De druk door de Green Deal om het gebouwpatrimonium te verduurzamen, neemt alleen maar toe. Hysopt ervaart dat en heeft de tools voorhanden om gebouwen, en vooral ook die van zorginstellingen, stappen vooruit te helpen met het oog op 2030. Centraal daarbij staat het terugdringen van de energiekosten en CO2-uitstoot.
“Er zijn twee mogelijkheden”, zegt Roel Vandenbulcke, CEO en founder van Hysopt. “Je isoleert de schil en/of je optimaliseert de installaties.” Hij weet dat eerstgenoemde optie voor reeds bestaande gebouwen vaak gepaard gaat met heel wat praktische consequenties en een enorme investeringskost. “In de praktijk gebeurt er dan vaak ook niets, de stap is gewoon te groot….” De tweede optie, waarbij de verwarmings- en koelinstallaties worden aangepakt, is veel laagdrempeliger. Dat blijkt uit tal van succesvolle praktijkcases, waar grote stappen worden gezet als het gaat over het terugdringen van de CO2-uitstoot én tegelijkertijd de energiekosten worden verlaagd.
Vandenbulcke heeft de ervaring dat bij zorginstellingen, mede door het vaak hoge energieverbruik, al snel en efficiënt verduurzaming kan worden doorgevoerd op systeemniveau. “Het optimaliseren van de klimaatinstallaties vraagt vaak kleinere investeringen mits het op de juiste wijze wordt gedaan. We richten ons dan op de engineering van het volledige systeem. Het simpelweg ‘wegknippen’ van een ketel om deze te vervangen door een warmtepomp, is absoluut niet hoe het moet. Een meer holistische aanpak waarbij alle systeemcomponenten op elkaar zijn afgestemd en optimaal kunnen samenwerken, is noodzakelijk.” Dat het op dat vlak bij bedrijven en instellingen toch vaak fout gaat, schrijft Vandenbulcke toe aan te weinig inzicht in het complexe en dynamische gedrag van dergelijke installaties. “Er worden dan meestal ad hoc maatregelen genomen, waarvan de verhoopte resultaten uitblijven of de installatie zelfs nog slechter werkt dan tevoren. ”
Het is duidelijk dat ‘knip- en plakwerk’ niet past in de vocabulaire van Hysopt. De doorgewinterde techneuten van het bedrijf creëren met hun Hysopt software een virtuele omgeving waarin het ontwerp van de installatie kan worden geoptimaliseerd. “We bouwen de energiestromen in een gebouw nauwgezet na. Doorgronden, analyseren en simuleren. Eerst optimaliseren in een digitale omgeving. Het is daar waar alle onwetmatigheden zich openbaren. Vanuit die gegevensstroom worden alternatieven naast elkaar gelegd en volgen er adviezen. Steeds is de inzet: laten zien wat de effecten op aanpassingen en investeringen zijn.” En die zijn significant, zo blijkt. Vandenbulcke weet uit de praktijk dat een CO2-reductie van 40 procent haalbaar is. Centraal daarbij staat uiteraard ook het terugdringen van de energiekosten. Noodzaak, zo blijkt. Immers: voor en na het gesprek met Vandenbulcke zwelt het nieuws over de stijging van de gasprijzen aan in de media. Vanzelfsprekend kunnen opdrachtgevers de digitale modellen ook inzetten met het oog op de toekomst. “Bij onderhoud of uitbreidingen van systemen. Opdrachtgevers kunnen dan snel zien waar onderhoud vereist is en hoe efficiënt uitbreiding kan worden gerealiseerd.”
Bij Hysopt werken 28 medewerkers aan een duurzame toekomst voor (zorg)instellingen, overheid, onderwijs en bedrijven. Het kantoor is gehuisvest in Antwerpen en is actief in België, Nederland en Groot-Brittannië.