Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ruimtelijke architectuur doorgetrokken in het interieur
GVO en Liantis delen bepaalde ruimtes, zoals de cafetaria met terras en het onthaal.

Ruimtelijke architectuur doorgetrokken in het interieur

Door hun gestage groei zochten hr-dienstengroep Liantis en Woonzorggroep GVO een nieuwe uitvalbasis in Kortrijk. Beide partners vonden elkaar in een nieuwbouwproject op ’t Hoge. Het kantoorgebouw valt op door zijn ruimtelijke gevel met diepliggende ramen en blinkt uit in duurzaamheid.

Zowel hr-dienstengroep Liantis als Woonzorggroep GVO zochten een nieuwe locatie in Kortrijk om hun activiteiten verder uit te bouwen. De site op ’t Hoge bleek een match voor beide partijen. Liantis-facilitymanager Wim Boussier legt uit waarom: “Dat knooppunt is vlot bereikbaar en ligt dicht bij het stadscentrum. Het is een ideale uitvalsbasis met heel wat interessante bedrijven in de buurt. Voor ons speelden het concept van het gebouw, de inrichting en het duurzaamheidsaspect een grote rol. Toen projectontwikkelaars Think
Urban en ION hun nieuwbouwproject aan ons voorstelden, waren we snel overtuigd.”

Voldoende bufferruimte in het kantoor beperkt geluidshinder, performante verlichting verhoogt het comfort en klimaatplafonds bieden een enorme meerwaarde.

Vroeg rond de tafel

Liantis en GVO stapten in een vroeg stadium mee in de ontwikkeling, waardoor ze hun eigen accenten konden leggen. Boussier: “We hadden bepaalde verwachtingen op het vlak van duurzaamheid, bijvoorbeeld rond luchtdichtheid en buitenzonwering om oververhitting in het gebouw te vermijden. Hierbij speelde het duo Think Urban – ION perfect zijn rol en hield het een goede focus op het totaalplaatje en budget.”

Beide partners vulden elkaar aan op het vlak van bouwexpertise, bevestigt Francis Fraeyman, directeur Bouw en Technieken bij GVO. “Binnen GVO hebben we een uitgebreide knowhow op het vlak van nieuwbouw”, zegt hij. “Liantis steunt dan weer op een ruime ervaring in kantoorinrichting. Haar blauwdruk vormde de basis voor ons gedeelde concept. We stelden elkaar kritisch in vraag, wat leidde tot een doordacht eindresultaat.”

Het kantoorgebouw is een mix van open ruimtes, afzonderingsplekken zoals kleine en grote vergaderzalen en focusplekken.

Ruimte- en dieptewerking

Liantis zocht een nieuwbouw die qua look-and-feel aansloot bij haar huisstijl. Het ontwerp van Vandenborre Architecten was een schot in de roos. “Met de projectontwikkelaars legden we de contouren van het gebouw al vrij snel vast, nog voor Liantis en GVO betrokken waren”, legt architect-zaakvoerder Steven Vandenborre uit. “De nieuwbouw is een soort sculptuur als vertaling van het straatbeeld, met een ruimtelijke gevel die diepliggende ramen combineert met terrassen. Het groendak versterkt de connectie met de omgeving. Voor een optimale esthetiek zijn alle technieken binnen in het gebouw verwerkt. Ons voorstel is uiteindelijk niet veel meer veranderd door Liantis/GVO, op enkele specifieke zaken na, zoals het type gevelsteen en de kleur van het schrijnwerk.”

Maximale transparantie met behoud van privacy

Het gebouw werd begin 2022 casco opgeleverd, waarna het architectenbureau Sileghem & Partners de inrichting voor haar rekening nam. “We trokken de buitenbeleving door in het interieur voor maximale transparantie.     

Het resultaat is een getrapt landschapskantoor dat het samenzijn en samenwerken bevordert”, vertellen architect-bestuurder Piet Sileghem en projectarchitect An Six. “Door het gebruik van onder andere akoestisch beglaasde wanden creëren we tegelijk privacy en doorzicht. Op elke verdieping ondervinden medewerkers weinig hinder van elkaar door de compacte circulatie. Het leuke aan dit kantoor is dat de bouwheren bepaalde ruimtes delen, zoals de cafetaria met terras en het onthaal. Zo wordt elke vierkante meter efficiënt benut.”

De nieuwbouw is een soort sculptuur als vertaling van het straatbeeld, met een ruimtelijke gevel die diepliggende ramen combineert met terrassen.

Practice what you preach

Dat Liantis goed wist hoe de groep het nieuwe kantoorgebouw wilde indelen, hoeft niet te verbazen. “De richtlijnen die we onze klanten geven, willen we ook intern toepassen”, zegt Boussier. “We streefden samen met GVO naar een kwalitatieve, aangename werkomgeving. Bij Liantis werken we activiteitengerelateerd, waarvoor we de gepaste modaliteiten nodig hebben.” Dat vertaalt zich in een mix van open ruimtes, afzonderingsplekken zoals kleine en grote vergaderzalen, focusplekken en het gebruik van zit- en statafels. Ook qua akoestiek, verlichting en ventilatie hadden de bouwheren specifieke wensen. “In het kantoor is voldoende bufferruimte voorzien om geluidshinder te beperken en de performante verlichting verhoogt het comfort. Tot slot bieden de klimaatplafonds een enorme meerwaarde, want er wordt geen lucht ingeblazen voor koeling en verwarming.”

Duurzaam karakter

Dankzij economisch verantwoorde keuzes voor de technieken, zoals zonnepanelen, en de performante gebouwschil is het nieuwe kantoor bijna-energieneutraal (BEN). Met een grote fietsenstalling, laadpalen voor fietsen en voertuigen, lockers en doucheruimtes richt de nieuwbouw zich bovendien op de mobiliteit van de toekomst. Boussier: “We wilden een duurzame, energiezuinige nieuwbouw realiseren, met oog voor de recycleerbaarheid van materialen. Sinds we er begin dit jaar onze intrek namen, kregen we al veel positieve feedback van medewerkers, bezoekers en klanten. Het is een geslaagd project, waarbij we elkaar als een bouwteam aanvulden en versterkten doorheen het hele traject.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details