Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Veilige zorg, zo doet de techniek dat

Veilige zorg, zo doet de techniek dat

Geslaagd jaarcongres VBOI

Het 27e jaarcongres van de Vereniging voor Beheer & Onderhoud in Instellingen (VBOI) stond op 6 november jongstleden in het teken van veiligheidsborging en risicomanagement in de zorg. Een korte terugblik.

Jan-Martien Touw is voorzitter van de VBOI en in het dagelijks leven hoofd Vastgoed & Techniek van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Hij kijkt met voldoening terug op het afwisselende congres, dat werd georganiseerd onder de titel: ‘Veilige zorg, zo doet de techniek dat’. “De dag werd geopend door het Leger des Heils, lid van de VBOI en tevens gastheer van dit jaar met hun congreslocatie in Ede, een zorginstelling met vijfhonderd locaties in Nederland, dus een behoorlijk grote speler. De facilitair manager had een interessante uitweiding over hoe zij landelijk, regionaal en lokaal werken en ook een mooi verhaal over hun fifty-fifty-concept, dat mij zeer aansprak. De helft van hun personeel is in dienst, de andere helft is re-integratiemedewerker, mensen die maatschappelijk buiten de boot zijn gevallen en zo weer een kans krijgen hun leven op te pakken. De technische dienst van het Leger telt tweeënhalf fte vaste dienst en twee tot drie mensen die vroeger in de bouw zaten of technisch tekenaar waren.”

Het VBOI-bestuur op hun congres. Van links naar rechts: penningmeester Marc Verhelst,
voorzitter Jan-Martien Touw en secretaris Gert-Jan Maas.

 

Dark web

“Daarna gaf de kwaliteitsmanager Gerard Gerritsen van het Meander Ziekenhuis een meer theoretische uiteenzetting hoe je kwaliteitsborging in de zorg aanpakt. Aansluitend werd in een aantal break-outsessies meer de praktische kant van dit onderwerp uitgediept, zoals contractvorming, de opzet van je technische dienst, hoe leg je brandveiligheid vast in je organisatie en hoe ga je effectief om met legionella. Uiteraard hebben we ook aandacht geschonken aan digitale veiligheid. We hangen allemaal vast aan netwerken en daardoor zijn we steeds kwetsbaarder voor inbraak op dat vlak. Hoe kwetsbaar bleek toen onze spreker van Smart Digital Operations live op het podium het Dark Web bezocht en liet zien hoe eenvoudig het is om op afstand een laptop over te nemen. Je moet je voorstellen als iemand in een ziekenhuis systemen gaat verstoren en wat voor gevolgen dat kan hebben. Of als iemand de deuren van een gesloten psychiatrische afdeling op afstand openzet. Onze rol is meewerken aan een stuk bewustwording.”

Informeel

De VBOI is een netwerkorganisatie voor en door technici die zich bezighouden met het beheer en onderhoud van zorgvastgoed. De vereniging vertegenwoordigt en behartigt de belangen van 350 leden, waarvan twee derde werkzaam is in de zorg en een derde bij bedrijven die diensten en producten leveren aan zorginstellingen. Touw: “We organiseren elk jaar een congres en een aantal netwerkbijeenkomsten. De insteek van onze bijeenkomsten is steevast dat we informeel kennis en informatie uitwisselen en contacten leggen en onderhouden. Hoe pakken jullie legionella aan? Welke functieomschrijving gebruik jij daarvoor? Wat kost die installatie? Allemaal zaken die we openhartig bespreken.”

Hans Kazan vertelt waarom een truc kan mislukken.

 

Andere tijden

“We willen bij het VBOI vooral van elkaar leren”, vervolgt Touw. “Je moet bedenken dat je vroeger bij wijze van spreken alles met een baco en een schroevendraaier kon oplossen. Een koelmachine deed het of deed het niet. Tegenwoordig werk je met warmtepompen en een WKO-installatie, laptops en smartphones, regelgeving die streng en ingewikkeld is. En de ontwikkelingen gaan steeds sneller. Wij bieden voor onze leden een context om up-to-date te blijven van alle ontwikkelingen. Zo organiseren wij in januari een kennissessie voor zorgleden over de inspectie van medisch geclassificeerde ruimtes als OK’s en behandelkamers. Hoe kun je dat het beste doen? Waar moet je op letten? Wat is er te verbeteren? hoe ga je om met de registratie? Dat soort onderwerpen.”

Tot besluit: “Het is allemaal best taaie kost. Daarom hebben we Hans Kazàn ingehuurd om een vrolijke noot in de dag te brengen. Die vertelde een simpele analogie: een goochelaar moet zich altijd verdomd goed voorbereiden op zijn acts, anders verklapt hij zijn truc, of het mislukt. In onze branche moet je ook altijd overal op letten en je aan je afspraken houden, anders kan het goed mis gaan. En wij kunnen niet toveren in de zorg.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details