Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Vives lanceert bachelor- opleiding zorgtechnologie

Vives lanceert bachelor- opleiding zorgtechnologie

Hogeschool Vives start vanaf september 2015 met een gloednieuwe bacheloropleiding in zorgtechnologie aan de campus Kortrijk. De opleiding is binnen de eigen zuil een nieuwkomer.

Onlangs kreeg de hogeschool hiervoor een officiële accreditatie. Met de nieuwe opleiding speelt Vives in op de behoeften van morgen. De technologische ontwikkelingen hebben ook hun intrede gedaan in de gezondheidszorg en de welzijnssector. In Vlaanderen neemt het aantal zorgbehoevenden steeds verder toe en daarmee ook de vraag naar zorg. De Vlaamse regering wil in dit verhaal tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg garanderen en betere ‘zorg op maat’ aanbieden. Zorgbehoevenden zouden zo langer thuis kunnen blijven dankzij preventie en thuiszorg.

Inhaalbeweging
In vergelijking met onze hoogtechnologische buurlanden Nederland en Duitsland is er wat zorgtechnologie betreft behoefte aan een fikse inhaalslag. Dat de voorstelling van de nieuwe opleiding bij ProF plaatsvond in Poperinge is geen toeval. Immers is het PRoF-platform een forum waar bedrijven en wetenschap elkaar kruisen en bevruchten. Er wordt vooral gemikt op de huidige en toekomstige innovatie. Frontman van PRoF, Jan Vanhecke, zei dan ook spontaan zijn morele steun toe aan de nieuw opleiding. Het PRoF-platform staat boven elke ideologie en verenigt zowel katholieke als vrijzinnige zuilen.

192 miljard
De groep personen die steeds meer zorg en begeleiding nodig heeft, neemt in Vlaanderen nog toen. Rond 2050 verwacht men dat een derde van de Europese bevolking ouder zal zijn dan zestig jaar. Velen onder hen zullen lijden aan dementie, chronische aandoeningen, kanker, reuma, diabetes mellitus, CVA, cardiovasculaire problemen et cetera De hiermee gepaard gaande kosten worden geschat op 192 miljard euro per jaar voor de hele EU.

Wensen en behoeften
De provincie West-Vlaanderen wordt als eerste provincie geconfronteerd met de diverse uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt. Momenteel telt West-Vlaanderen een beroepsactieve bevolking van 534.869 personen (tussen de 20-64 jaar); dit op een totale bevolking van 1.170.000 West-Vlamingen. Daarnaast wordt ook hier vastgesteld dat de zorgvraag verandert. De zorgvragers van morgen wensen immers zelf de regie in handen te hebben, aangepast aan hun wensen en behoeften.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details