Lingehof
03:04
20-06-2019

Beesd | Lingehof

Comfortabel en veilig wonen in wzc Lingehof

Ruime appartementen met een aparte slaapkamer en een eigen voordeur: de vijftig bewoners van woonzorgcentrum Lingehof in Beesd hebben een nieuw, eigen ‘thuis’ gekregen. Geavanceerde domotica maakt een veilige omgeving op maat voor iedere bewoner mogelijk. Aannemersbedrijf P.  van Leeuwen BV uit Meerkerk realiseerde dit duurzame en toekomstbestendig gebouwde woonzorgcomplex in opdracht van zorgorganisatie SZR.

Het grote terras bij de entree zal in de zomer druk bezet zijn. Dat is tenminste de verwachting van Jasper Wiersema van Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR), de zorgorganisatie achter Lingehof. “In het oude gebouw, exact op deze locatie, was die plek favoriet bij de bewoners. Ze vonden het heerlijk om te kijken naar de kinderen die van en naar school gaan, evenals de andere bedrijvigheid in de wijk. We wilden dan ook graag dat het terras terug zou komen in de nieuwbouw.”

Elkaar ontmoeten
‘Wonen zoals thuis’ is de visie van SZR en het uitgangspunt van het woonconcept van Lingehof. Het gebouw bestaat uit een centrale ontmoetingsruimte met aan weerszijden twee woonvleugels van drie etages. Er zijn vijftig appartementen: 48 hebben een oppervlakte van circa 48 m2 en twee zijn met 72 m2 fors ruimer. Elk appartement heeft een aparte woon- en slaapkamer, een keukenblok en eigen sanitair. Elke voordeur is anders, wat voor eigenheid en herkenbaarheid zorgt. Buitenruimte is ruimschoots aanwezig: naast het al genoemde terras bij de entree zijn er een (afgesloten) tuin aan de achterzijde en een aantal dakterrassen. Op elke verdieping zijn bovendien diverse beschutte zitplekken gecreëerd, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In het restaurant op de begane grond kunnen de bewoners en mensen uit de wijk terecht voor een hapje en een drankje of een maaltijd.

Lingehof

Links: Cees den Otter, rechts: Jasper Wiersema.


Slim polsbandje
“We hebben nu nog geen bewoners met een indicatie voor dementie, maar het gebouw is er dankzij een flinke hoeveelheid domotica wel op voorbereid”, vertelt Wiersema. “Mensen waarvan het nodig is om de leefcirkel te beperken, krijgen een slim polsbandje. Deuren waar zij niet doorheen mogen, blijven gesloten. En als ze toch met iemand meelopen, gaat er dankzij een tweede sensor een alarm af. Multisensoren in de slaapkamers schakelen in als een bewoner zich anders dan normaal gedraagt. De zorgmedewerker krijgt dan een melding op zijn of haar smartphone. Deze sensoren zijn per kamer instelbaar. Camera’s op de gangen ondersteunen dit systeem.” 

Lingehof

Zicht op de entree vanuit het restaurant.

 

Lingehof

Een open trappenhuis voert naar de woningen op de eerste verdieping.


Design & Build
De nieuwbouw in het Gelderse Beesd kende een lange aanloop. Na bijna tien jaar planvorming werd drie jaar geleden gestart met de aanbesteding. SZR koos voor een Design & Build traject. Wiersema: “Het voordeel daarvan is dat we beter grip konden houden op het budget. We hebben een beperkt aantal aannemers en architecten gevraagd om op basis van randvoorwaarden een ontwerp uit te werken. Aannemersbedrijf P. van Leeuwen en RoosRos Architecten kwamen daar als beste uit. Zij hadden een slimme oplossing voor de bevoorrading, waardoor er amper karren door de gangen hoeven te rijden. En we waren zeer gecharmeerd van hun efficiënte ruimtegebruik, waardoor een groot terras aan de voorkant en een ruime tuin gerealiseerd konden worden.”

