Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Stijlvolle vloeren voor SPITS Alkmaar: Hygiënisch en onderhoudsvrij
De green-wall in de binnentuin.

Stijlvolle vloeren voor SPITS Alkmaar: Hygiënisch en onderhoudsvrij

Stijlvolle vloeren voor SPITS Alkmaar

De thuisbasis van SPITS, specialist in het leveren van automatisch ingepakte geneesmiddelen aan onder andere apotheken, voldeed niet meer. Het te kleine pand werd daarom verbouwd en uitgebreid, naar een ontwerp van ORBIT architecten. De moderne en onderhoudsvriendelijke vloeren in het pand zijn afkomstig van Gerflor.

Het bedrijfsrestaurant.

Heddes Bouw & Ontwikkeling is voortvarend te werk gegaan en heeft het pand in negen maanden tijd met de nieuwbouw 2,5 keer groter gemaakt en het bestaande deel verbouwd. Het gebouw op bedrijventerrein Boekelermeer-Zuid in Alkmaar werd met ruim 6.000 m2 uitgebreid.

Van alle gemakken voorzien

SPITS heeft een nieuwe cleanroom gekregen die 1.000 m2 beslaat. Hier wordt de MediRol geproduceerd. Deze rollen met medicijnen zijn op volgorde van innemen en per innamemoment aan elkaar gekoppeld. Hierdoor is goed te controleren of de medicatie is ingenomen. Kantoren, vergaderruimten en auditorium zijn opgeschaald. Het personeel kan daarnaast gebruik maken van een fitnessruimte, stilteruimte, kolfruimte, coffee corner en bedrijfsrestaurant. Dit restaurant heeft een overdekt terras, dat net als de coffee corner in de nieuwbouw is geplaatst.

Mipolam Affinity in de cleanroom.

In alle opzichten groen

De ingang van het gebouw is verplaatst naar de binnentuin, een mooie lichte en groene open ruimte tussen het bestaande pand en de nieuwbouw. SPITS is niet alleen groen in de afwerking van wanden en vloeren, maar heeft ook een green-wall in de binnentuin. Hier staan bomen en planten in plantenbakken zodat het een echte kas wordt. Het groene imago wordt versterkt door de zonnepanelen en warmtepompinstallatie die het gebouw van stroom en warmte voorzien. Ook zijn vijftien laadpalen voor bedrijfsauto’s gerealiseerd.

Ook Gerflor past in de duurzaamheidsambitie. Esther de Jong, Rayon Manager bij Gerflor: “De Gerflor pvc-vloeren zijn zeer slijtvast en kunnen gemakkelijk 20 tot 30 jaar meegaan. Door de revolutionaire finish is schoonmaak en onderhoud heel eenvoudig, je gebruikt weinig water, chemicaliën en energie om de vloeren mooi te houden. Groot voordeel is bovendien dat de pvc-vloeren 100% recyclebaar zijn. Er zit dus ook al veel gerecycled materiaal in de vloeren. Het second life programma is hier een onderdeel van. Schoon snij-afval en end-of-life producten krijgen hiermee een tweede leven.” Voor een gezond binnenklimaat zijn de emissiewaarden heel belangrijk. Bij de vloeren van Gerflor liggen deze 100 x lager dan volgens de standaard is vereist. Natuurlijk voldoen de vloeren ook 100% aan de REACH verordening.

De kleur en de tegelvorm van de Creation 70 Halifax pasten prima in het interieurontwerp.

Hygiënische Gerflor vloer

Hygiëne heeft een hoge prioriteit in een pand waar met medicijnen wordt gewerkt. De Mipolam Affinity is hiervoor bij uitstek geschikt. In de cleanroom werd 1.500 m2 Mipolam Affinity in de kleur Crystal Ice geïnstalleerd door Klifroest Woning & Projectinrichting. Architect Tjin Kwa van ORBIT architecten: “We kozen voor Mipolam Affinity omdat dit vloertype gemakkelijk gereinigd kan worden. De voorgevormde opgezette plint is eenvoudig toepasbaar en sluit perfect aan op de wanden, waardoor de vloer in zijn geheel onderhoudsvriendelijk is. De cleanroom en productieruimtes hebben een prachtige uitstraling gekregen dankzij de gladde, vlakke vloeren.” De Jong legt uit dat Mipolam nog andere voordelen heeft. “Mipolam Affinity is een elastisch product dat de eventuele werking van een gebouw opvangt. Dit is ideaal bij nieuwbouw, zoals hier het geval was. Daarnaast worden de vloer en de wandplinten thermisch gelast waardoor je een waterdichte en hygiënische vloer krijgt die bekend staat om zijn bestendigheid tegen chemicaliën.”

Stijlvolle tegels

Projectstoffering Leiden plaatste in de entree, hal, loungeruimte, productieruimtes en het bedrijfsrestaurant Mipolam Affinity Tundra en ­Creation 70 Halifax pvc-tegels. Kwa: “De kleur en tegelvorm van de Creation 70 Halifax pasten prima in het interieurontwerp. Dat gaf de doorslag.” Volgens De Jong heeft de tegel met steenlook een stijlvolle uitstraling. “Dit komt mede door het matte effect van de Creation 70-tegel. Ook deze vloer is zeer slijtvast en gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.” Ondertussen is het vernieuwde gebouw van SPITS al geruime tijd in gebruik en zegt zij over de gelegde vloeren: “Kapotgetrapte medicatie is bij de productiemachines gemakkelijk op te vegen door de gladde vloer, waardoor er geen medicatieresten aanwezig blijven.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details