Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Healing Environment

De juiste verlichting om beter te worden

Ley_UMC-Radboud_pulmonary-rehabilitation_1
De lange Ley-lichtlijnen ondersteunen de architectuur en zorgen voor mooie lichteffecten.

Tekst | ETAP Lighting International NV

Beeld | ETAP Lighting International NV

20 oktober 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Hoe verlichting kan bijdragen aan een ‘healing environment’

Een mooie, aangename omgeving kan een positief effect hebben op het herstel van mensen. De patiënten van het nieuwe gebouw longrevalidatie (Radboudumc) kunnen het op dat vlak niet beter treffen. Het interieur oogt fris en modern, met veel aandacht voor rust, ruimte en groen. Ook de verlichting – van jarenlange partner ETAP – draagt bij tot de sfeer van het gebouw en staat in het teken van patiëntenwelzijn en duurzaamheid. 

Bij de longrevalidatie vind je een grote diversiteit aan verlichting: voor elke ruimte zijn de armaturen afgestemd op de functionaliteit. De kantoren worden bijvoorbeeld verlicht door armaturen met een hoogrendementsoptiek. Patiëntenkamers zijn dan weer voorzien van US-softlights die voor een zachtere verlichting zorgen. Hierdoor ondervinden patiënten geen hinder van de LED-lichtbron. In de gymzaal zorgen diffusorarmaturen (U2) voor een helder en aangenaam licht. De lange architecturale lichtlijnen (Ley) in de gangen zorgen dan weer voor mooie lichteffecten op de muren. 

Duurzaamheid voorop

Naast comfort en esthetiek speelde energiezuinigheid een grote rol voor de opdrachtgever. ETAP-armaturen munten uit door een lange levensduur, een hoog rendement en een bijzonder laag energieverbruik. Hoogkwalitatieve componenten en een doordacht lichttechnisch ontwerp leveren hoge verlichtingsniveaus op (lees: je hebt minder armaturen nodig), met weinig energie. Ten slotte zijn alle armaturen met DALI uitgerust, waardoor het verlichtingsniveau aangepast kan worden. 

Mooi… maar ook veilig

Net als de andere gebouwen van de campus werd ook dit gebouw uitgerust met ETAP-noodverlichting, aangestuurd door het centrale beheersysteem ETAP Safety Manager (ESM), dat zorgt voor automatische controles en rapportage.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details