Hoe verlichting kan bijdragen aan een ‘healing environment’
Een mooie, aangename omgeving kan een positief effect hebben op het herstel van mensen. De patiënten van het nieuwe gebouw longrevalidatie (Radboudumc) kunnen het op dat vlak niet beter treffen. Het interieur oogt fris en modern, met veel aandacht voor rust, ruimte en groen. Ook de verlichting – van jarenlange partner ETAP – draagt bij tot de sfeer van het gebouw en staat in het teken van patiëntenwelzijn en duurzaamheid.
Bij de longrevalidatie vind je een grote diversiteit aan verlichting: voor elke ruimte zijn de armaturen afgestemd op de functionaliteit. De kantoren worden bijvoorbeeld verlicht door armaturen met een hoogrendementsoptiek. Patiëntenkamers zijn dan weer voorzien van US-softlights die voor een zachtere verlichting zorgen. Hierdoor ondervinden patiënten geen hinder van de LED-lichtbron. In de gymzaal zorgen diffusorarmaturen (U2) voor een helder en aangenaam licht. De lange architecturale lichtlijnen (Ley) in de gangen zorgen dan weer voor mooie lichteffecten op de muren.
Naast comfort en esthetiek speelde energiezuinigheid een grote rol voor de opdrachtgever. ETAP-armaturen munten uit door een lange levensduur, een hoog rendement en een bijzonder laag energieverbruik. Hoogkwalitatieve componenten en een doordacht lichttechnisch ontwerp leveren hoge verlichtingsniveaus op (lees: je hebt minder armaturen nodig), met weinig energie. Ten slotte zijn alle armaturen met DALI uitgerust, waardoor het verlichtingsniveau aangepast kan worden.
Net als de andere gebouwen van de campus werd ook dit gebouw uitgerust met ETAP-noodverlichting, aangestuurd door het centrale beheersysteem ETAP Safety Manager (ESM), dat zorgt voor automatische controles en rapportage.