Sinds jaar en dag realiseert Cleanroom Combination Group (CCG) hoogwaardige afbouw en vaste inrichting voor geclassificeerde ruimtes in zorginstellingen en ziekenhuizen. Doorgaans gaat de aandacht uit naar de vele prachtige OK’s die CCG realiseert, maar er zijn binnen de zorg nog vele andere hoogwaardige ruimtes die eenzelfde aanpak vragen. Volgens Marco de Bruijn, Sales Engineer bij Cleanroom Combination Group, de hoogste tijd om ook die ruimtes eens in de spotlights te zetten.
In zorginstellingen en ziekenhuizen bevinden zich vaak vele onderzoeksfaciliteiten en ruimtes die het zorgproces ondersteunen. Denk aan een hotlab, Biosafety Lab, IVF-lab, DNA-lab, bereidingsapotheek en CSA. “Deze ruimtes blijven vaak onderbelicht, maar zijn wel cruciaal in het totale zorgproces. De eisen die gesteld worden aan afwerking, doordachte details en hoogwaardige producten in deze geclassificeerde ruimtes vragen om een specialistische aanpak”, steekt De Bruijn van wal. “Meedenken en ontwikkelen in samenspraak met de architect en gebruiker leidt tot unieke oplossingen.”
CCG heeft diverse bereidingsapotheken mogen bouwen voor onder andere het Isala in Zwolle, het Martini ziekenhuis in Groningen, het Groene Hart ziekenhuis in Gouda, Treant Emmen, St. Anna Geldrop, VieCurie in Venlo en het Diaconessen ziekenhuis in Utrecht. “Voor een groot deel van deze apotheken verzorgen we ook nog steeds jaarlijks het onderhoud. Dit is uiteraard van groot belang om de faciliteit in de vereiste conditie te houden.”
Op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) worden alle medische hulpmiddelen gereinigd, gedesinfecteerd en opnieuw verpakt om te gebruiken op de OK. “Vanuit Cleanroom Combination Group hebben we al diverse CSA-ruimtes mogen inrichten, onder meer voor het Maastricht UMC+ en het UMC Utrecht. We voorzien de vloeren, wanden en het plafond van een hoogwaardige afwerking met een gegarandeerde lekdichtheid. Datzelfde geldt voor een hotlab, waar producten voor toediening gereed worden gemaakt. Het zijn vaak net iets te klein gedimensioneerde ruimtes, waarbij het enorm puzzelen is om de hele faciliteit goed in te vullen. Dat vraagt net wat meer aandacht in het ontwerp en de engineering van deze ruimtes waar radioactieve stof aan niet-radioactieve stof wordt gekoppeld. Vanwege de strenge eisen en regelgeving zijn het voor de installateur uitdagende projecten qua luchthuishouding en over- en onderdrukken. Wij staan vervolgens in voor een hoogwaardige afwerking met een gegarandeerde lekdichtheid, zo hebben we reeds bewezen bij het Rijnstate in Arnhem, het ZGT in Almelo en het Maastricht UMC+.”
Bij de Biosafety Labs komt Cleanroom Combination Group in beeld vanaf niveau 3 en hoger. “Hier worden hele strenge eisen gesteld aan de lekdichtheid”, weet De Bruijn. “Ze onderzoeken hier stoffen en organismen waarvan je niet wilt dat ze de ruimte op enige wijze kunnen verlaten door wand, vloer of plafond. De materialen die we in deze ruimtes toepassen, moeten bovendien bestand zijn tegen regelmatige desinfectie met waterstofperoxide, chloor en alcohol. Voor het Erasmus MC hebben we recent nog zo’n Biosafety Lab ingericht van ruim 1.200 m2. Hier hebben we gebruik gemaakt van Trespa TopLab voor een gegarandeerde lucht- en lekdichting van de wanden en plafonds. De vloeren zijn uitgevoerd in een gietvloer, omdat er regelmatig met zwaar materieel overheen gereden wordt. Het is dan een betere toepassing dan een kunststof vloer die we doorgaans toepassen. Verder hebben we gewerkt met kwartronde rvs-hoekprofielen die zich snel en goed laten reinigen, en is extra aandacht besteed aan een lucht- en lekdichte afwerking van de technische installaties door de wanden en het plafond.”
Zelfs in het geval van een calamiteit is de lucht- en lekdichting van het Biosafety Lab bij het Erasmus MC gegarandeerd. Dat is door Cleanroom Combination Group samen met de installateur in het voortraject succesvol beproefd in een mock-up. De Bruijn: “Als de gasblusinstallatie wordt geactiveerd, kan er een enorm hoge druk in de ruimte ontstaan.” Bij 600 Pascal geeft het door CCG gebouwde lab geen krimp en is de lekdichting gegarandeerd. “Dat is echt gigantisch en wederom een prachtig bewijs dat wij kunnen voldoen aan de allerhoogste standaarden. Ook voor BBIO in Bilthoven hebben we recentelijk een prachtige faciliteit mogen bouwen die aan al deze eisen en wensen voldoet.”
Tegenwoordig wordt een IVF-lab ook tot een geclassificeerde ruimte gerekend, Cleanroom Combination Group heeft voor het Maastricht UMC+ het IVF-lab volgens de cleanroomstandaarden ingericht. “Het is één van de eerste en weinige IVF-labs die op zo’n hoogwaardige manier is afgewerkt met onder andere Trespa TopLab en een PVC-vloerafwerking.” Daarnaast verzorgt Cleanroom Combination Group de hoogwaardige afbouw en vaste inrichting van DNA-labs. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook bij overheidsinstanties zoals het Nederlands Forensisch Instituut en van zogenaamde ML-labs vanaf niveau 3 in ziekenhuizen en op universiteiten. “Bij elk project worden we betrokken vanaf het ontwerp om in samenwerking met het ingenieursbureau, de installateur en de gebruiker tot een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat te komen waarin het bovenal prettig is om in te werken.”