De bewoner centraal
Volgens Cees den Otter, directeur van het aannemersbedrijf, is een goede samenwerking met de architect cruciaal voor het slagen van een D&B-traject. “Je kunt dit eigenlijk alleen maar doen met een architect die je al goed kent. Wij werken al sinds 2003 samen met RoosRos en weten dus wat we aan elkaar hebben. Ik vind dat ze zich op dit project goed hebben verplaatst in de bewoners. Het gebouw is er tenslotte voor hen. Het ontwerp sluit mooi aan op de visie van SZR: mensen moeten zich hier thuis voelen.”

Lingehof

Kleuraccenten verlevendigen de gangen.


Op de toekomst voorbereid
Lingehof is traditioneel gebouwd met kalkzandsteenplaten en breedplaatvloeren waarin de installaties zijn verwerkt. Qua materialisatie zijn vooral onderhoudsvrije materialen toegepast: bakstenen gevels, kunststof kozijnen en goten en om de dakkapellen is met zink gepatineerd plaatwerk aangebracht.        

Er is in het ontwerp veel aandacht voor energiezuinigheid. Warmtepompen, voorzien van energie door 140 zonnepanelen op het dak, in combinatie met vloerverwarming voorzien het complex van warmte en vloerkoeling. Qua luchtdichtheid voldoet het pand aan zwaardere eisen dan normaal voor zorginstellingen. Den Otter: “Er is rekening gehouden met het in de toekomst kunnen ombouwen van het complex naar gewone appartementen. Alle appartementen hebben eigen nutsaansluitingen en de constructie is geschikt om een balkon aan te bouwen. Bijna alle woningen kunnen worden vergroot, wat een flexibele indeling in de toekomst mogelijk maakt.”

Lingehof

Het restaurant nodigt uit om te ontmoeten.


Turnkey
Het gebouw werd eind januari 2019 turnkey opgeleverd, inclusief behang, vloerbedekking en schilderwerk in de woningen. Ook de tuin, aangelegd door een hovenier, en de bestrating vielen onder de opdracht. “Voor ons was het heel prettig om een kant-en-klaar gebouw te kunnen betrekken. Een week na de oplevering konden we al verhuizen”, vertelt Wiersema. Hij is erg tevreden over het eindresultaat. “Niets dan lof voor P. van Leeuwen. De uitvoering is goed verlopen en ze hebben de planning keurig gehaald. Daar kunnen we niet anders dan heel tevreden over zijn.”

Lingehof

Het restaurant is sfeervol ingericht.

Lingehof

Elke woning beschikt over een eigen, herkenbare voordeur.

Tekst: Margot Visser
Beeld: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

FEITEN EN CIJFERS

Gordijnen op maat voor Lingehof

De vijftig appartementen, zes huiskamers plus de diverse kantoor- en vergaderruimtes van Lingehof zijn voorzien van gordijnen, geleverd door Artimo Textiles.

“Wij zijn als leverancier aangewezen vanwege de jarenlange samenwerking met de Stichting Zorgcentra Rivierenland. Door de goede ervaringen hebben ze ons opnieuw benaderd”, aldus Jacco Seldenthuis van Artimo Textiles. “De bewoners mochten kiezen uit twee typen gordijnen. Deze hebben een vergelijkbare stijl, zodat het buitenaanzicht eenduidig oogt. Vanzelfsprekend is daarbij gelet op het gebruik van brandvertragende eigenschappen.” In de huiskamers en werkruimtes is gekozen voor rolgordijnen die zorgen voor een aangename lichtinval op de diverse schermen. “Medewerkers worden niet gehinderd door schitteringen op het scherm. Hierbij is bepalend dat het zichtbare licht zowel direct als indirect door het doek valt. Daarvoor bestaan speciale BREEAM-classificaties. Wij beschikken over de kennis om zorginstellingen daarover op juiste wijze te adviseren, maar de samenwerking met andere partijen is eveneens van groot belang om een project te laten slagen. Daarvan was hier zeker sprake.” 


Denken vanuit de zorg

Bij alles wat in woonzorgcentrum Lingehof is gerealiseerd, stond het verlenen van optimale zorg centraal. Dat geldt ook voor de aangelegde installaties.

