Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Anima, de eerste Best Workplace in de zorgsector

Anima, de eerste Best Workplace in de zorgsector

De woonzorggroep Anima behaalde het label Best Workplace, een primeur binnen de zorgsector in België

Anima is de 4de zorgorganisatie in Europa die het label kon bemachtigen

Nadat Anima vorig jaar als eerste Belgische zorgorganisatie het label Certified Great Place to Work behaalde, mag het zich nu ook Best Workplace in de categorie grote ondernemingen noemen. Dat maakte het Great Place To Work Institute Belgium gisterenavond bekend. Het onderzoek wordt elk jaar uitgevoerd in samenwerking met Vlerick Business School en HR- mediapartners. Er wordt gepeild naar de tevredenheid, trots, werksfeer en vertrouwen bij de medewerkers (Vertrouwens-Index) en het werkgeversbeleid van de organisatie (Cultuur Audit).

In de Vertrouwens-Index valt de hoge participatiegraad van 68% op bij Anima. 86% van het personeel is tevreden over zijn of haar job. Onder de 5 grote thema’s die bevraagd werden scoort Anima bijzonder hoog op geloofwaardigheid (72%), trots (72%), rechtvaardigheid (83%) en kameraadschap (69%). Belangrijk is ook dat 86% van de medewerkers van mening is dat hun werk het verschil maakt.

Het leiderschap wordt sterk gewaardeerd (74%). Maar liefst 80% geeft aan vertrouwen te hebben in de bekwaamheid van de leidinggevenden, wat voor een decentrale organisatie van meer dan 2.000 werknemers een bijzonder hoge score is en aangeeft dat het beleid breed gedragen wordt.

Bij de quotering van de individuele stellingen springt de goede score op gebied van diversiteit in het oog: het personeel vindt dat mensen eerlijk worden behandeld, ondanks hun geaardheid (93%), gender (89%) en hun etnische afkomst (85%). In december 2023 telde Anima 1918 medewerkers, waarvan 82,2% vrouwen. 10,7% heeft een niet-Europese nationaliteit en 41,7% is ouder dan 45j. Ook in het management zijn vrouwen sterk vertegenwoordigd: 16 van de 25 directeurs zijn vrouwen. Anima mocht ook al verschillende zij-instromers verwelkomen in het kader van het IKA-project.

De Cultuur Audit brengt de HR-aanpak van de onderneming in kaart. Anima heeft een bottom-up personeelsbeleid dat medewerkers maximaal betrekt en oog heeft voor individuele noden. CEO Johan Crijns: “Onze visie is dat oud worden en gelukkig zijn hand in hand moeten gaan. Anima zet sterk in op tevreden medewerkers en een aangename werkplek, want personeelsleden die plezier uitstralen, zijn de beste ambassadeurs van de visie.”

Het management nam samen met het personeel talloze initiatieven om de baseline ‘We zien u graag gelukkig’ in de praktijk om te zetten. Enkele voorbeelden zijn werk- en stuurgroepen, duidelijkheid en ondersteuning in de uitvoering van taken, betrekken van medewerkers bij de baseline, het regelmatig in de bloemetjes zetten van collega’s zoals een ‘Dag van’, een ‘Wall of Fame’ voor werknemers, samenwerking met maatwerkbedrijven om zorgpersoneel te ontlasten, enz.

Concrete voorbeelden van wat voor de medewerkers heeft bijgedragen tot het behalen van het label zijn ‘Feel good’-borden per afdeling, bijkomende opleidingen, individuele gesprekken met personeel, medewerkers de kans bieden om zich in bepaalde onderwerpen te specialiseren en vervolgens als expert te fungeren, het snel invullen van vacatures, extra aandacht voor flexibele uurroosters en functie-overschrijdende activiteiten.

Dat Anima het label van Best Workplace behaalde, is de bekroning van vele inspanningen. “We zijn dan ook heel trots op deze prestatie”, zegt CEO Crijns. “Zo’n prijs ontvangen is een geluksmomentje, maar nog belangrijker… dit is een beloning voor alle Anima-collega’s die zich zo hard inzetten voor onze bewoners én voor elkaar.”

Gwenny Bonne, verpleegkundige in Zevenbronnen, zegt over werken bij Anima: “Ik vind het heel leuk dat mijn job zo uitgebreid is en dat wij echt het verschil kunnen maken voor onze bewoners. De werksfeer is supertof. Er is regelmatig een personeelsuitstap of een feestje. Typisch voor Anima is volgens mij de collegialiteit en dat wij hier de tijd krijgen om te luisteren naar de behoeften van de bewoners en de familie. Dat sociaal aspect in de zorg die we geven is voor mij heel belangrijk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details