Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Slimme techniek voor optimale drinkwaterhygiëne in de zorg
De Schell kranen in de wasruimte bij de operatiekamers in De Charité in Berlijn.

Slimme techniek voor optimale drinkwaterhygiëne in de zorg

De hygiëne-eisen in ziekenhuizen, zorginstellingen of artsenpraktijken zijn hoog. En dat geldt natuurlijk ook voor de drinkwaterhygiëne. Besmettelijke ziektekiemen zoals legionella en andere bacteriën kunnen ernstige ziektes bij patiënten veroorzaken. Ze worden vaak via het leidingwatersysteem overgedragen. Elektronische, sanitaire systemen en contactloze bediening van kranen en spoelsystemen garanderen niet alleen een goede hygiëne voor gebruikers, maar ook een optimale waterkwaliteit. 

De SSC Bluetooth®-module is onder een wastafel tussen de kraan en de voeding gemonteerd.

Het academische ziekenhuis in Berlijn, de Charité, maakt in zijn operatiekamers gebruik van de nieuwste sanitaire technologie van Schell: contactloze armaturen die in combinatie met temperatuurregelaars en het SWS-watermanagementsysteem het behoud van de waterkwaliteit ondersteunen. Het nieuwe operatiegebied bevindt zich in het laatste en dus kritieke deel van de drinkwaterinstallatie en er was dus een oplossing nodig die stilstaand water voorkomt.

De infraroodgestuurde CELIS-kranen in de Belgische tandartsenpraktijk. (Beeld: Benjamin Brolet)

SWS-watermanagementsysteem

De Charité hecht veel waarde aan betrouwbare techniek die schadelijke verspreiding van bacteriën in gevoelige zones voorkomt. Het gebruik van de sanitaire voorzieningen, de stagnatiespoelingen en de watertemperatuur moesten als onderdeel van het hygiëneplan voortdurend geregistreerd en beoordeeld kunnen worden. Daarnaast moesten op vaste tijdstippen en bij kritische temperaturen automatisch stagnatiespoelingen uitgevoerd worden. Dat gebeurt ook bij schommelingen in de gebruiksfrequentie om een normaal gebruik van de installatie te simuleren. Handmatig spoelen zou veel te veel tijd en werk kosten.

Het ziekenhuis was op zoek naar een oplossing die niet alleen een optimale drinkwaterkwaliteit garandeert, maar die tevens past bij de ecologische doelstelling om energie en water te besparen. De keuze viel op de producten van Schell. Het slimme SWS-watermanagementsysteem verbindt en stuurt de elektronische kranen aan. Op deze manier ondersteunt het systeem het behoud van de drinkwaterkwaliteit.  

Beheer op afstand met SMART.SWS

De toevoeging van de online-service van Schell, SMART.SWS, aan het elektronische watermanagementsysteem maakt het mogelijk om alle verbonden kranen ook op afstand te bedienen, te onderhouden en te monitoren. De beheerder heeft een centraal overzicht van alle kranen, die met behulp van SWS vanaf elk apparaat met een internetverbinding bestuurd en geoptimaliseerd worden. Stagnatiespoelingen en thermische desinfectie kunnen online geconfigureerd worden. Gebouwbeheerders kunnen verschillende gebruikersrollen inrichten. Zo kan een facility manager bijvoorbeeld alleen toegang krijgen tot de gegevens van zijn pand. Alle systeemrelevante gegevens worden continu geregistreerd.

SMART.SWS biedt via internet toegang tot informatie over de elektronische kranen, de spoelsystemen en het waterleidingsysteem.

Infraroodsensoren

Het SWS-watermanagementsysteem en SMART.SWS bieden een optimale ondersteuning voor beheerders van grote gebouwen. Voor kleinere panden heeft Schell een andere slimme oplossing: een tandartsenpraktijk in het Belgische Sterrebeek heeft meerdere elektronische wastafelkranen uit de CELIS-familie geïnstalleerd voor een hygiënischer gebruik van de drinkwaterinstallatie. In de armatuur is een infraroodsensor geïntegreerd die het water laat stromen zodra zich handen in het sensorbereik bevinden. Wanneer de handen het sensorbereik verlaten hebben, stopt de waterstroom automatisch. De kraan wordt dus na het handen wassen niet meer aangeraakt. Het sensorbereik is individueel in te stellen, net als de looptijd van het water.

Alle elektronische Schell-kranen en spoelsystemen kunnen via SWS-servers aan het SWS-watermanagementsysteem gekoppeld worden.

Bluetooth-module

Naast gebruikershygiëne zorgen de contactloze, elektronische armaturen van Schell ook voor optimale hygiëne in de drinkwaterinstallatie. De armaturen kunnen zo ingesteld worden dat maximaal 24 uur na het laatste gebruik automatisch een stagnatiespoeling doorgevoerd en geregistreerd wordt. De stagnatiespoeling is een functie die in de elektronica van de kraan zelf geprogrammeerd kan worden. De Schell Single Control (SSC) Bluetooth-module die in de Belgische tandartspraktijk geïnstalleerd is, biedt in combinatie met de CELIS-kranen veel gebruikscomfort.

Ook is de Bluetooth-module inzetbaar als hulpmiddel voor de configuratie en monitoring van kranen. De verbinding tussen de voeding en de elektronische armaturen wordt eenvoudig en snel via een steekverbinding gemaakt. Alle parameters kunnen met de SSC-app voor iOS of Android worden ingesteld. Bij gebruik van de mobiele app kunnen de parameters gemakkelijk worden gekopieerd naar andere kranen van hetzelfde type. Dat is heel praktisch.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details