Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Thema Leveranciers aan Ziekenhuizen

Thema Leveranciers aan Ziekenhuizen

Het belang van laminaire luchtzuiveringssystemen in (mobiele) operatiekamers

Nederland heeft een voortrekkersrol in Europa wat betreft onderzoek, ontwikkeling en toepassing op het gebied van luchtzuiveringssystemen in operatiekamers.

Zeer recent, in de maartuitgave van dit magazine, presenteerden Jelle Loogman en Ivo de Visser een nieuwe benadering van luchtzuivering. Hoewel Nederland vooroploopt wanneer het gaat om schone lucht in operatiekamers, erkenden zij dat nog steeds 3% van de patiënten die een chirurgische ingreep ondergaat, bacteriële infecties oploopt. Vanguard Healthcare is ’s werelds grootste dienstverlener op het gebied van mobiele operatiekamers. Deze mobiele operatiekamers beginnen een vast onderdeel van het decor te worden in Nederlandse ziekenhuizen die een renovatie ondergaan, onder meer dankzij de laminaire luchtzuiveringssystemen.

Stevig geïnvesteerd
“Omdat we weten dat luchtzuiveringssystemen van groot belang zijn voor klinische teams, hebben we gedurende vele jaren stevig geïnvesteerd in de ontwikkeling van een hoogwaardig laminair luchtzuiveringssysteem”, zegt Mary Smallbone, managing director Europe van Vanguard Healthcare. “Onze laminaire luchtzuiveringstechnologie voldoet aan gradatie A van de EUGMP-normering en biedt een omgeving met HEPA-gefilterde lucht die tot wel zeshonderd keer per uur wordt ververst. Chirurgische teams kunnen dus tijdens het renovatieproces onder dezelfde omstandigheden werken als waaraan ze gewend zijn.”

Voor meer info: Rob van Liefland, 0800-0232294, [email protected] of www.vanguardhs.com/nl


Goede bewegwijzering schept duidelijkheid

Ziekenhuizen zijn vaak complexe omgevingen waarin het niet altijd eenvoudig is om je weg te vinden. Een ervaren partner, zoals Signburo, kan hierbij duidelijkheid verschaffen.

“Het is belangrijk om al vroeg in het traject betrokken te zijn. Op die manier kunnen wij samen met de opdrachtgever en de (interieur)architect grondig analyseren wat de behoeften zijn en gepaste adviezen geven”, vertelt een woordvoerder van Signburo. “Toepassingen in de zorgsector vragen om een brede kennis. We moeten niet alleen vertrouwd zijn met alle mogelijke bewegwijzeringsconcepten, maar ook met kleurgebruik, leesbaarheid, grafische tendensen, diverse folietoepassingen, veiligheidssignalisatie, digitale signalisatie en braille. Het is fantastisch om telkens weer onze ervaring en knowhow te kunnen gebruiken in het belang van onze klanten.”

Voor meer info: www.signburo.be

DSC015812


Uw specialist voor de gezondheidssector

Om ervoor te zorgen dat de patiënten en het personeel zich prettig voelen: inrichtingsoplossingen van nora.

Kleur is een belangrijk aspect bij het inrichten van gebouwen in de gezondheidssector. Kleur draagt aanzienlijk bij tot het persoonlijk welbevinden en als gevolg daarvan tot een positief genezingsproces. Kleur roept niet alleen emotionele reacties en associaties op, maar ook lichamelijke reacties. Bij kleurtherapie worden kleuren daarom gericht toegepast om bepaalde pijn te verlichten of te genezen.

Kleuren voor de gezondheidssector
Nora rubber vloerbedekkingen worden gekenmerkt door een breed kleurenpallet. Met het materiaal rubber zijn zowel uiterst felle kleuren als onopvallende
pasteltinten mogelijk. Met noraplan signa en noraplan sentica heeft nora unieke vloerbedekkingen ontwikkeld die speciaal voor de gezondheidssector zijn ontworpen. Noraplan signa is verkrijgbaar in 48 kleuren. Noraplan sentica is vanaf voorjaar 2012 op de markt en is nu al een groot succes. Het harmonische kleurbeeld van noraplan sentica bestaat uit 32 kleuren die worden aangevuld met 6 solitaire kleuren om accenten te leggen.

Nieuwe oppervlak- en kleuropties voor noraplan stone
Dit jaar viert noraplan stone haar 25-jarig bestaan. Om deze lange geschiedenis van betrouwbare prestaties te vieren, lanceert nora opnieuw het productassortiment met enkele frisse vernieuwingen. Het meest recente assortiment van noraplan stone biedt nu een optie voor een glad oppervlak en diverse nieuwe kleuren. Net zoals het traditionele gestructureerde, reflectiebrekende oppervlak, heeft het gladde alternatief een onopvallend, willekeurig granulaatdesign en een fris, modern kleurenpalet. Het is vooral geschikt voor scholen, ziekenhuizen, transportomgevingen en andere openbare ruimten. Nora vloerbedekkingen bestaan uit hoogwaardige industriële en natuurlijke rubberkwaliteiten, mineralen uit natuurlijke bronnen en milieuvriendelijke kleurpigmenten. Geen enkele nora vloerbedekking bevat pvc, weekmakers (ftalaten) of halogenen (bijvoorbeeld chloor). Bovendien beschikt nora vloerbedekking over talrijke Green Design-certificaten zoals de Blauwe Engel en het FinseM1-ecolabel, die bijdragen aan een gezond binnenklimaat.

www.nora.com

Bronovo-Ziekenhuis-noraplan-signa2


Medisch Centrum De Grebbe

Het Medisch Centrum is ontworpen als een maatpak voor de vele gebruikers.

