Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Wayfinding’ in Heilig- Hartziekenhuis
De nieuwe huisstijl van het Heilig Hart Ziekenhuis is verwerkt in de signalering.

‘Wayfinding’ in Heilig- Hartziekenhuis

“De laatste tijd word ik bijna niet meer aangesproken door patiënten en bezoekers met de vraag ‘waar kan ik deze afdeling vinden?’” Voor Barbara Kempeneers, communicatieverantwoordelijke van het Heilig-Hartziekenhuis in Lier (B), hét bewijs dat de nieuwe signalering, verzorgd door Signburo, een grote meerwaarde is.

“De bewegwijzering in het ziekenhuis vroeg om vernieuwing”, zegt Sylvie Vercammen, facilitair directeur van het Heilig-Hartziekenhuis. “We hadden een gedateerde ‘wayfinding’. Dat had ook te maken met de veranderingen in infrastructuur van het ziekenhuis door renovaties en uitbreidingen. Daar werd steeds ad hoc op geanticipeerd, met extra bordjes en bijvoorbeeld stickers over een eerdere verwijzing heen.” Het vroeg om actie en een heldere aanpak, die past bij de metamorfose die het Heilig-Hartziekenhuis doormaakt. 

De nieuwe bewegwijzering laat duidelijk niets te wensen over.

Tijdens de eerste sessie met Johan Lambrechts van Signburo werd al meteen de professionele aanpak duidelijk. Vercammen: “Johan wilde eerst bestuderen wat de exacte behoefte was. Er werd gestart met een studie om te weten hoe het gebouw in elkaar steekt, waar afdelingen zich bevinden en hoe publiekstromen verlopen.” Die aanpak ademde professionaliteit en expertise uit en viel in de smaak bij het team dat de ‘wayfinding’ begeleidde. Lambrechts daarover: “Hun probleem was dat de bestaande bewegwijzering niet mee geëvolueerd was met de groei van het ziekenhuis en dus niet geschikt was om de vele interne reorganisaties op te vangen. Het gevolg was dat patiënten en bezoekers verloren liepen, wat dan weer leidde tot frustraties en het veelvuldig ‘aanspreken’ van het personeel.”

Nieuw concept op maat

“De volledige wayfindingstudie die we hebben uitgevoerd, mondde uit in een nieuw concept. Wij hebben de ‘oude’ methodiek van kleuren en blokken overboord gegooid en een nieuw concept op maat van het ziekenhuis voorgesteld. Daarin hebben we geadviseerd om te werken met een gecombineerde oplossing van routenummers en letters naar de liften en patiëntenafdelingen.” Het zorgt niet alleen voor duidelijkheid voor patiënten en bezoekers van het Heilig-Hartziekenhuis; ook de afdeling communicatie doet er zijn voordeel mee. Kempeneers: “Als er nu iets verandert, is het eenvoudig om een nummer aan te passen op een fysieke verwijzing of in bijvoorbeeld een informatiefolder.”

Persoonlijke, lokale touch

Signburo wilde bovendien graag een persoonlijke, lokale touch geven aan de bewegwijzering en stelde voor om te werken met iconische beelden van de stad Lier. “We zijn gevestigd in het centrum en met de stad verweven. Signburo is erin geslaagd om dat ook in het ziekenhuis tot uiting laten komen”, bevestigt Kempeneers. Ze wijst ook nog op de nieuwe huisstijl van het Heilig-Hartziekenhuis. “Ook die is door Signburo mooi grafisch verwerkt in de nieuwe bewegwijzering.” Zonder bedragen te noemen, geeft Kempeneers aan de ‘wayfinding’ de investering meer dan waard te vinden: “Iedereen vindt vlot zijn bestemming, het beheer is gemakkelijker geworden en het ziet er prachtig uit!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details