet zijn. Door het complete ziekenhuis zijn dan de reisavonturen van Rik en Skip terug te vinden. Een idee van Lamerichs. “Kinderen komen ook op andere afdelingen, zoals de röntgen of het priklab. Het doel was daarom drieledig: angstreductie, afleiding en ontspanning. Nee, dit is geen specifiek kinderziekenhuis, dus zie het maar als een stukje educatie en algehele ontspanning. Onderwerpen als de Grand Canyon of een oerwoud zijn subtiel gekozen.    

Het is avontuurlijk en zorgt vooral voor afleiding. Daarom zijn op meer afdelingen speelhoekjes volgens het reisthema ontwikkeld. Dat zorgt voor een aangename herkenbaarheid bij terugkerende patiëntjes.”

Moeder & Kind centrum Laurentius

Het thema is bewust op verschillende niveaus uitgewerkt, waar mogelijk uitbundig, op andere plekken meer ingetogen.

Terug naar de kinderafdeling zelf, waar de twee personages overal op de wanden van de gangen terugkomen. Het zijn telkens situaties met dieren waarbij opvalt dat het bij veel  tekeningen om een ouder-kindrelatie gaat en het zorgkarakter centraal staat. De afbeeldingen spelen bovendien een rol bij de oriëntatie van de kinderen op de afdeling. “Sommigen zeggen: mijn kamer is bij de olifant of bij de giraffe.”, aldus projectleider en afdelingsmanager Theo Martens.

Dankzij een bevriend pretpark wist het Laurentius Ziekenhuis contact te leggen met Imagic Concepts in Geleen, dat de personages van Rik en Skip ontwikkelde. “De complete uitwerking van het plan heeft pas plaatsgevonden na uitgebreid overleg met onze afdeling Marketing & Communicatie.”       

Maar ook dankzij mensen van de afdeling zelf, plus de schoonmaakdienst.”, legt Sven Lamerichs uit. “Het pvc-materiaal waarvan de prints zijn gemaakt, dient altijd goed afwasbaar te zijn. Hygiëne is voor ieder ziekenhuis belangrijk.”  

Moeder & Kind centrum Laurentius

Kunstenaar Peter Struycken stelde een pallet van 24 aardse kleuren samen die voor het interieur van het ziekenhuis zijn toegepast.

24 aardse kleuren
Kunstenaar Peter Struycken stelde een pallet van 24 aardse kleuren samen die voor het interieur van het ziekenhuis zijn toegepast. Deze kleuren bleken uiterst geschikt om op voort te borduren waardoor Imagic deze heel fraai in de prints heeft verwerkt. De ontvangsthal van het Moeder & Kind Centrum is ook onderdeel van de thematisering. “In deze ruimte is voor warmte en rust gekozen. Behalve kinderen hebben we ook met zwangere vrouwen te maken, die niet gebaat zijn bij hectiek of felle kleuren. Om die reden is het thema bewust op verschillende niveaus uitgewerkt. Dus waar mogelijk uitbundig, maar op andere plekken meer ingetogen.” De reacties van medewerkers en bezoekers op het thema zijn uiterst positief. “Zeker van patiënten die vaker diverse afdelingen bezoeken. Zij vinden de herkenbaarheid bijzonder prettig. Er is een duidelijke scheiding tussen de verblijfsruimten, gangen en speelkamer. In de speelkamer kunnen kinderen helemaal zichzelf zijn. Daar kunnen ze echt ontspannen. Ja, er is wel eens een probleem. Als kinderen fanatiek bezig zijn in de speelkamer of een avontuurlijk ingerichte speelhoek, dan voelen ze zich dusdanig op hun gemak dat ze soms niet eens meer naar huis willen. Misschien is dat wel het mooiste bewijs dat dit thema een succes is.” 

Moeder & Kind centrum Laurentius

Kunstenaar Peter Struycken en Sven Lamerichs, manager beheer en techniek.


‘Wij zijn gekozen als adviseur, niet als leverancier’
Valpreventie, hygiëne, ergonomie en mobilisatie. Vier belangrijke speerpunten bij de keuze van een goed ziekenhuisbed. 