Aannemer P.  van Leeuwen BV uit Meerkerk koos voor het ontwerp plus de ervaring van Velegro Installatietechniek. “Vanuit de opdrachtgever lag er al een Programma van Eisen”, weet Ron van Leeuwen, directeur bij Velegro. “In overleg met RoosRos Architecten hebben wij alles op het gebied van installatietechniek geoptimaliseerd en gefinetuned. Wat wij concreet gerealiseerd hebben? Natuurlijk het standaard elektrawerk, maar ook de camera’s, brandmeldinstallatie, PV-installatie, verlichting, het toegangscontrolesysteem en de zorgspecifieke domotica. Bij dat laatste staat optimale veiligheid van de bewoners natuurlijk voorop. Daarom is het essentieel dat medewerkers alles moeten kunnen zien, waarnemen en vastleggen. Betreedt een bewoner een gebied van het gebouw waar hij of zij niet mag komen, dan geeft het systeem direct een melding. Dankzij multisensoren ontvangen medewerkers een signaal op hun telefoon. Wat niet mag of onveilig is, wordt dankzij dit systeem onmiddellijk gedetecteerd. Zeker voor de nachtdienst is de domotica onmisbaar.”

Een optimale veiligheid is misschien wel het meest essentiële aspect in de zorg. Volgens Van Leeuwen is dit één van de eerste projecten in Nederland waar dan ook de B2ca bekabeling is toegepast. Deze norm draagt bij aan een optimale brandveiligheid. “Heel belangrijk voor zorgcomplexen. Het was een uitdaging om dit alles te realiseren, maar door een optimale samenwerking tussen alle partijen en door gebruik te maken van lean services is dit project precies eind 2018 volgens planning opgeleverd.”

Lingehof

Een zithoek bij het raam op de eerste verdieping.


Onze meubels, uw inspiratie

Thuis is je basis. In je eigen omgeving wil je je ontspannen en veilig voelen. Voor de mensen die in instellingen wonen, geldt dat nog in veel hogere mate. Of het nu om ouderen, (verstandelijk) gehandicapten of delinquenten gaat: iedereen heeft een vertrouwde basis nodig.

“Het is ons bekend aan welke eisen meubilair moet voldoen, vooral bij de inrichting van diverse zorglocaties”, vertelt Frank Ebenau van Linia. 

“Linia ontwerpt, ontwikkelt, produceert, installeert en onderhoudt meubelen voor zowel de zakelijke als medisch sociale markt. Of dit nu om werken, slapen of wonen gaat, wij creëren een aangenaam klimaat om in te verblijven. Wij vinden en maken de juiste producten, volgens uw persoonlijke wensen en eisen en binnen het beschikbare budget. Uiteraard staat hier het welzijn van de mens centraal.”

“Onze meubelen zijn aantrekkelijk om te zien”, aldus Ebenau. “Linia levert al sinds 30 jaar meubilair aan diverse instellingen, van ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen tot en met de verstandelijk gehandicaptenzorg, psychiatrie, justitie en diverse jeugdinstellingen. In ons sfeerboek laten wij u zien dat prettig wonen onze zorg is! Laat onze ontwerpen uw inspiratie zijn. Omdat het onmogelijk is om alle modellen, kleur- en materiaalvarianten te tonen, geven we hierbij een impressie van onze meubelseries. Voor een volledig overzicht van ons assortiment, neem contact met ons op.”

Lees meer over: Beesd , Lingehof , Projecten , woonzorgcentrum

Bouwen aan de Zorg partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Zorgpartners Rivierenland
Architect RosRos Architecten, Oud-Beijerland
Aannemer P. van Leeuwen, Meerkerk
E-installatie Velegro, Oudewater
Toegangscontrole SALTO Systems, Amsterdam
Los meubilair Linia Projectmeubel, Andelst
Gordijnen Artimo Textiles, Roosendaal
Vloer Forbo, Krommenie
Bouwtijd 

  • Start sloop: oktober 2017
  • Start nieuwbouw: januari 2018
  • Oplevering nieuwbouw: februari 2019

Capaciteit 48 appartementen van ca. 48 m² en 2 appartementen van 72 m²
Totale investering € 9.000.000 incl. BTW  

Ter RooierheideDe Vijf Havens