Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorgcomplex Amarant voorzien van individuele buitenruimten

Zorgcomplex Amarant voorzien van individuele buitenruimten

De invulling door zorginstelling Amarant van de voormalige zwembadlocatie aan de Ringbaan West in Tilburg ademt kwaliteit uit. Niet alleen de bewoners van de veertig appartementen zijn blij, dat is ook de buurt. Misschien wel de hele stad, want het complex geeft invulling aan een lege plek op een markante zichtlocatie aan de ring van Tilburg.

Gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking, kocht Amarant het perceel van de gemeente Tilburg. “Op de voorwaarde dat we daar ook de ruimte zouden krijgen voor een bijzondere ontwikkeling”, zegt Amarant-projectmanager Kees van Loon. Er lag een maatschappelijke bestemming op het perceel en alle partijen schaarden zich achter het plan van Amarant. Stephan Haans (Bureau H-kwadraat architectuur) werd in de arm genomen als architect. 

Het gebouw omvat op de begane grond en de eerste en tweede verdieping tien tweekamerappartementen. De vierde bouwlaag bevat tien studio’s. Alle appartementen/studio’s hebben een eigen keuken. Iedere verdieping is voorzien van een gezamenlijke huiskamer met keuken. Indien gewenst kunnen de bewoners in deze gezamenlijke ruimte genieten van het samenzijn en van een maaltijd.

Zorgcomplex Amarant

Buitenruimte
“De omvang van het complex is bijzonder maar ook de situering in een woonwijk”, spreekt Van Loon uit ervaring. Haans weet dat het op zulke plekken passen en meten is. “We hebben ieder appartement voorzien van een individuele buitenruimte (5 x 1,60 meter), wat ervaren wordt als een enorme meerwaarde. Aan de rand van het gebouw hebben de bewoners een eigen berging.”

Haans vestigt tijdens een rondgang ook de aandacht op de rolstoeltoegankelijkheid en tal van andere voorzieningen. “Het gebouw is geschikt voor mensen met een wat zwaardere indicatie”, vult Van Loon aan. Met 24-uurs zorg – twee teams, wordt alles in en rondom het complex voor de bewoners in goede banen geleid. “We stimuleren zoveel mogelijk zelfstandigheid, van wonen tot koken.”

‘Klasse’
Het Amarant-gebouw straalt klasse uit. Gebruikte materialen, het voegwerk en de betonnen façade vallen in de smaak. Haans: “We worden er vaak op aangesproken hoe we dat voor elkaar hebben gekregen. Het plan is in de crisistijd aanbesteed. Sinds die tijd zijn de kosten met zo’n dertig procent gestegen.” De architect wil nog wel wat kwijt over het design aan de ringbaanzijde. “ De golvende betonnen galerijfaçade symboliseert op een subtiele manier het remmende en optrekkende verkeer op de Ringbaan West.”

Het interieur van het complex komt eveneens van de hand van de medewerkers van H-kwadraat. “Wij zijn naast bouwkundig architecten ook interieurarchitecten. Zo hebben wij onder andere de bewoners vier kleurpaletten voorgelegd. Sferen waaruit ze een keuze konden maken voor de eigen ruimten.” Daarnaast is er bijzonder veel aandacht besteed aan de gezamenlijke huiskamers en algemene ruimten. “Alles van de gordijnstoffen, verlichting  tot de bewegwijzering hebben wij mogen invullen.” 

Zorgcomplex Amarant
Aandacht voor detail in de afwerking van algemene ruimten.

Filosofie
Van Loon belicht nog even de achterliggende filosofie. “Veertig wooneenheden is veel. Maar wanneer mensen met een beperking individueel wonen, is de logistiek beter beheersbaar. Daarom zijn onder meer de eigen balkons zo waardevol. Met een gezamenlijke buitenruimte heb je meer kans op onderlinge frictie. Goed nadenken over de persoonlijke ruimte van de cliënten leidt naar minder inzet van zorg.” 

H-Kwadraat was ook verantwoordelijk voor de directievoering. Aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen (Hooge Mierde), Van den Buijs Installatiebedrijf (Wernhout) en Hoppenbrouwers Techniek  (Udenhout) bouwden het zorgcomplex gezamenlijk in anderhalf jaar tijd.  

Tekst | Willem de Volder  Beeld | Willem de Volder en H-kwadraat
Uitgelichte afbeelding: 
Amarant-projectmanager Kees van Loon (links) en Stephan Haans van Bureau H-kwadraat architectuur.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details