Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Adviesorganisatie gaat methodiek delen met zorginstellingen
Zorgprofessionals en draagvlak.

Adviesorganisatie gaat methodiek delen met zorginstellingen

Een geslaagd en gedragen ontwerp creëren op basis van het primaire zorgproces vereist een grondige aanpak. Deze aanpak vormt sinds jaar en dag de kerncompetentie van OKCN.

OKCN heeft de afgelopen 17 jaar meer dan 55% van de Nederlandse ziekenhuizen begeleid op weg naar een nieuwe highcare zorgomgeving. “De laatste jaren merken we dat de zorg in toenemende mate vraagt, maar de bouw in een kraptemodel terecht is gekomen”, zegt Frits ­Ullmann. Door COVID, maar ook door de oorlog in Oekraïne zijn de levertijden en prijzen voor materialen significant gestegen en bovendien moet de bouwsector sterk focussen op de personele bezetting.”

Rust en ruimte in het OKC van ziekenhuis Nij Smellinghe.

Het vereist momenteel een sterke planmatige aanpak wanneer je een renovatie/nieuwbouwtraject op wilt starten in de zorgsector, benadrukt hij. “Daarbij komt dat de zorg zelf ook overbelast is geraakt en dat het steeds belangrijker wordt om zorgprofessionals met hart voor de zorg te behouden en een goede werkplek te bieden. Het zijn precies deze professionals waarmee wij zo graag samenwerken. Het vak dat zij beheersen vertalen wij in uitgangspunten voor een nieuwe en/of betere bouwkundige omgeving.”

Moment -1

Ullmann benadrukt het belang van betrokkenheid van de professionals in een vroeg stadium; hij noemt het ook wel moment -1. “Is er een bouw- of renovatieplan in ontwikkeling, maar is het beeld van de
primaire werkprocessen in relatie tot de noodzakelijke ruimtebehoefte en zonering nog niet duidelijk? Dát is het moment om in beeld te brengen hoe je werkprocessen slim kunt organiseren, vierkante meters
efficiënt kunt benutten en de inzet van FTE optimaliseert zodat de zorg bij de zorg kan blijven.”

OKCN Academy

“De unieke methodiek die we in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, willen we nu gaan delen met zorginstellingen”, aldus Ullmann. “Enerzijds omdat we onze beschikbare capaciteit zo goed kunnen benutten, anderzijds om ons maatschappelijk doel ‘het verbeteren van de zorg’ te dienen. Momenteel ontwikkelen we een opleiding waarmee projectmedewerkers in ziekenhuizen snel, zelfstandig, comfortabel en op het gewenste niveau aan het werk kunnen.   Met gerichte coaching zullen we onze expertise vervolgens delen en toepasbaar maken zodat de zijwieltjes er snel af kunnen.”

De eerste reacties van zorginstellingen zijn enthousiast, het delen van kennis wordt erg gewaardeerd. “Binnenkort zullen we de zorgsector breed informeren met gedetailleerde informatie.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details