Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Stevig casco draagt OK-complex op dak parkeergarage
Via een luchtbrug sluit de nieuwbouw boven op de parkeergarage aan op het hoofdgebouw.

Stevig casco draagt OK-complex op dak parkeergarage

Daarvoor rusten dempers met verenpakketten op een zware staalconstructie. Een technisch hoogstandje.

Bouwbedrijf Aan de Stegge in Twello, dat onder meer gespecialiseerd is in het ontwerp en de bouw van parkeergarages, heeft het casco gerealiseerd. Bij het ontwerp van het nieuwe gasthuis werd in 2015 al rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst twee extra bouwlagen bovenop het dak van de parkeergarage te realiseren. Via een luchtbrug moest de nieuwbouw aansluiten op het niveau van het OK-complex in het hoofdgebouw. Een uitdagend project, vindt Jeroen Drenth, commercieel projectmanager bij Aan de Stegge Twello. “Vooral als je bedenkt dat hier veel oogoperaties worden uitgevoerd. Wanneer er auto’s onder rijden die remmen en optrekken, mogen er natuurlijk geen trillingen in de operatiekamers doorwerken. Het casco bestaat daarom uit een extra stevige staalconstructie die rust op dempers, voorzien van veren. Deze verenpakketten nivelleren de trillingen van het autoverkeer in de garage. De pakketten zijn onderdeel van een oplossing die tot stand is gekomen door middel van uitgebreide trillingsmetingen en berekeningen.”

De aluminium gevel van de parkeergarage is doorgetrokken naar het OK-complex.

Unieke en gedurfde oplossing

De fundering en constructie (kolommenstructuur) van de parkeergarage zijn destijds sterk genoeg gemaakt om de belasting van de toekomstige bovenbouw te kunnen dragen. Ook was het bestaande trappenhuis eenvoudig op te toppen. De veerdempers staan nu op de overgang tussen het dak van de parkeergarage en de onderkant van het casco van de nieuwbouw. Het trillingsniveau is daarmee zodanig gereduceerd dat de medische activiteiten in de bovenbouw – via de luchtbrug eveneens stevig verbonden met het hoofdgebouw – geen hinder ondervinden van het onderliggende verkeer. Deze unieke en gedurfde oplossing is bedacht door het Reinier de Graaf Gasthuis, EGM architecten en Royal HaskoningDHV en verder ontwikkeld door een bouwteam dat, naast de genoemde partijen, eveneens bestond uit Aan de Stegge Twello.

Casco van staal en beton

Het casco van de nieuwbouw is opgebouwd uit staal en beton. Drenth: “De gevel wordt gevormd door houtskeletbouw. Houtskeletbouw is uiterst flexibel en licht van gewicht, handig als je op 20 meter hoogte moet bouwen. Bovendien is de luchtdichtheid van dit bouwdeel enorm belangrijk en met hout­skeletbouw kun je dat goed realiseren.” Verder bestaat de buitengevel uit aluminium beplating. Deze beplating sluit perfect aan op de aluminium gevel van de parkeergarage, en is bovendien onderhoudsarm. 

Veiligheid

Eén van de kernwaarden van Aan de Stegge Twello is veiligheid. Er moest een zware constructie worden neergezet, terwijl in het ziekenhuis werd doorgewerkt en de parkeergarage grotendeels in gebruik bleef. Dit moest gebeuren zonder concessies aan de veiligheid te doen. Drenth: “We hebben hiervoor een BLVC-plan opgesteld en onder meer een veiligheidszone ingericht met crash decks voor de veiligheid van voetgangers. Om het werk in de naastgelegen operatiekamers niet te belemmeren, moest veel gecommuniceerd worden. We maakten afspraken over bouwtijden en locaties waar materieel kon staan. Gelukkig heeft dit nergens tot problemen geleid en konden alle operaties gewoon doorgang vinden.”

Aan de Stegge Twello kreeg de opdracht, omdat deze bouwer de parkeergarage destijds naar tevredenheid gebouwd heeft en tegelijk al had nagedacht over toekomstige uitbreiding. Het familiebedrijf bestaat 48 jaar en ontwerpt en bouwt al 20 jaar modulaire en multifunctionele parkeergarages.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details