Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorgvastgoed Dag 2023
Landgoed De Horst.

Zorgvastgoed Dag 2023

Integrale aanpak van wonen- en zorgvraagstuk

Nederland heeft de komende jaren meer en beter zorgvastgoed nodig. De veranderende zorgvraag, de nijpende personeelstekorten, maar ook het tekort aan woningen vragen om goede combinaties van wonen en zorg. Met de transformatie van zorgvastgoed tot (nieuwbouw)locaties voor wonen, welzijn en zorg worden twee vliegen in één klap geslagen. Het biedt zorgpartijen uitkomst voor het eigen huisvestingsvraagstuk én zorgt voor een positieve impuls op de woningmarkt. Goede nieuwe concepten vragen echter om een domeinoverstijgende aanpak om de schaarse maatschappelijke middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten.

OPLOSSINGEN EN INSPIRATIE

Op vele fronten wordt nagedacht over oplossingen en gewerkt aan nieuwe manieren van denken om alles wat we belangrijk vinden mee te nemen in het zorgvastgoed. Zoals elk jaar legt IVVD een sterke focus op oplossingen en inspiratie. Het programma voor de Zorgvastgoed Dag is ook dit jaar weer een rijk palet van in totaal 15 bijdragen geworden, vanuit zowel de zorgwereld zelf als door betrokken partijen bij de zorg en het zorgvastgoed.

EEN INKIJK OP HET PROGRAMMA

Zijn er goede voorbeelden van de integrale aanpak?

Hans Hoepel, directeur vastgoedontwikkeling bij GGz Centraal, blikt vooruit op de herontwikkeling van zorgterreinen naar moderne zorgvoorzieningen en woningbouw. Met enkele sprekende voorbeelden laat hij zien hoe de huidige zorgterreinen van GGz Centraal een nieuwe functie krijgen in de hedendaagse maatschappij. Zo zoomt hij onder andere in op de herontwikkeling van Zorgpark Veldwijk in Ermelo, waar ook honderd woningen worden gerealiseerd.

Hans van Esschoten, programmamanager vastgoed bij Patyna, en zelfstandig adviseur Jildou de Jong vertellen over de rol van data bij de integrale aanpak van het wonen- en zorgvraagstuk in Friesland. Zij laten zien hoe de provincie Friesland tot een regionale investeringsagenda en een verbindende regiovisie voor het zorgvastgoed komt op basis van een data-analyse. De data-analyse van Data Fryslân geeft hierbij per potentiële locatie voldoende inzicht voor het concreet uitwerken
van businesscases.

Wat speelt er nog meer in het zorgvastgoed?

Freek Koersvelt, manager Zorgvastgoed bij Woonzorg Nederland, laat zien hoe Woonzorg Nederland samen met huurders en partners kleur geeft aan wonen voor senioren. Samenwerking en het stimuleren van ontmoeting zijn hierbij belangrijke pijlers. De aanpak verschilt echter per woonformule. Koersvelt brengt in zijn presentatie de verschillende woonvormen die Woonzorg Nederland voor senioren heeft ontwikkeld voor het voetlicht. Deze innovatieve woonvormen zorgen ervoor dat oudere huurders langer zelfstandig kunnen wonen in een context die past bij hun woonwensen. 

Patrizia van der Pligt, conceptontwikkelaar bij HevoFame, duikt in de wereld van het ontwikkelen en ontwerpen vanuit positieve gezondheid. Want voor HevoFame is gezondheid breder dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Met positieve gezondheid kiest de planontwikkelaar een andere invalshoek waarbij het accent ligt op de mensen zelf. Van der Pligt laat zien hoe veerkracht, zingeving en zelfmanagement centraal kunnen staan bij de ontwikkeling van vastgoed. Ook zoomt ze in op het model dat door HevoFame is ontwikkeld op basis van de uitgangspunten van Machteld Huber. 

PERSOONLIJK PROGRAMMA MET KEUZE UIT BREAK-OUTSESSIES

In het programma zijn twee blokken met drie break-outsessies en een workshop opgenomen. De workshop heeft een sterk interactief karakter en is alleen toegankelijk voor vertegenwoordigers van zorg­instellingen. In de break-outsessies komen zeer verschillende onderwerpen aan bod, wat maakt dat deelnemers aan het congres ook echt een keuze hebben. Een compleet overzicht van alle sessies vindt u op de website www.zorgvastgoeddag.nl.     

Locatie
De Zorgvastgoed Dag 2023 wordt op donderdag 25 mei
georganiseerd in het congrescentrum op Landgoed De Horst in Driebergen, aan De Horst 1. 

Deelname
Als deelnemer betaalt u € 475,- excl. btw wanneer u bij een zorginstelling of een andere publiek-maatschappelijke organisatie werkt. Deelnemers werkzaam bij overige organisaties betalen
€ 575,- excl. btw. Er zijn 6 PE-punten te verdienen. 

Inschrijven kan op www.zorgvastgoeddag.nl

CARE + CURE PROGRAMMA GESCHEIDEN

(Beeld: David Meulenbeld)

Het programma van de Zorgvastgoed Dag in mei gaat geheel over CARE. In de tweede helft van 2023 komt er een apart programma voor de CURE. Hierdoor kan meer in detail worden ingegaan op de belangrijke onderwerpen die in elk van deze segmenten van de zorg spelen.

Wim Fieggen, directeur/partner van IVVD

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details