Het Laurentius Ziekenhuis koos in samenwerking met VieCuri Medisch Centrum voor wissner-bosserhof. Voor Roermond 240 bedden, in Venlo 425 stuks. Een fikse order die eind januari, begin februari werd uitgevoerd. “Ik denk dat voor ons gekozen is vanwege het advies en de nazorg.”, aldus Agnes Stevens, sales manager bij wissner-bosserhof. “De keuze viel op het type Eleganza 3. Een bed met functionele en uitgebreide eigenschappen waarbij de veiligheid voor de patiënt en het bedieningsgemak van de medewerker voorop staat.”

Het personeel moet goed met de bedden kunnen manoeuvreren, maar het werkt ook preventief. “Bepaalde handelingen zijn dankzij dit bed minder belastend voor het lichaam, waardoor minder fysieke klachten op lange termijn ontstaan.” Maar Stevens beaamt dus dat zowel het onderhoud, als de training en nazorg net zo belangrijk waren. “Een eerlijk advies is essentieel. Bovendien deelden we dezelfde visie over de eisen aan een goed bed. Het Laurentius Ziekenhuis heeft daarbij voor een all-in onderhoudscontract inclusief scholing gekozen en is een partnership voor tien jaar aangegaan. Dat biedt beide partijen zekerheid en bevestigt het onderling vertrouwen.” 


Stoelen voor patiënten en zorgprofessionals
Bij de Nederlandse (zorg)stoelen fabrikant Score uit Tolbert en Score partner en ergonomiespecialist Timmermans Kantoor en Omgeving uit Roermond zijn we er van overtuigd, dat we mensen op een ergonomische en gezonde manier hun werk kunnen laten doen. Speciaal voor de zorg ontwerpen wij stoelen voor zowel patiënten als zorgprofessionals en dat werkt een stuk beter en dus gezonder.

Bij onze Score patiëntenstoelen is het belangrijk, dat de patiënt comfortabel zit. Daarnaast vinden wij het net zo belangrijk, dat de zorgverlener ergonomisch met de producten kan werken. Ruime praktijkervaring op het gebied van kwaliteit en ergonomie gaan zo hand in hand. 

Score heeft als fabrikant een lange staat van dienst, als bedenker en fabrikant van werkstoelen voor de zorg. Timmermans Kantoor en Omgeving heeft een goede naam opgebouwd als ergonomisch adviseur van ergonomische werkplekaanpassingen bij bedrijven en in de zorg. Het jarenlange partnership met Score heeft gezorgd voor veel tevreden klanten in de zorg. Met de Score zadelkruk of de Medical Line werkstoel kan de chirurg, arts of verpleger nét iets dichter bij de patiënt komen en een betere werkhouding aannemen aan bv. een bladafnamestoel of een flowkast op het laboratorium.

Uw ergonomische werkplek is onze zorg.

Moeder & Kind centrum Laurentius


W-installatie bij het Laurentius Ziekenhuis
De aanleg van de complete W-installatie bij het Laurentius Ziekenhuis is in handen van Kemtec. De goede ervaringen uit het verleden plus een gunstige prijs-kwaliteitverhouding was bij de keuze doorslaggevend.

“We hebben inderdaad gezorgd voor de aanleg van het klimaatsysteem, de sanitaire installatie en de complete regeltechniek.”, aldus projectleider Stephen Koot. Bij het Moeder & Kind Centrum werd tevens een lachgasafzuiging geplaatst. “Deze heeft de eerstelijns verloskundige nodig bij de begeleiding van hevige pijnbestrijding tijdens de bevalling. Het is een speciaal systeem, maar wel heel essentieel voor deze afdeling.”

Tevens verving Kemtec het volledige waterleidingsysteem en zorgde het voor de aansluiting van alle medische gassen. “Het waterleidingsysteem bestond in het verleden uit kunststof leidingen. Deze zijn nu vervangen door speciale rvs buizen.” Het plaatsen van systemen is de hoofdtaak van Kemtec. Het onderhoud is in handen van de technische dienst van het Laurentius zelf. Koot zegt daarover: “Wij zijn een langdurige relatie met elkaar aangegaan waarbij het ziekenhuis altijd op onze expertise kan terugvallen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details