De Thuishaven

Interieur van één van de gemeenschappelijke woonkamers met een maritieme uitstraling.

03:13
02-07-2019

Scheveningen | De Thuishaven

De Thuishaven helemaal levensloopbestendig

In maart 2019 is de renovatie van de verpleegvleugel van De Thuishaven afgerond. Daarmee is dit woonzorgcentrum aan de Neptunusstraat in hartje Scheveningen volledig levensloopbestendig geworden. 145 mensen die (lichte) zorg nodig hebben, wonen in de sociale huurappartementen in de hoogbouw. 55 mensen met dementie kunnen nu in de laagbouw ernaast terecht. Voor hen zijn er eenpersoonsappartementen op de verpleegafdelingen, waar zij de gespecialiseerde zorg krijgen die zij nodig hebben.    

“De vernieuwde Thuishaven biedt een duurzaam toekomstperspectief”, zegt Henriette Bertels, bestuurder van de Haagse ouderenzorgorganisatie Cardia. “We zijn trots op het fraaie gebouw en onze verwachtingen voor de toekomst zijn hooggespannen.” Renovatie van het laagbouwdeel van De Thuishaven was noodzakelijk. In 2016 is Cardia gefuseerd met stichting Duinrust die over twee zorglocaties beschikte: verzorgingshuis Duinrust en De Thuishaven. Een vleugel in De Thuishaven werd gehuurd door Parnassia, maar dit contract liep af. Beide gebouwen liggen op mooie plekken in Scheveningen, maar waren verouderd en hadden functionaliteiten die niet meer bij de huidige tijd pasten. Omdat Duinrust in een mooie ambassadewijk lag, werd besloten dit pand te verkopen. Met de opbrengst daarvan kon een grootscheepse renovatie van de verpleegvleugel in De Thuishaven plaatsvinden en kon de infrastructuur van het gebouw aangepakt worden. Nu is het een levensloopbestendige locatie geworden. De hoogbouw bevat 145 appartementen voor senioren die zelfstandig huren en (lichte) zorg nodig hebben. Mensen die intensievere vormen van zorg nodig hebben, kunnen in het verbouwde intramurale deel van de naastgelegen laagbouw terecht.

De Thuishaven

Matthijs de Jong en Henriette Bertels.


Functioneel levensloop­bestendig gebouw
In de verpleegvleugel zijn 55 eenpersoonsappartementen gerealiseerd met eigen sanitaire voorzieningen (24 -28 m²). Het merendeel is bestemd voor psychogeriatrische (pg) cliënten, maar er zijn ook enkele studio’s voor mensen met somatische problematiek. De appartementen liggen rondom gezamenlijke woonkamers. Deze vormen het middelpunt van kleinschalige woongroepen. Daar wordt gekookt en ontmoeten bewoners elkaar. Alles is hier zo functioneel mogelijk ingericht. Zo heeft de badkamer in elke studio een flexibele wand waardoor tweemaal zoveel ruimte gecreëerd wordt en bewoner en verzorgende er makkelijk uit de voeten kunnen.

De Thuishaven

Installaties op het dak.

In de laagbouw is verder een medisch dienstencentrum met huisartsen, fysio- en ergotherapeuten gehuisvest. Behandelingen gebeuren doorgaans gewoon bij de bewoners thuis in hun eigen appartement. Verder kunnen de bewoners van De Thuishaven én ouderen uit de wijk in het compleet gerenoveerde restaurant terecht voor een maaltijd, een drankje en recreatieve activiteiten. Het restaurant wordt hiermee de ontmoetingsplek voor de wijk. Ook kunnen ze gebruikmaken van de bibliotheek, kapsalon en pedicure op de begane grond. De dagbesteding vindt plaats in een speciaal daarvoor geprepareerde ruimte. 

De Thuishaven

Elke studio heeft een badkamer met een beweegbare wand.


Levensloopbestendig
Bertels: “Mensen kunnen nu langer zelfstandig thuis blijven wonen. De huidige bewoners van de laagbouw zijn afkomstig van verzorgingshuis Duinrust, voor mensen met een lagere zorgzwaarte. Ze hebben dus niet allemaal de hoge zorgzwaarte die bij een verpleegvleugel hoort. Maar je bouwt voor de langere termijn. De meeste somatische cliënten wonen in de huurwoningen van De Thuishaven. Zij hechten aan zoveel mogelijk autonomie. Indien nodig kunnen ze hier intensievere vormen van zorg krijgen zonder te hoeven verhuizen. Maar als het echt noodzakelijk is, kunnen zij ook een studio in de verpleegvleugel betrekken.”     

De Thuishaven

Techniek en innovatie
De techniek die in de hele laagbouw is doorgevoerd, werkt ondersteunend aan de zorgverlening. “Dementie kan dwaalgedrag met zich meebrengen”, zegt manager Zorg Thuis Matthijs de Jong. “Daarom is gekozen voor leefcirkels. Bepaalde bewoners krijgen een polsbandje met een zender. In het gebouw zijn sensoren aanwezig die deze zenders herkennen. Afhankelijk van de persoonlijke situatie is de leefcirkel groter of kleiner. Hierdoor kunnen bewoners veel prettiger bewegen en ervaren ze maximale vrijheid. Bewoners die voorheen niet van hun afdeling af konden, kunnen hierdoor ook naar buiten. Dit levert daarnaast ook levensvreugde op. Gaan ze toch door een deur waar ze niet doorheen mogen, dan krijgen de zorgmedewerkers meteen een melding via de gps. Zo heb je een dubbele beveiliging. Je zoekt de balans tussen veiligheid en levensvreugde. Daarbij moet je vertrouwen op de techniek.”

