Ruime appartementen met een aparte slaapkamer en een eigen voordeur: de vijftig bewoners van woonzorgcentrum Lingehof in Beesd hebben een nieuw, eigen ‘thuis’ gekregen. Geavanceerde domotica maakt een veilige omgeving op maat voor iedere bewoner mogelijk. Aannemersbedrijf P. van Leeuwen BV uit Meerkerk realiseerde dit duurzame en toekomstbestendig gebouwde woonzorgcomplex in opdracht van zorgorganisatie SZR.
Het grote terras bij de entree zal in de zomer druk bezet zijn. Dat is tenminste de verwachting van Jasper Wiersema van Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR), de zorgorganisatie achter Lingehof. “In het oude gebouw, exact op deze locatie, was die plek favoriet bij de bewoners. Ze vonden het heerlijk om te kijken naar de kinderen die van en naar school gaan, evenals de andere bedrijvigheid in de wijk. We wilden dan ook graag dat het terras terug zou komen in de nieuwbouw.”
Elkaar ontmoeten
‘Wonen zoals thuis’ is de visie van SZR en het uitgangspunt van het woonconcept van Lingehof. Het gebouw bestaat uit een centrale ontmoetingsruimte met aan weerszijden twee woonvleugels van drie etages. Er zijn vijftig appartementen: 48 hebben een oppervlakte van circa 48 m2 en twee zijn met 72 m2 fors ruimer. Elk appartement heeft een aparte woon- en slaapkamer, een keukenblok en eigen sanitair. Elke voordeur is anders, wat voor eigenheid en herkenbaarheid zorgt. Buitenruimte is ruimschoots aanwezig: naast het al genoemde terras bij de entree zijn er een (afgesloten) tuin aan de achterzijde en een aantal dakterrassen. Op elke verdieping zijn bovendien diverse beschutte zitplekken gecreëerd, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In het restaurant op de begane grond kunnen de bewoners en mensen uit de wijk terecht voor een hapje en een drankje of een maaltijd.
Slim polsbandje
“We hebben nu nog geen bewoners met een indicatie voor dementie, maar het gebouw is er dankzij een flinke hoeveelheid domotica wel op voorbereid”, vertelt Wiersema. “Mensen waarvan het nodig is om de leefcirkel te beperken, krijgen een slim polsbandje. Deuren waar zij niet doorheen mogen, blijven gesloten. En als ze toch met iemand meelopen, gaat er dankzij een tweede sensor een alarm af. Multisensoren in de slaapkamers schakelen in als een bewoner zich anders dan normaal gedraagt. De zorgmedewerker krijgt dan een melding op zijn of haar smartphone. Deze sensoren zijn per kamer instelbaar. Camera’s op de gangen ondersteunen dit systeem.”
Design & Build
De nieuwbouw in het Gelderse Beesd kende een lange aanloop. Na bijna tien jaar planvorming werd drie jaar geleden gestart met de aanbesteding. SZR koos voor een Design & Build traject. Wiersema: “Het voordeel daarvan is dat we beter grip konden houden op het budget. We hebben een beperkt aantal aannemers en architecten gevraagd om op basis van randvoorwaarden een ontwerp uit te werken. Aannemersbedrijf P. van Leeuwen en RoosRos Architecten kwamen daar als beste uit. Zij hadden een slimme oplossing voor de bevoorrading, waardoor er amper karren door de gangen hoeven te rijden. En we waren zeer gecharmeerd van hun efficiënte ruimtegebruik, waardoor een groot terras aan de voorkant en een ruime tuin gerealiseerd konden worden.”
De bewoner centraal
Volgens Cees den Otter, directeur van het aannemersbedrijf, is een goede samenwerking met de architect cruciaal voor het slagen van een D&B-traject. “Je kunt dit eigenlijk alleen maar doen met een architect die je al goed kent. Wij werken al sinds 2003 samen met RoosRos en weten dus wat we aan elkaar hebben. Ik vind dat ze zich op dit project goed hebben verplaatst in de bewoners. Het gebouw is er tenslotte voor hen. Het ontwerp sluit mooi aan op de visie van SZR: mensen moeten zich hier thuis voelen.”
Op de toekomst voorbereid
Lingehof is traditioneel gebouwd met kalkzandsteenplaten en breedplaatvloeren waarin de installaties zijn verwerkt. Qua materialisatie zijn vooral onderhoudsvrije materialen toegepast: bakstenen gevels, kunststof kozijnen en goten en om de dakkapellen is met zink gepatineerd plaatwerk aangebracht.
Er is in het ontwerp veel aandacht voor energiezuinigheid. Warmtepompen, voorzien van energie door 140 zonnepanelen op het dak, in combinatie met vloerverwarming voorzien het complex van warmte en vloerkoeling. Qua luchtdichtheid voldoet het pand aan zwaardere eisen dan normaal voor zorginstellingen. Den Otter: “Er is rekening gehouden met het in de toekomst kunnen ombouwen van het complex naar gewone appartementen. Alle appartementen hebben eigen nutsaansluitingen en de constructie is geschikt om een balkon aan te bouwen. Bijna alle woningen kunnen worden vergroot, wat een flexibele indeling in de toekomst mogelijk maakt.”
Turnkey
Het gebouw werd eind januari 2019 turnkey opgeleverd, inclusief behang, vloerbedekking en schilderwerk in de woningen. Ook de tuin, aangelegd door een hovenier, en de bestrating vielen onder de opdracht. “Voor ons was het heel prettig om een kant-en-klaar gebouw te kunnen betrekken. Een week na de oplevering konden we al verhuizen”, vertelt Wiersema. Hij is erg tevreden over het eindresultaat. “Niets dan lof voor P. van Leeuwen. De uitvoering is goed verlopen en ze hebben de planning keurig gehaald. Daar kunnen we niet anders dan heel tevreden over zijn.”