Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Van Rompuy reikt PRoF Award uit aan ‘Cycling through your past’

Van Rompuy reikt PRoF Award uit aan ‘Cycling through your past’

Herman Van Rompuy heeft de eerste PRoF Award voor innovatieve gezondheidszorg uitgereikt. Die ging naar het project ‘Cycling through your past’ van woonzorgcentrum De Witte Meren in Mol.

PRoF is een internationale denktank uit de zorg- en medische sector die partijen bijeenbrengt rond de evolutie van zorgsystemen. Het consortium ontwikkelt projecten in de zorg. Geïnteresseerden kunnen daarvoor in Poperinge terecht.

De Witte Meren
Professor Renaat Peleman, hoofdarts van het UZ Gent en eerste PRoF-leerstoelhouder, lanceerde een oproep om innovatieve projecten rond de gezondheidszorg in te sturen. Er kwamen vijf genomineerden uit de bus die elk hun project mochten presenteren aan de jury, voorgezeten door voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Winnaar ‘Cycling through your past’ van De Witte Meren in Mol ontving een cheque van 10.000 euro. In totaal werden 32 projecten ingediend, waarvan er 23 uit België kwamen. Vier Belgische projecten en een Brits project werden tot winnaar verkozen.

Meer bewegen
‘Cycling through your past’ stimuleert ouderen om meer te bewegen. De clou van het project is dat bij het trappen op de hometrainer het geprojecteerde beeld vooruit gaat, net zoals bij de streetview van Google maps, waar de fietser virtueel ook naar links en naar rechts kan afslaan. De navigatie kan ook op andere systemen dan een hometrainer worden toegepast.

Mondiale uitstraling
Een toespraak van Herman Van Rompuy mocht zeker niet ontbreken. “Innovatie vormt de sleutel van de toekomst”, opperde de ex-president van Europa. “Vergrijzing is onze uitdaging, maar het zijn vooral de jongeren die we hiervoor warm willen maken. Zij maken onze toekomst, niet de ouderlingen.”
Met de ‘award of innovation’ is initiatiefnemer Jan Van Hecke goed op weg om de zorgsector in beweging te zetten. Wetenschap, politiek en bedrijfsleven weet hij machtig mooi te bundelen. Het PRoF consortium startte in 2009, maar kent vandaag de dag een brede uitstraling naar de wereld. Dat er sinds dit jaar een PRoF-leerstoel aan de Universiteit Gent is opgericht, bewijst de brede interesse vanuit de wetenschappelijke hoek.

Tekst: Philip Willaert

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details