Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Toegankelijkheid zonder concessies

Toegankelijkheid zonder concessies

De mentale en fysieke fitheid van de bewoners van woonzorgcentra kan per dag verschillen. Waar zij vandaag hun woningtoegangsdeur nog kunnen openen en sluiten zoals zij gewend zijn, kan dit morgen weleens te zwaar zijn of zelfs vergeten worden. Hierdoor kan de toegankelijkheid en/of het buitenhouden van medebewoners in het gedrang komen. Een deurdranger lijkt in dit geval misschien verlichting te bieden, maar is met een gemiddelde openingskracht van circa 30 tot 40 Newton vaak te zwaar voor de doelgroep. Daarom ontwikkelde GEZE de Powerturn; een automatische deuraandrijving die op elk moment van de dag en in elke situatie een optimale toegankelijkheid én veiligheid garandeert. Eenvoudig, licht en zonder concessies.

De Powerturn past met zijn geringe inbouwhoogte van slechts zeven centimeter naadloos in elk design.

GEZE is een Duits familiebedrijf met 160 jaar ervaring in het produceren van oplossingen op het gebied van deur-, raam- en veiligheidstechniek. Het bedrijf is marktleider in Duitsland, waar het in de buurt van Stuttgart is gevestigd met een grote ontwikkel- en productielocatie. Hier wordt ook de GEZE Powerturn geproduceerd. “Met de Powerturn bieden wij een unieke oplossing voor alle deuren die eenvoudig te openen moeten zijn, maar na elke opening ook weer veilig moeten sluiten, bijvoorbeeld in combinatie met toegangscontrole”, vertelt Ronald van Driel, Sales Manager Nederland bij GEZE. “Met deze innovatie introduceren wij eigenlijk een zelfsluitende vrijloopdranger, die perfect geschikt is voor bijvoorbeeld verzorgingshuizen. De Powerturn kan eenvoudig en snel op de woningtoegangsdeuren van bewoners geïnstalleerd worden en is qua instellingen aanpasbaar aan de op dat moment geldende wensen. Zorgmedewerkers kunnen per dag of zelfs per dagdeel bepalen welke functies voor welke bewoners het meest geschikt zijn: zelf openen en sluiten, zelf openen en automatisch sluiten of automatisch openen en sluiten. Hierdoor behouden bewoners zo lang mogelijk de eigen regie, zonder dat de toegankelijkheid én veiligheid negatief worden beïnvloed.”

In de aandrijving van de Powerturn bevindt zich een volledig voorgespannen veer, die op elk moment een maximale gebruiksvrijheid garandeert.

Herkenbare handelingen

De GEZE Powerturn biedt een optimum in brandveiligheid, inbraakveiligheid en privacy, vertelt Van Driel. “Zonder concessies te doen aan de toegankelijkheid van de zorgwoning. Diverse onderzoeken onderschrijven dat bijvoorbeeld senioren met een slechte mentale gezondheid gebaat zijn bij herkenbare handelingen. Ook als het om de woningtoegang gaat. Immers zorgt herkenbaarheid voor houvast en rust. Toch kan het tegelijkertijd nodig zijn dat bewoners in hun handelen worden ondersteund. Daarom maakt de geïntegreerde smart swing-functie in de Powerturn een herkenbare handmatige doorgang zonder weerstand mogelijk. In de aandrijving van de Powerturn bevindt zich een volledig voorgespannen veer, die op elk moment een maximale gebruiksvrijheid garandeert. Doordat de veer niet constant door de behuizing beweegt, wordt slijtage beperkt en blijft de Powerturn lange tijd geruisloos functioneren. Bewoners worden geactiveerd om zo lang mogelijk te handelen ‘zoals thuis’, zonder dat zij hierbij fysieke kracht moeten leveren. Een geïntegreerde zelfsluitfunctie helpt vervolgens om ‘vergeten’ deuren alsnog te sluiten.”

Flexibel aanpasbaar

De functies van de GEZE Powerturn kunnen eenvoudig in het gebouwbeheersysteem of met een fysieke programmaschakelaar worden aangepast, vertelt Van Driel. “Zo creëren we een volledig flexibel concept, dat op elk moment aansluit op de bewonersbehoeften en zorgindicatie. Het is niet langer nodig om deurautomaten te vervangen of zelfs om bewoners te verhuizen naar een andere kamer, indien hun mentale en fysieke fitheid wijzigt. Bewoners kunnen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven.”

Geïntegreerde oplossing

Dankzij de krachtige aandrijving en geavanceerde smart swing technologie is met de Powerturn ook het eenvoudig openen en zorgvuldig sluiten van deuren met een hoge windlast, een hoge onder- of overdruk en/of zware deuren (<600 kg) mogelijk. “Hiermee bieden we voor elke deur in het gebouw een oplossing van de allerhoogste kwaliteit.” 

De voordelen in een notendop:

• Drie aandrijvingsvormen ineen, gelijktijdig toepasbaar dankzij een voorgespannen veer:

– Smart Swing voor manueel gebruik van de deur met minimale weerstand.

– Servo voor gemotoriseerde ondersteuning bij manuele opening van de deur.

– Volautomaat voor volledig contactloos openen en sluiten van de deur.

• ITs oplossing in alle situaties; minimale weerstand voor het openen, zelfsluitend voor bijvoorbeeld toegangscontrole.

• Zeer krachtig; geschikt voor deuren tot 600 kg of 1.600 mm deurbreedte.

• Probleemloos te installeren in elk ontwerp dankzij een minimale kaphoogte van 7 cm.

• Grote vrije doorgang met een openingshoek tot 136°.

EN16005 zonder onverwachte meerkosten; krachtverloop instelbaar zonder toebehoren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details