Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Slimme techniek voor optimale drinkwaterhygiëne in de zorg
Elektronische Schell-kranen en -spoelsystemen kunnen met het SWS-watermanagementsysteem gemonitord en aangestuurd worden.

Slimme techniek voor optimale drinkwaterhygiëne in de zorg

De eisen die aan de hygiëne in ziekenhuizen en andere zorginstellingen worden gesteld, zijn logischerwijze hoog. En dat geldt uiteraard ook voor de drinkwaterhygiëne. Bacteriën zoals legionella of pseudomonas aeruginosa kunnen bij patiënten met een zwakke gezondheid namelijk ernstige ziekte veroorzaken. Met behulp van stagnatiespoelingen of thermische desinfecties ondersteunt het elektronische watermanagementsysteem SWS van Schell het behoud van de drinkwaterkwaliteit.

Het gebruik van elektronische, contactloze kranen en spoelsystemen is een eerste stap in de verbetering van de hygiëne in zorginstellingen. Omdat patiënten de kranen niet meer hoeven aan te raken en de waterlooptijd ingesteld kan worden, vermindert de overdracht van bacteriën. Met behulp van elektronische, sanitaire systemen zoals het watermanagementsysteem SWS van Schell kan bovendien het spoelen van de leidingen ingepland en ­automatisch uitgevoerd worden om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen.

De VITUS-kranen met infraroodbediening bij de operatiekamers in De Charité.

Geautomatiseerde spoelingen

De Charité, een academisch ziekenhuis in ­Berlijn, maakt gebruik van het Schell watermanagementsysteem. Het ziekenhuis zocht betrouwbare technologie die de verspreiding van schadelijke bacteriën in gevoelige afdelingen zoals de nieuwe operatiekamers voorkomt. Het gebruik van de sanitaire voorzieningen en de watertemperatuur moesten als onderdeel van het hygiëneplan voortdurend gemonitord en geregistreerd worden. Omdat de operatiekamers zich aan het einde en dus in het kritieke deel van de drinkwaterinstallatie bevinden, moest stilstaand water voorkomen worden. Ook tijdens feestdagen en in het weekend. Daarom moeten op vaste tijdstippen en bij kritische temperaturen stagnatiespoelingen automatisch uitgevoerd worden.

De Charité maakt op de operatie-afdeling gebruik van contactloze VITUS-kranen van Schell, die door het slimme SWS-watermanagementsysteem verbonden worden. SWS bewaakt en regelt de watertemperatuur en voert automatisch spoelingen uit bij kritische watertemperaturen. Ook bij schommelingen in de gebruiksfrequentie worden de leidingen regelmatig doorgespoeld.

SMART.SWS

Dankzij een handige toevoeging aan het SWS-watermanagementsysteem is het mogelijk om alle verbonden kranen ook op afstand te configureren, bedienen en monitoren. Dankzij de online-service SMART.SWS heeft de beheerder een centraal overzicht van alle kranen. De kranen, die op SWS aangesloten zijn, kunnen vanaf elk apparaat met een internetverbinding aangestuurd worden. Beheerders kunnen verschillende gebruikersrollen inrichten, waardoor facility managers alleen toegang hebben tot de gegevens van de voor hen relevante afdelingen of gebouwen. De online-tool biedt ook toegang tot informatie over gebruik, status en eventuele technische problemen. Alle systeemrelevante gegevens worden geregistreerd, zodat men altijd kan laten zien welke maatregelen genomen zijn – bijvoorbeeld als onderdeel van de legionellapreventie.

De CELIS-kranen bij de tandartsenpraktijk in Sterrebeek. (Beeld: Benjamin Brolet)

Oplossing voor kleine praktijken

Ook voor kleinere, medische praktijken biedt Schell aantrekkelijke oplossingen. Tandartsenpraktijk Sterdent in het Belgische Sterrebeek heeft ook elektronische wastafelarmaturen van Schell geïnstalleerd. De CELIS-kranen hebben een infraroodsensor die het water laat stromen en stoppen zodra de handen in of buiten het bereik van de sensor komen. De kranen hoeven dus niet aangeraakt te worden. 

Het sensorbereik en de waterlooptijd kunnen per kraan ingesteld worden en er kunnen maximaal 24 uur na het laatste gebruik automatische stagnatiespoelingen ingepland en uitgevoerd worden. De stagnatiespoeling is een functie die in de elektronica van de kraan zelf geprogrammeerd kan worden.

De tandartsenpraktijk maakt daarnaast gebruik van de handige Schell Single Control SSC Bluetooth-module, die op de kraan aangesloten is en de stagnatiespoelingen aanstuurt en registreert. De module kan ook gebruikt worden als mobiel hulpmiddel voor het configureren en uitlezen van de status van de kraan. De app, die geschikt is voor iOS en Android, kan ook gebruikt worden om instellingen heel simpel naar andere kranen van hetzelfde type te kopiëren. Dankzij de elektronische producten en oplossingen van Schell wordt het bewaken van de waterkwaliteit en het beheer van sanitaire installaties niet alleen eenvoudig, maar ook zeer (kosten)efficiënt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details