Elke kamer is uitgerust met een speciaal NEN-gecertificeerd Wifi-systeem. Omdat alle verpleegoproepsignalen, telefoonverkeer en leef­cirkelsignalen over de Wifi gaan, moet dit systeem absoluut betrouwbaar zijn. Bovendien bevatten de kamers een Albireo-systeem, een multifunctionele unit met zorgalarmering, waaraan ook alle vormen van domotica gekoppeld kunnen worden zodra dit nodig is. In het kader van verduurzaming zijn materialen gebruikt die langer meegaan en is overal LED-verlichting toegepast, evenals HR+++ beglazing. Doordat het dak vernieuwd en geïsoleerd is, heeft dit nu een Rc-waarde van 6. Hiermee is het energielabel eveneens gestegen. Tot slot worden nog enkele mossedumdaken aangebracht. Dankzij al deze faciliteiten is De Thuishaven inmiddels de meest innovatieve locatie van Cardia.

De Thuishaven

Het gezondheidscentrum in De Thuishaven.


Uitdagingen
Bij het realiseren van deze grootscheepse renovatie stuitte het bouwteam op een aantal verrassingen die extra aandacht vroegen. De Jong: “We kwamen onder meer te dunne cementdekvloeren tegen omdat het pand destijds minder robuust gebouwd was dan gedacht. Die vloeren moesten opgehoogd worden. Verder was deze locatie vroeger een haven met een rechtstreekse link naar zee. De haven is in 1971 gedempt, maar desondanks stond er toch veel grondwater in de kruipruimtes. We hebben dus flink moeten pompen. Voor het plaatsen van de installatie-infrastructuur moest er gebroken worden waarbij de extra verstevigde betonnen fundering van de in het verleden aangebrachte instellingskeuken eruit gesloopt moest worden. Dat sloopwerk was heftig! Maar de grootste uitdaging was de tijdsdruk vanwege de verkoop van Duinrust en de verhuizing van de bewoners naar De Thuishaven. De aannemer, bouwmanager en installatiebedrijven hebben er hard aan moeten trekken om alles tijdig voor elkaar te krijgen. Maar het is allemaal gelukt en naar tevredenheid uitgevoerd!”

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: Cardia/De Thuishaven en Irene Teunissen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

FEITEN EN CIJFERS

‘Een echt thuisgevoel’

Voor woonzorgcentrum De Thuishaven van zorggroep Cardia leverde Haelvoet een compleet en perfect op elkaar afgestemd gamma zorgmeubilair voor de inrichting van 58 kamers.

Zorggroep Cardia koos voor het Lago Care zorgbed van Haelvoet. Lago Care is een extra laag, flexibel en aanpasbaar hoog-laagbed waarin alle zorgfuncties zijn vervat. Het bed is voorzien van gedeelde Twin onrusthekkens in houtdecor. Dankzij het Care Solutions concept van Haelvoet kan de klant een uniek bed op maat samenstellen. Type onrusthekkens, hoofd- en voetpanelen, afwerking en materialen zijn vrij te kiezen en kunnen toegepast worden op alle Haelvoet bedden. 

De Quadra nachttafel van Haelvoet en bijhorend kastengamma maken het plaatje compleet. Door de eigen ontwikkeling en productie biedt Haelvoet de mogelijkheid om de materialen en kleuren van het bed en de kasten perfect op elkaar af te stemmen. “Dankzij een prettige en professionele samenwerking werd een schitterend resultaat neergezet waar zowel patiënten als verplegend personeel van wzc De Thuishaven nog lang kunnen van genieten”, aldus projectmanager Joep Gerritse.

Haelvoet voorziet reeds meer dan 85 jaar zorginstellingen van designvol en comfortabel zorgmeubilair. “Met meer dan 200 medewerkers werken we dagelijks aan nieuwe, ergonomische oplossingen voor onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen, kleinschalige woonvormen en zelfs voor bij je thuis, met ons merk Hidden.”


Het Scheveningse gevoel 

In De Thuishaven in hartje Scheveningen wonen veel ouderen die niet in staat zijn lange tijd buiten te verblijven. “Toen Mirato Interieurprojecten uit Sassenheim gevraagd werd het nieuwe interieur voor dit woonzorgcentrum te ontwerpen, was voor ons al snel duidelijk dat het Scheveningse gevoel wat buiten volop aanwezig is, naar binnen moest worden gehaald”, vertelt Sander Jansen, Commercieel directeur van Mirato Interieurprojecten.

“Waar anders wordt dit maritieme gevoel beter weergeven dan op het kunstwerk van Panorama Mesdag? Mirato Interieurprojecten heeft van dit museum toestemming gekregen een aantal grote visuals te plaatsen op de wanden van restaurant, gangen en recreatieruimten. Bovendien werd in het restaurant een vloerplan toegepast waarbij het looppad als een steiger de routing weergeeft. Door de contrasterende zandkleurige vloer en de plantenbakken met helmgras wordt de link met het strand nog eens versterkt. De maatwerk bar met speels tegelwerk roept associaties op met vissen en getijden.”

“Ook hebben wij een navigerende rol gespeeld bij de keuze van wandafwerking, vloeren en meubilair voor de gangen, verblijf- en recreatieruimten. Door onze expertise op het gebied van zorg weten wij dat voor deze doelgroep meer dan gemiddeld rekening moet worden gehouden met zitcomfort, zithoogte, materialisering en stofkeuzes”, aldus Jansen. “Al met al kijken wij terug op een geslaagd project dat volledig voldoet aan ieders verwachtingen!”

Lees meer over: De Thuishaven , Projecten , Scheveningen

Bouwen aan de Zorg partners

M-AcademyFloris Alkemade