Het biedt niet alleen onderdak aan vier huisartspraktijken en een apotheek, maar ook aan diverse andere (para)medische disciplines. De vide in het hart van het gebouw vormt het verbindende element tussen de verschillende gebruikers en hun cliënten.

Voor meer informatie: www.verschuren-interieurbouw.nl

GR_APO_03


Grote koelcapaciteit voor LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) breidt uit, terwijl de HVAC-eisen voor ziekenhuizen steeds strenger worden. De technische installaties van het gebouw moeten daarom mee evolueren. De vier Carrier-koelmachines bijvoorbeeld, zijn deels verouderd en voldoen niet aan de capaciteit die het Medisch Centrum in de toekomst nodig zal hebben. Daarom vervangt Carrier twee van de watergekoelde centrifugaal koelmachines door een groter vermogen.

De vier bestaande koelmachines hadden elk een vermogen van circa 2,75 MW, de in de toekomst te verwachten koelvraag in het ziekenhuis wordt echter geraamd op 18,5 MW. Door deze stijgende koelvraag, werd ervoor gekozen om in dit project alvast de twee oudste Carrier-koelmachines te vervangen door twee watergekoelde centrifugaal koelmachines van ieder 5 MW. Hierdoor komt in de nabije toekomst 15,5 MW beschikbaar en kan nadien bepaald worden wat het exacte benodigde koelvermogen inclusief de uitbreidingen wordt. Zo is het LUMC klaar voor de toekomst. Carrier, dat al lang voor het ziekenhuis werkt, leverde en plaatste de machines en zorgt voor het onderhoud. Tevens verleende Carrier tijdens de engineerings-, uitvoerings- en opstartfase advies, om zo tot een volledig operationele en optimaal werkende koelinstallatie te komen.

Compressor
Die nieuwe koelmachines zijn groter dan de vorige, maar zijn ook opgebouwd met de nieuwste compressietechnieken, efficiëntere warmtewisselaars en een slimme microprocessorregeling. De gebruikte compressor is een ééntraps-centrifugaalcompressor met open waaier en een speciaal geconstrueerde aerodynamische tunneldiffuser. Samen met een op de bedrijfscondities afgestemde waaierdiameter, verzekert die constructie een optimaal rendement bij de gevraagde bedrijfscondities. De compressor, motor en transmissie zijn samengevoegd in een semi-hermetische constructie, om lekkage van het koudemiddel te voorkomen.

Verbeterd rendement
De koelmachines zijn uitgerust met een variabele frequentieregelaar (VFD), aangestuurd door de microprocessor. Door de toerenregeling van de compressor is het rendement in situaties van deellast aanmerkelijk hoger. De frequentieregelaar is gemonteerd in de fabriek, bedraad en volledig getest, zodat de werking gegarandeerd is.

ALC-regeling
Tevens is er een ALC-regeling geleverd aan het LUMC voor een optimaal rendement en optimale bedrijfszekerheid van de koelcentrale. De Carrier ALC-regeling stuurt alle koelmachines, koeltorens, kleppen, pompen en de vrije koeling aan. Daarnaast is er een datakoppeling op basis van BACnet IP naar het bovenliggende gebouwbeheersysteem.

Vertrouwen
Het all-in onderhoudscontract van de koelinstallatie loopt twintig jaar. Het maakt dus een heel belangrijk deel uit van de opdracht. Dat toont aan dat het ziekenhuis een groot vertrouwen heeft in Carrier.

19XR-(US)


Artimo gaat voor een huiselijk gevoel

Zoals u weet, speelt het interieur in ziekenhuizen een belangrijke rol. Vooral stoffen en gordijnen zorgen voor warmte, sfeer en kleur. Dit huiselijke gevoel wil Artimo patiënten graag laten ervaren. Met steeds nieuwe materialen, kleuren en ontwerpen die de zintuigen op een prettige wijze prikkelen. Want een aangenaam interieur bevordert het welbehagen van de bewoners.

Artimo Textiles B.V. is een ervaren, gespecialiseerde leverancier met een eigen collectie gordijn- en meubelstoffen voor projecten. Alle stoffen zijn van hoge kwaliteit en zijn samengesteld uit 100% polyester FR of Trevira CS. Deze stoffen zijn permanent vlamvertragend volgens de internationale normen. Als opdrachtgever wilt u uiteraard vaak een eigen sfeer in een gebouw creëren. Samen met u of uw architect kijkt Artimo daarom naar een optimale oplossing voor de diverse ruimtes. In onze uitgebreide showroom en met onze uitgekiende bestekservice, kunt u een overwogen materiaal- en kleurkeuze maken, zodat ‘het totale plaatje’ klopt.

Voor meer informatie: www.artimo.nl

artimo-FACTORY_32_org-kopiëren

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details